ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

Τα σοβαρά γεγονότα που καθόρισαν τη στάση του ΠΑΜΕ στη συγκρότηση του Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ

Πάγια θέση του ΠΑΜΕ στη συγκρότηση του προεδρείου των σωματείων είναι να γίνεται σε αντιπροσωπευτική, αναλογική βάση, δηλαδή οι θέσεις του προεδρείου να καταλαμβάνονται από τις παρατάξεις με τη σειρά, ανάλογα με τη θέση που πήραν στις εκλογές. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει βάση για προγραμματική σύγκλιση  του ΠΑΜΕ με τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις. Αυτό ισχύει και για τις ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), που τάσσονται με την πολιτική της ΕΕ, πολιτική που αυτή την περίοδο απαιτεί αξιολόγηση με βάση το επιχειρηματικό σχολείο (κοινωνικό σχολείο), άρση της μονιμότητας, αύξηση των ορίων ηλικίας συντάξεων, αναζήτηση πόρων των σχολείων από χορηγούς κλπ. αλλά και για τις Παρεμβάσεις που λειτουργούν ως συνιστώσα και «ουρά» των ΣΥΝΕΚ.

Η εμπειρία των «προγραμματικών» προεδρείων έδειξε ότι οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ, Παρεμβάσεων έκαναν προγραμματικά προεδρεία και στην ΟΛΜΕ πότε με τη ΔΑΚΕ (έως το 2004) πότε με την ΠΑΣΚ (από το 2004 έως το 2009) για να φύγει τη μια το ΠΑΣΟΚ και την άλλη η ΝΔ. Πρόσφατα, ΣΥΝΕΚ και Παρεμβάσεις κατέβηκαν μαζί  σε κοινά ψηφοδέλτια σε 58 ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ και σε διακόσια πενήντα σωματεία του δημοσίου,

Στον ιδιωτικό τομέα, οι δυνάμεις το ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικά κίνημα κατεβαίνουν σε κοινά ψηφοδέλτια με τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ, ενάντια στο ΠΑΜΕ (ώστε να μη βγει πρώτη δύναμη), σε μια σειρά ομοσπονδίες και Εργατικά κέντρα (Ομοσπονδία Φαρμάκου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Ομοσπονδία Γάλατος - Τροφίμων - Ποτών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Ομοσπονδία Υδρευσης - Αποχέτευσης ΔΕΥΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Εταιρειών ΟΑΣΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Εργατικό Κέντρο Λακωνίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ). Το ίδιο και σε πλήθος σωματείων, μόνο ενδεικτικά να αναφέρουμε στη Θεσσαλονίκη: Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Εργαζομένων στην Υδρευση Θεσσαλονίκης ΕΥΑΘ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ). Τη μια μαζί με τις δυνάμεις αυτές ενάντια στο ΠΑΜΕ, την άλλη καλούν το ΠΑΜΕ σε προγραμματικό προεδρείο ενάντια στη ΔΑΚΕ.

Πρόσφατα στην ΟΛΜΕ, το «προγραμματικό» προεδρείο ΣΥΝΕΚ- Παρεμβάσεων κάλεσε με επιστολή του την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει για να φέρει στον ίσιο δρόμο την κυβέρνηση!! Από τη μια, στα σχολεία βρίζουν την ΕΕ και μιλάνε και για έξοδο από το Ευρώ. Από την άλλη, όμως, με  την επιστολή τους μέσω της ΟΛΜΕ αναγνωρίζουν ότι  από το σωστό δρόμο της ΕΕ αποκλίνει η κυβέρνηση και θα καλούν την ΕΕ να παρέμβει σαν καλή προστάτιδα δύναμη!!! Πρόσφατα, άλλωστε, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενέταξε στις τάξεις της και τον Αλαβάνο υπέρμαχο της ΕΕ (όχι του ευρώ), που εγκαλούσε ως ευρωβουλευτής την κυβέρνηση Σημίτη γιατί δεν αναγνωρίζει τα ιδιωτικά κολέγια σαν ισότιμα των ΑΕΙ.

Για τη συγκρότηση προεδρείου στην Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης

Οι Παρεμβάσεις, ως πρώτη δύναμη στην Ε΄ ΕΛΜΕ πρότειναν για τη θέση του Προέδρου τον Χρήστο Ζαγανίδη. Το ΠΑΜΕ δήλωσε, κι ενημερώνει τους συναδέλφους, ότι έχει σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για την υποψηφιότητά του συγκεκριμένου συνδικαλιστή και συνεπώς δεν τον ψηφίζει για τη θέση του Προέδρου. Προειδοποιήσεις έχουμε κάνει και τα προηγούμενα χρόνια, με ανακοινώσεις, τοποθετήσεις στις συνεδριάσεις του ΔΣ και καταγραφή αυτών των συμπεριφορών στα πρακτικά.

Πιο συγκεκριμένα κυριάρχησαν δυο σοβαρά ζητήματα:

Το Πρώτο ότι ο Ζ.Χ. ως πρόεδρος της Ε΄ ΕΛΜΕ φέρει την κύρια ευθύνη για την αταξία που υπάρχει στα οικονομικά της ΕΛΜΕ. Αναφορικά με τον έλεγχο των καταστάσεων των παρακρατηθέντων συνδρομών μέσω διεύθυνσης (μισθοδοσίας),  το ΠΑΜΕ προκειμένου να υπάρχει σαφής-καθαρή εικόνα εσόδων-εξόδων του σωματείου, ζήτησε τις καταστάσεις αυτές στην προτελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, 12 μέρες πριν τις εκλογές τουλάχιστον ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος ελέγχου. Τις ζήτησε από τον πρόεδρο ως θεσμικό εκπρόσωπο του σωματείου προς τη διεύθυνση. Οι καταστάσεις δεν ήλθαν ποτέ στο ΔΣ και στην επιμονή του ΠΑΜΕ απαντούσαν ότι ρίχνουμε λάσπη. Έτσι πήγαμε στις εκλογές παρουσιάζοντας τον οικονομικό απολογισμό στη Γενική Συνέλευση ότι όλα είναι εντάξει με τα οικονομικά.

Αποδείχτηκε όμως τελικά, με την επιμονή του ΠΑΜΕ, ότι γινόταν παρακράτηση συνδρομής  σε πάνω από 10 συναδέλφους που ανήκουν σε άλλες ΕΛΜΕ (σε άλλους ένα, σε άλλους πάνω από δύο χρόνια) και η είσπραξη πήγαινε στην Ε΄ ΕΛΜΕ. Το αποτέλεσμα ήταν η αγανάκτηση συναδέλφων που πήγαιναν στις ΕΛΜΕ τους, βέβαιοι ότι έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους και αυτό δεν ήταν σε γνώση της αντίστοιχης ΕΛΜΕ, γιατί η Ε΄  ΕΛΜΕ δεν απέδιδε αυτό το ποσό στους δικαιούχους, δηλαδή στις ΕΛΜΕ όπου ανήκουν οι συνάδελφοι. Η δικαιολογία  του προέδρου ήταν ότι το σύστημα (λογισμικό) της διεύθυνσης δεν ήταν ολοκληρωμένο και έκανε λάθη. Μα αυτά θέλαμε να ελέγξουμε στο ΔΣ και υπήρχε άρνηση. Αν το σύστημα δηλαδή παρακρατούσε περισσότερα, έπρεπε να το αφήνουμε χωρίς έλεγχο; |Αν δεν είχαμε προλάβει το πρόβλημα στην αρχή, πιθανότατα σε ένα χρόνο δεν θα αφορούσε 10-20 συναδέλφους, αλλά πολλούς περισσότερους. Ήδη έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί συνάδελφοι διπλοπλήρωσαν, λόγω άγνοιας του ζητήματος. Η ουσία είναι ότι αποδείχθηκε και αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι υπάρχει πρόβλημα και θα επιστραφούν τα λεφτά στους συναδέλφους.

Το ποιοτικό στοιχείο και τα ερωτήματα είναι τα εξής: Γιατί διαβάστηκε απολογισμός στη Γενική Συνέλευση που φαινόταν ότι όλα είναι εντάξει; Και τώρα εκ των υστέρων αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι πρέπει να επιστραφούν τα λεφτά των παρακρατηθέντων συνδρομών; Θεωρούν οι Παρεμβάσεις ότι είναι μικρό ζήτημα να πηγαίνουν οι συνάδελφοι στα σωματεία τους να ψηφίσουν και να ανακαλύπτουν ότι τα λεφτά δεν αποδίδονταν στις άλλες ΕΛΜΕ και δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένοι; Τι εντύπωση διαμορφώνουν για τη λειτουργία των σωματείων;  Γιατί αυτό δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα (το ΠΑΜΕ έχει επισημάνει την ανάγκη εδώ και ένα χρόνο στην Ε΄ ΕΛΜΕ να γίνει συνολικός έλεγχος) και περίμεναν να «σκάσει» το πρόβλημα;  Τέλος αυτά θα έβγαιναν στην επιφάνεια, αν το ΠΑΜΕ δεν επέμενε ότι υπάρχει πρόβλημα; Ένα σοβαρό επίσης θέμα είναι ότι η Ε΄ ΕΛΜΕ είχε συνολική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δυτικής Θεσ/νίκης, χωρίς να φροντίσει να ενημερώσει τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ που έχουν και αυτές μεγάλο αριθμό σχολείων στην ίδια διεύθυνση, ενώ ο πρόεδρος της Ε΄ ΕΛΜΕ αγανάκτησε επειδή η Α΄ ΕΛΜΕ πήρε τις καταστάσεις παρακράτησης από τη διεύθυνση, προκειμένου να ελέγξει ποια από τα μέλη της βρίσκονται στη λίστα.

Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα για το οποίο το ΠΑΜΕ δεν ψήφισε για πρόεδρο το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ότι (όπως έγινε πρόσφατα γνωστό) ο  Ζ.Χ στην Ηλεία ως πρόεδρος ΕΛΜΕ και έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο σωματείο,  πίεζε τους αιρετούς της παράταξής του απαιτώντας να αξιολογούν σύμφωνα με το νόμο που αξιοποιούσε η διοίκηση και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός. Έτσι έβαζαν μεγάλους βαθμούς σε ημέτερους και τσάκιζαν τους μη αρεστούς, συμπεριφερόμενοι όπως ακριβώς το σύστημα. Οι Παρεμβάσεις δια του Ζ.Χ. γινόταν ο Μέντορας της αξιολόγησης. Αυτή η στάση αποτελεί κριτήριο ότι δεν μπορεί να είναι πρόεδρος σωματείου. Είναι αντίληψή τους αυτή και συνεχίζουν να την επαναφέρουν στο σωματείο και σήμερα με κραυγές. Ανάλογη στάση κράτησαν κι άλλα στελέχη των Παρεμβάσεων, που έγιναν αξιολογητές, έβαλαν βαθμούς, με τελευταίο δείγμα αυτής της συμπεριφοράς, τον αιρετό των Παρεμβάσεων Βαϊνά. Το ΠΑΜΕ είχε ταχθεί από καιρό κατά της δίωξης Βαϊνά, αλλά επισήμανε προς τις Παρεμβάσεις τον τυχοδιωκτισμό τους και ότι κάπου πρέπει να σταματήσει. Με τη στάση τους εμπλέκουν τα ίδια τα σωματεία στην αξιολόγηση, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους. Από τη μια φωνάζουν κατά της αξιολόγησης κι από την άλλη ως αιρετοί γίνονται οι ίδιοι αξιολογητές.

Η θέση του ΠΑΜΕ είναι καθαρή απέναντι στην αξιολόγηση και τους αξιολογητές (σχολικοί σύμβουλοι, στελέχη διοίκησης κλπ) ότι αν εμπλακούν δεν μπορεί να είναι μέλη σωματείου. Ο εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων δεν μπορεί να εκπροσωπεί το σωματείο από τη θέση του προέδρου την ώρα μάλιστα που μετά τις εκλογές όλα αυτά θα είναι ανοιχτό μέτωπο πάλης για το εκπαιδευτικό κίνημα.

Να σημειωθεί ότι, εκτός του ΠΑΜΕ, την υποψηφιότητα  του Ζ.Χ για τη θέση του προέδρου, δεν την ψήφισαν, ούτε η ΔΑΚΕ, αλλά ούτε και ο ένας από τους δύο εκπροσώπους των  ΣΥΝΕΚ στο ΔΣ ενδεικτικό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το πρόσωπο. Η εκλογή του έγινε με σχετική πλειοψηφία 3 ψήφων στα 7 μέλη του ΔΣ.

Το ΠΑΜΕ εξήγησε γιατί αρνήθηκε να ψηφίσει για πρόεδρο της ΕΛΜΕ τον Ζ.Χ. και τηρώντας αναλογική στάση για τις άλλες δυνάμεις, ψήφισε την εκπρόσωπο των ΣΥΝΕΚ (2η δύναμη) για Γραμματέα και τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ (3η δύναμη) για τη θέση του Αντιπροέδρου, ενώ δεν διεκδίκησε το ίδιο θέση στο προεδρείο.

Σχετικά με το ταμείο, το ΠΑΜΕ έκανε πρόταση συνολικού ελέγχου και εκκαθάρισης προκειμένου να το διαχειριστεί και να το αναλάβει το ΠΑΜΕ. Αν τηρηθούν οι προτάσεις μας πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοι θα αποκτήσουν πλήρη και διαφανή εικόνα. Κατά συνέπεια, η αναφορά στην ανακοίνωση των Παρεμβάσεων ότι ομόφωνα δόθηκε το ταμείο στον πρόεδρο είναι ψέμα (ήδη είχαν αποχωρήσει τρείς συνάδελφοι από τους επτά, δύο της ΔΑΚΕ και ένας των ΣΥΝΕΚ). Αναγκαστικά κατέληξε στον πρόεδρο με τη λογική της προσωρινής λύσης με βάση όσα προαναφέραμε και μόνο ως προσωρινή λύση (αφού μέχρι να ξεκαθαριστούν τα πράγματα δεν το έπαιρνε κανείς) ανατέθηκε στον πρόεδρο. Άλλωστε είναι αδόκιμο, ο πρόεδρος ΕΛΜΕ, που έχει ως καθήκον να ελέγχει το ταμείο, να είναι ταυτόχρονα και ταμίας.

Θεσσαλονίκη, 17 Γενάρη 2015

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό