www.paremvasis.gr 10–07–2015
Δήλωση των εκπροσώπων
των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ–ΚΙΝΗΣΕΩΝ–ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε. στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Mιχάλη Μιλτσακάκη (6975308409), Γιώργου Γαλάνη (6974750410)
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΔΟΕ
Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΟΕ για τη συγκρότηση του προεδρείου, πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του Ιουλίου έως και την Πέμπτη 9 Ιουλίου που έγινε η τελευταία συνεδρίαση. Στη συνεδρίαση αυτή εξελέγη πρόεδρος από τη ΔΑΚΕ με τις 5 ψήφους της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ – ΔΗΣΥ, ενώ το ΠΑΜΕ ψήφισε ΑΚΥΡΟ, ακυρώνοντας τη δυνατότητα να εκλεγεί για πρώτη φορά στην ιστορία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, προεδρείο που δεν ελέγχεται από το κυρίαρχο αστικό μπλοκ εξουσίας.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το καταστατικό της ΔΟΕ, μετά το πέρας 10 ημερών από την πρώτη συνεδρίαση για τη συγκρότηση του ΔΣ, αυτή μπορεί να γίνει και με σχετική πλειοψηφία.
Δύο καθοριστικά ζητήματα σχετίζονται με τη συγκρότηση του προεδρείου της ΔΟΕ:
Πρώτο το γεγονός ότι από τις εκλογές των αντιπροσώπων στην 84η ΓΣ της ΔΟΕ, για πρώτη φορά, έσπασε η πλειοψηφία του κυρίαρχου αστικού μπλοκ. Έσπασε η πλειοψηφία ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ) αφού πήραν 5 από τις 11 έδρες. Αυτό, μάλιστα, έγινε ενώ στις εκλογικές διαδικασίες των Συλλόγων για την 84η Γ.Σ. της ΔΟΕ συμμετείχαν πάνω από 60.000 εκπαιδευτικοί. Άρα η ΔΟΕ μεταβάλλεται στη μεγαλύτερη ενεργή Ομοσπονδία της χώρας, με καθοριστική δυνατότητα στο συντονισμό και τη συγκρότηση ενός μετώπου που θα αντισταθεί σε παλιά και νέα μνημόνια, ενός μετώπου που θα παλέψει για όλα τα κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις, στην παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση και την εργασία. Γι αυτό το λόγο οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ καταθέσαμε την πρόταση για τη συγκρότηση προγραμματικού προεδρείου, διεκδικώντας για πρώτη φορά το προεδρείο, διεκδικώντας να εκφραστεί η αλλαγή συσχετισμών στο συνδικάτο, διεκδικώντας να αλλάξει ρότα το συνδικάτο και να πάρει θέση στις κυρίαρχες αντιθέσεις της περιόδου.
Σε αντίθεση με την πρότασή μας, η ΔΑΚΕ, η ΠΑΣΚ ΔΗΣΥ και το ΠΑΜΕ τοποθετήθηκαν υπέρ ενός αντιπροσωπευτικού - αναλογικού προεδρείου από όλες τις δυνάμεις, όπου η ανάληψη θέσεων στο προεδρείο θα γίνει με βάση την εκλογική δύναμη των παρατάξεων. Η πρόταση αυτή άλλωστε, υποστηρίχθηκε και για το προεδρείο της 84ης ΓΣ της ΔΟΕ, με συνέπεια στο 5μελές προεδρείο να εκλεγεί πρόεδρος από τη ΔΑΚΕ με τρεις ψήφους (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΠΑΜΕ) και αποτέλεσμα να ακολουθηθεί μια διαδικασία που οδήγησε στο να μην παρθούν παρά ελάχιστες αποφάσεις στο Συνέδριο.
Δεύτερο καθοριστικό ζήτημα για τη συγκρότηση του προεδρείου της ΔΟΕ είναι οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις της περιόδου. Το γεγονός ότι με αφορμή το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου αναδύθηκαν σε μαζική κλίμακα, οι κυρίαρχες αντιθέσεις για την κοινωνία και τη χώρα, βάθυνε η ταξική αντιπαράθεση πάνω σε αυτές τις αντιθέσεις και διαμορφώθηκε η δυνατότητα της συγκρότησης ενός πλατιού, ενωτικού, κοινωνικοπολιτικού και αγωνιστικού μετώπου με ξεκάθαρους στόχους και πρόγραμμα ανατροπής, που θα απαιτεί την κατάργηση όλων των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών νόμων, θα αρνείται το μονόδρομο της πολιτικής που επιβάλλουν η Ε.Ε., το ΔΝΤ και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και θα οργανώνει τον διεθνιστικό αγώνα για τη ρήξη και έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ, θα διεκδικεί ξανά το χαμένο πλούτο, θα αρνείται το χρέος, θα απαιτεί τη διαγραφή του και θα επιβάλει την παύση πληρωμής του.
Είναι φανερό ότι για εμάς όλα τα ζητήματα της παιδείας, της εργασίας, της ασφάλισης και της υγείας συνδέονται άμεσα και επιτακτικά από την εξέλιξη της καθοριστικής αντιπαράθεσης, ανάμεσα στη σύγκρουση ή το συμβιβασμό με την ΕΕ, την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τις πολιτικές που προωθούν.
Για το λόγο αυτό καταθέσαμε αρχικά το σύνολο του πλαισίου μας, ως βάση συζήτησης για προγραμματικό προεδρείο και καλώντας όλες τις δυνάμεις να καταλήξουμε σε πλαίσιο στο οποίο θα καταγράφεται κατηγορηματικά η ανάγκη σύγκρουσης με την ΕΕ, την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τις πολιτικές που προωθούν. Καταθέσαμε πρόταση για να πάρει θέση η Ομοσπονδία στο δημοψήφισμα, (όπως πήραν 23 Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, 15 Σωματεία και 2 Ομοσπονδίες) καλώντας σε πλατιά συσπείρωση με όλη την κοινωνική πλειοψηφία που λέει ΟΧΙ σε παλιά και νέα μνημόνια. ΟΧΙ στη νέα κοινωνική λεηλασία. ΟΧΙ στην μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο με την εποπτεία της Ε.Ε. ΟΧΙ στην υποταγή. Ένα ΟΧΙ στη χειροτέρευση - «κούρεμα» της ζωής των εργαζομένων, ένα ΟΧΙ στην αποδόμηση της Δημόσιας Παιδείας , Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης καταθέσαμε ως εναλλακτική πρόταση προγραμματικής συγκρότησης τις θέσεις της Κίνησης για τη Διαγραφή του Χρέους, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα συγκρότησης του προεδρείου της ΔΟΕ στην προγραμματική και συγκρουσιακή αντίληψη που θέσαμε, αποδεικνύοντας ότι η πρότασή μας δεν είχε προσχηματικό χαρακτήρα.
Τέλος καταθέσαμε τις προτάσεις που βάλαμε και στις ΓΣ των συλλόγων για όλα τα κομβικά ζητήματα της εκπαίδευσης. Την σύγκρουση και το μπλοκάρισμα κάθε προσπάθειας για επιβολή μιας «νέας» αξιολόγησης και την προώθηση του σχολείου της αγοράς. Την ανάδειξη και μάχη για τη σταθερή και μόνιμη εργασία, τους μαζικούς διορισμούς, την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Την ριζική αλλαγή πορείας του Συνδικάτου σε σχέση με τον προϋπολογισμό του και τη συγκρότησή του, ενάντια στην επαγγελματοποίηση του συνδικαλισμού. Να οριστεί μέγιστη θητεία των μελών του ΔΣ.
Στα ζητήματα που θέσαμε η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥ πήραν διαμετρικά αντίθετες θέσεις θεωρώντας ότι χρειάζεται συμβιβασμός και υποταγή στις απαιτήσεις της ΕΕ και των δανειστών. ΔΑΚΕ,ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ ενώ στα λόγια «καταδικάζουν» τα μνημόνια, στην πράξη (και αυτό υπεράσπισαν στη συνεδρίαση για τη συγκρότηση) αρνούνται να έχει η ΔΟΕ ως βασικό πολιτικό προσανατολισμό την πάλη και τη σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές, την ΕΕ το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη. Το ΠΑΜΕ επέμεινε στο δικό του πλαίσιο καταγγέλλοντάς μας ως συνεταίρους στην αστική πολιτική.
Πάνω σε αυτά τα ζητήματα διαμορφώθηκε προγραμματική πλατφόρμα από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και τους εκπροσώπους της ΕΡΑ και της Ανεξάρτητης Ενωτικής Εκ-κίνησης, συγκεντρώνοντας 4 ψήφους στην ψηφοφορία για το προεδρείο. Η ΔΑΚΕ συγκέντρωσε 3 ψήφους, ενώ υπήρξαν 2 ΑΚΥΡΑ και 2 ΛΕΥΚΑ από το ΠΑΜΕ και τη ΔΗΣΥ.
Έτσι φτάσαμε στην τελική ψηφοφορία όπου αρκούσε η σχετική πλειοψηφία…
Ήταν φανερό τι θα συμβεί ! Τα 2 ΛΕΥΚΑ της ΠΑΣΚ ΔΗΣΥ έγιναν υποστήριξη της ΔΑΚΕ, ώστε να συνεχιστεί για μια ακόμη διετία η αγαστή συνεργασία τους… Μια συνεργασία που διαχρονικά αποτέλεσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη, στο συντονισμό και στην οργάνωση των αναγκαίων αγώνων που πρέπει να δώσει ο κλάδος ενάντια στην μνημονιακές πολιτικές και στο σχολείο της αγοράς. Στην τελική ψηφοφορία η πρόταση της ΔΑΚΕ για τη θέση του προέδρου ( Κικινής) έλαβε 5 ψήφους (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ- ΔΗΣΥ).
Η πρόταση για προγραμματική πλατφόρμα σύγκρουσης έλαβε 4 ψήφους.
Το ΠΑΜΕ με τη στάση του ακύρωσε τη δυνατότητα ενός αγωνιστικού προεδρείου. Επέμεινε σε ένα αναλογικό προεδρείο που πολύ μοιάζει με την «εθνική συναίνεση» του κυρίαρχου αστικού μπλοκ, και όταν αυτή η πρόταση κατέρρευσε, προτίμησε, ψηφίζοντας άκυρο, τη γωνία της αυτοαναφορικής «συνέπειας».
Αφού εκλέχτηκε ο Πρόεδρος από τη ΔΑΚΕ, τότε η ΠΑΣΚ ΔΗΣΥ φτάνοντας τη διαδικασία στα όρια της γελιοποίησης, δήλωσε ότι αν δεν μπουν και οι υπόλοιποι στο προεδρείο, τότε δεν μπαίνει και αυτή.
Επί της ουσίας όχι μόνο ψήφισε τη ΔΑΚΕ, αλλά με τη στάση αυτή μπλοκάρει και την όποια απόφαση μπορεί να παρθεί από το ΔΣ, αφού δηλώνει ότι πριν ολοκληρωθεί το προεδρείο δεν μπαίνει σε καμιά συζήτηση και απόφαση για οποιοδήποτε θέμα.
Οι Παρεμβάσεις μετά την εκλογή του προέδρου δηλώσαμε ότι δεν καταθέτουμε υποψηφιότητα για καμία από τις εναπομείνασες θέσεις. Την ίδια στάση κράτησαν η ΕΡΑ και η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, καθώς και το ΠΑΜΕ.
Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.
Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες και δραματικές. Η κυβέρνηση φέρνει ένα τρίτο μνημόνιο, το οποίο εξανδραποδίζει την κοινωνία και μετατρέπει τη χώρα σε «αποικία χρέους». Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Η ΔΟΕ ή θα συγκροτστεί με τις μνημονιακές πολιτικές της ΕΕ, της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και τις πολιτικές τους ή η εκπαίδευση θα παραδοθεί στα χέρια των αγορών, της αξιολόγησης και του τρίτου μνημονίου.
Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να περάσει ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών. Ο πρώτος λόγος να δοθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων. Αυτό σημαίνει αναζωογόνηση της λειτουργίας των πρωτοβάθμιων σωματείων με μορφές ενεργοποίησης των εκπαιδευτικών και οργάνωση της επαφής τους με τους μαθητές, τους γονείς και την κοινωνία.
Σημαίνει ουσιαστικές, μαζικές επιτροπές αγώνα, επιτροπές παιδείας με εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, τοπική κοινωνία. Οριζόντιο συντονισμό σωματείων και Ομοσπονδιών.
Σημαίνει ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης και αγώνα. Ένα αγωνιστικό μέτωπο σύγκρουσης και ανατροπής. Ένα ριζοσπαστικό μέτωπο ρήξης και ανασυγκρότησης.
Όσο η σύγκρουση προσεγγίζει κομβικά σημεία των κυρίαρχων αντιθέσεων, τόσο μεγαλύτερες, πυκνότερες και φορτισμένες μάζες θα μπαίνουν στο προσκήνιο των πολιτικών αντιπαραθέσεων, κουβαλώντας την αγωνία για το μέλλον τους και την ίδια τους τη ζωή. Ξεκινάει ένας νέος κύκλος οξύτατων ταξικών συγκρούσεων, με αβέβαιο προσανατολισμό και απροσδιόριστο τέλος.
Εμείς ήμασταν παρόντες με την πλευρά των κοινωνικών και εκπαιδευτικών αναγκών σε κάθε μάχη των ήσυχων, προσδιορίσιμων ημερών.
Στις ανήσυχες μέρες αυτού του πολέμου που διαδραματίζεται θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή. Όχι από κάποιο καθήκον. Αλλά από την ανάγκη να ζήσουμε σαν άνθρωποι.
ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ! ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ!
ΟΥΤΕ ΔΝΤ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΕ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΛΑΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη