Αριστερό Ενωτικό Σχήμα ΠΕ Πάτρας

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Π.Ε. ΠΑΤΡΑΣ

Κάθε μέρα που περνάει, η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ορθώνουν νέους εκβιασμούς, διατυπώνουν νέες απαιτήσεις. Απέναντι σε έναν λαό, που πάλεψε και μάτωσε για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και με την ψήφο του, στις 25 Γενάρη, ανέτρεψε τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που εδώ και χρόνια καταδυναστεύουν τις ζωές μας και τον τόπο μας, υψώνουν τον εφιάλτη ενός νέου κοινωνικού αφανισμού. Απαιτούν εδώ και τώρα νέο μνημόνιο, νέα μέτρα κοινωνικής καταστροφής, μειώσεις συντάξεων και μισθών, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις…

Το πάγωμα της αξιολόγησης, η ακύρωση πλευρών του πειθαρχικού δικαίου, η επανα- πρόσληψη των διαθέσιμων-απολυμένων, η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων κι οι αλλαγές στο εξεταστικό των μαθητών, αποτελούν σημαντικές κατακτήσεις των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος. Τα μέτρα αυτά δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη του κινήματος και των λαϊκών διεκδικήσεων, παρότι υπάρχουν σημεία που βρίσκονται πίσω από τις διεκδικήσεις μας.  Με τα νομοσχέδια του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. :

• ως προς την αξιολόγηση αποτελεί σημαντικό βήμα –κατάκτηση  του πολύχρονου αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος– η κατάργηση του Π.Δ. 152/13 για την ατομική αξιολόγηση, του άρθρου 32 του Ν.3848/10 για την αυτοαξιολόγηση και ορισμένων διατάξεων του Ν.4142/13 για την Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. (εξωτερική αξιολόγηση και ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού) αλλά δεν ικανοποιείται το αίτημα μας για κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης.
  • δεν επανέρχεται η ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
  • για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αναγνωρίζεται το σύνολο της προϋπη- ρεσίας για τα έτη 2010-14, αναγνωρίζεται το δικαίωμα σε κάποιες άδειες χωρίς όμως να επεκτείνονται σε όλα τα δικαιώματα των μονίμων, ιδιαίτερα για τις άδειες εγκυμοσύνης, ενώ με πρόταση της ΔΟΕ (;;;) δεν αναγνωρίζεται ο διπλασιασμός των μορίων όσων υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα το 2010-2014 αφήνοντας σε ισχύ το διπλασιασμός μορίων πριν και μετά δημιουργώντας μοριοδότηση δύο ταχυτήτων και αδικίες.
  • για τη διοίκηση της εκπαίδευσης και τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, οι όποιες αλλαγές γίνονται περιορίζονται στο ζήτημα της επιλογής των στελεχών, χωρίς καμιά αλλαγή στις αρμοδιότητές τους και τις αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων, χωρίς την κατάργηση δηλ. του Ν. 3848/10, του καθηκοντολόγιου, και όλου του νομοθετικού πλαισίου που μετατρέπει το διευθυντή σε manager στα πλαίσια του σχολείου της αγοράς.
  • η μετατροπή της πλειοψηφίας των προτύπων σε πειραματικά, αποτελεί θετικό βήμα, δε δίνει οριστικό τέλος στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της αριστείας και ταυτόχρονα δεν απαντά στα εργασιακά προβλήματα των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σ’ αυτά.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Συλλόγου μας και αντιπροσώπων στην 84η ΓΣ της ΔΟΕ πρέπει να αποτελέσουν μια τομή για το εκπαιδευτικό κίνημα της πρωτοβάθμιας.

Οι μέχρι χθες απολογητές και χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ, σήμερα παρουσιάζονται ως όψιμοι αντιμνημονιακοί. Φυσικά καμία αγωνία δεν έχουν για τα καυτά προβλήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης. Οι “αντιπολιτευτικές”-αντιμνημονιακές κορώνες τους ξεστομίζονται αποκλειστικά και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους και για να αθωώσουν την πολιτική των κυβερνήσεών τους που έφεραν τον λαό και τον τόπο στη σημερινή κατάσταση.

Δίπλα τους και οι δυνάμεις “ταξικής καθαρότητας” που προκρίνουν πάντα την περιχαράκωση των αγώνων, από την ενότητα, και τελικά τη διάσπαση του εργατικού κινήματος (ΠΑΜΕ).  Στον Σύλλογό μας μάλιστα το ΠΑΜΕ υπερψήφισε το αναλογικό προεδρείο και στη συνέχεια δε συμμετείχε στη θέση του ΔΣ που του αναλογούσε, και απ’ έξω καταγγέλλει τους πάντες και τα πάντα. Παραποιεί τις θέσεις των άλλων παρατάξεων στις ανακοινώσεις του και μάλιστα έφτασε στο σημείο να αβαντάρει ανοιχτά τη ΔΑΚΕ στο ζήτημα του ασυμβίβαστου προέδρου του συλλόγου και αιρετού με αποτέλεσμα να μην αλλάξει το καταστατικό του Συλλόγου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απέναντι στους νέους εκβιασμούς, πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος αγώνων, ένας νέος κύκλος άνθισης των εκπαιδευτικών και λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων. Όλες οι διεκδικήσεις μας παραμένουν ζωντανές και επίκαιρες! Γι’ αυτό χρειάζεται σήμερα, το εκπαιδευτικό κίνημα. Για να διεκδικήσει με τους αγώνες του ένα νέο συνολικό μορφωτικό σχέδιο, ενταγμένο σε ένα γενικότερο κίνημα κοινωνικής χειραφέτησης και ανατροπής. Για το ενιαίο δημόσιο δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο. Το σχολείο των όλων και των ίσων. Το σχολείο της παιδαγωγικής ελευθερίας και της δημοκρατίας. Το σχολείο των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων. Το σχολείο που θα πολεμά τις ανισότητες, θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη και την ολόπλευρη μόρφωση.

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

δάσκαλος, 3ο δημ. σχ. Κ. Αχαΐας

Τζιαφέτα Ελένη

δασκάλα, 1ο δημ. σχ. Παραλίας