ekpaideytikoi
Οι μισθοί παραμένουν σε επίπεδα ασύμβατα με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη οικονομική υποβάθμιση των εκπαιδευτικών κρούει η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕΑΔ), επισημαίνοντας ότι οι μισθοί τους παραμένουν σε επίπεδα ασύμβατα με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παρά τις μειώσεις άνω του 30% που επιβλήθηκαν κατά την οικονομική κρίση και την αύξηση του κόστους ζωής, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αποκατάσταση, οδηγώντας σε φαινόμενα επαγγελματικής εξουθένωσης και ανάγκης δεύτερης εργασίας.

Η ΠΕΑΔ τονίζει ότι η αξιοπρεπής μισθολογική αναβάθμιση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την κάλυψη των κενών σε σχολικές μονάδες, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ζητείται αύξηση 15% στους μισθούς όλων των εκπαιδευτικών, ως ελάχιστη πράξη αναγνώρισης του έργου τους και στήριξης του δημόσιου σχολείου.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (ΠΕΑΔ)

«Αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών

Η μακρόχρονη υποβάθμιση των μισθών των εκπαιδευτικών της χώρας μας έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση που πλέον αγγίζει τα όρια της επαγγελματικής και προσωπικής εξουθένωσης. Οι μειώσεις που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης – και οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν το 30% του καθαρού εισοδήματος – δεν έχουν αποκατασταθεί έως σήμερα παρόλο που υποστηρίζεται ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, με αποτέλεσμα οι αποδοχές των εκπαιδευτικών να παραμένουν καθηλωμένες σε επίπεδα ασύμβατα με τις οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής.

Οι μισθοί των Ελλήνων εκπαιδευτικών συγκαταλέγονται στους χαμηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που αναδεικνύει μια σοβαρή απόκλιση από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές τόσο στην αρχή της σταδιοδρομίας τους όσο και στο μέγιστο μισθολογικό τους επίπεδο, σε σύγκριση με συναδέλφους τους σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Ολλανδία. Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα τη δεκαετία του 2010 είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, με απώλειες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν το 30%. Παρά τη σχετική σταθεροποίηση των τελευταίων ετών, οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι και δεν ανταποκρίνονται στο κόστος ζωής ούτε στην αξία του έργου που προσφέρουν οι εκπαιδευτικοί. Το φαινόμενο επιτείνεται ακόμη περισσότερο από τις συνέπειες του διαρκούς πληθωρισμού και την εκτίναξη του κόστους ζωής.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ενοίκια, μετακινήσεις, φόρους και καθημερινές δαπάνες, μόνο με έναν μισθό που πλέον, με τα δεδομένα της εποχής κρίνεται ως ανεπαρκής. Η πραγματικότητα αυτή τούς οδηγεί πολλές φορές στην αναζήτηση δεύτερης εργασίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην Μελέτες σε ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν πως οι εκπαιδευτικοί εργάζονται κατά μέσο όρο 45-50 ώρες/εβδομάδα, παρότι οι ώρες διδασκαλίας είναι 20-25.

Έως 50% των εκπαιδευτικών στην χώρα μας, αναφέρουν υψηλά επίπεδα στρες σε καθημερινή βάση, καθώς αγωνιούν για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, για έξοδα σίτισης, μετακίνησης και στέγασης τα οποία με δυσκολία μπορούν να καλυφθούν από τον μισθό τους και μόνο.

Οι εκπαιδευτικοί, λοιπόν, εργάζονται πέραν των διδακτικών ωρών τους, έτσι ώστε να προσφέρουν τα μέγιστα στους μαθητές τους. Οι ώρες αυτές όμως, που απαιτούνται για προετοιμασία των μαθημάτων τους, για διορθώσεις γραπτών, για οργάνωση δημιουργικών δραστηριοτήτων και εφαρμογή νέων καινοτόμων μεθόδων, είναι αμισθί. Η επένδυση στην εκπαίδευση δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης και ουσιαστική χωρίς την ανάλογη μέριμνα για τους ανθρώπους που τη στελεχώνουν.

Η αναβάθμιση του επαγγελματικού κύρους των εκπαιδευτικών, μέσω της ουσιαστικής βελτίωσης των μισθολογικών τους απολαβών, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, την ποιοτική παροχή γνώσης και την εδραίωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της.

Επίσης, το κίνητρο για διαρκή επιμόρφωση και καινοτομία αυξάνεται όταν οι αμοιβές θεωρούνται δίκαιες, όταν ο εκπαιδευτικός νιώθει ότι χαίρει εκτίμησης και αναγνώρισης ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, οι χαμηλές απολαβές ενισχύουν την ανασφάλεια και υποσκάπτουν το ηθικό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί αναπληρωτές αδυνατούν να αποδεχθούν τοποθετήσεις σε απομακρυσμένες ή νησιωτικές περιοχές επειδή ο μισθός δεν καλύπτει τα βασικά έξοδα διαβίωσης. Αυτό έχει ως συνέπεια παρατεταμένα κενά σε βασικές ειδικότητες, τα οποία συνεπάγονται απώλεια διδακτικών ωρών για τους μαθητές και αναστάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής οικονομικής αποκατάστασης των εκπαιδευτικών. Η αναπροσαρμογή των μισθών δεν είναι απλώς θέμα δικαιοσύνης, είναι η ελάχιστη αναγνώριση που οφείλουμε ως κοινωνία στο λειτούργημα του εκπαιδευτικού.

Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την επαναφορά των αμοιβών των εκπαιδευτικών σε αξιοπρεπή επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες απαιτήσεις, τις κοινωνικές συνθήκες και την καθοριστική συμβολή τους στην παιδεία και το μέλλον του τόπου. Ζητάμε: Αύξηση 15% στους μισθούς των εκπαιδευτικών ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχει ο καθένας. .

Το Διοικητικό Συμβούλιο της

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σχολεία
Ανεπαρκείς οι συνθήκες στο 4ο Λύκειο Ηρακλείου: Χωρίς κλιματιστικά εν όψει Πανελλαδικών
«Η αδιαφορία σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί»
Ανεπαρκείς οι συνθήκες στο 4ο Λύκειο Ηρακλείου: Χωρίς κλιματιστικά εν όψει Πανελλαδικών
doe
ΔΟΕ: Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Έκκληση για διάλογο με το ΥΠΑΙΘΑ
Αίτημα ΔΟΕ για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.
ΔΟΕ: Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Έκκληση για διάλογο με το ΥΠΑΙΘΑ