Σύλλογος Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Συμπαράσταση του Δ.Σ. του Συλλόγου Καθηγητών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στις κινητοποιήσεις-αγώνες των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων

Συνάδελφοι,

Είναι βέβαιο ότι διανύουμε μια κρίσιμη και ιστορική φάση για την ελληνική εκπαίδευση. Η εποχή των Μνημονίων έφερε την αλλαγή πλεύσης στην εκπαίδευση. Έφερε μια νέα πολιτική. Η πολιτική αυτή εισάγει τους πιο σκληρούς όρους ακόμα και στον πιο ευαίσθητο τομέα, την εκπαίδευση.

Κύριοι άξονες της νέας πολιτικής είναι:

- η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης και η δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους,

- η ταυτόχρονη αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών,

- η κατάργηση από το δημόσιο των περισσότερων ειδικοτήτων των μονάδων της ΤΕΕ,

- το νέο νομοσχέδιο για το Λύκειο που σπρώχνει τους μαθητές στη παραπαιδεία και

- η διαρκής προσπάθεια «απελευθέρωσης» της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τους «περιορισμούς» του παρελθόντος.

Τα πρώτα ορατά αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι:

Στη δημόσια εκπαίδευση

- σχολεία συγχωνεύονται ή κλείνουν,

- ο αριθμός των μαθητών τους αυξάνεται ανά τάξη,

- τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι τεράστια,

- εκατοντάδες δημόσιοι εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και άλλοι βρίσκονται ήδη στη μακρά λίστα της ανεργίας,

Στην ιδιωτική εκπαίδευση

- ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων,

- δραματική μη σύννομη μείωση του μισθολογικού κόστους με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου με τη γνωμοδότηση 214/2012 του ΝΣΚ (9/4/2012), την αύξηση του ωραρίου και την παράνομη κατάργηση από πολλά σχολεία του 13ου και 14ου μισθού και

- η έκδοση της εγκυκλίου Φ.18/93893/Δ5/12-07-2013 του Υπουργείου Παιδείας με την οποία επιχειρήθηκε να μεταφερθεί το εργασιακό δίκαιο του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα στην ιδιωτική εκπαίδευση (εφαρμογή της ΠΥΣ 6/28-02-2012 -Α,38) και ουσιαστικά να καταργηθεί η εποπτεία του κράτους στα ιδιωτικά σχολεία που εξασφαλίζεται με το νόμο 682/77, γεγονός που συνιστά παραβίαση της συνταγματικής επιταγής, προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο σε ομαδικές απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και να ευνοήσει κατάφορα τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων.

Το Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε. διαμαρτύρεται και καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης, την απαξίωση των εκπαιδευτικών, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις συναδέλφων και την καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Συμπαραστεκόμαστε και νιώθουμε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας των δημόσιων σχολείων, που αγωνίζονται για να περισώσουν όχι μόνο το δημόσιο αγαθό της παιδείας, αλλά την ίδια τη δημοκρατία και τους θεσμούς που κινδυνεύουν από την πολιτική αυτών που μας κυβερνούν.

Συμπαραστεκόμαστε και νιώθουμε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας, έχοντας και εμείς υποστεί έντεκα βλαπτικές μεταβολές και περικοπές στους μισθούς μας και έχοντας ξεπεράσει, πολλοί από εμάς, τα όρια της αντοχής μας αντιμετωπίζοντας σοβαρότατα προβλήματα διαβίωσης.

Συμπαραστεκόμαστε και νιώθουμε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας, ζώντας και εμείς στον ίδιο κόσμο με εκείνους και όχι σε μία γυάλα, αγωνιζόμενοι μαζί τους, χωρίς να εγκαταλείπουμε την ιδιότητά μας ως λειτουργών της εκπαίδευσης, ώστε το σχολείο να παραμείνει φορέας μόρφωσης και κέντρο αγωγής και πολιτισμού, κάτι που οφείλουμε στους μαθητές μας και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Για το Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7