Νίκος Βαρσάμης

Η Ενσταση κατά της απόφασης του ΠΥΣΔΕ της συνεδρίασης με αρ.46/16-09-2016 στις 7/9 από το Νίκο Βαρσάμη  και η απάντηση του υπουργείου Παιδείας

Βαρσάμης Νικόλαος

Εκπαιδευτικός ΠΕ11

Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Νεάπολης Συκεών  πρώην Δήμαρχος

Θράκης 10

ΤΚ 554 38 Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκη

ΤΗΛ: 6974118395

Θεσσαλονίκη 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ:

1. Υπουργείο Παιδείας  ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε. & Δ.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΑ Γ
  2. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
  3. ΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κοινοποίηση:  εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

Θέμα «ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ της συνεδρίασης αρ.46/16-09-2016 ( που αφορά την από 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Αίτησή μου)»

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 κατέθεσα αίτηση στο πρωτόκολλο της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης (συνημμένο 1) με την οποία ζητούσα στις τοποθετήσεις των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων – εκπαιδευτικών που έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι να εφαρμοστεί το άρθρο 7 παράγραφος 2 του Νόμου 4071/2012 ΦΕΚ Τεύχος Α αρ. 85/11-4-12.

Το εν λόγω άρθρο αναφέρει τα εξής: «7. Δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί. Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτησή τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν. Για τους υπηρετούντες σε παραμεθόριες περιοχές η παρούσα διάταξη έχει ισχύ μόνο για μετάθεση ή απόσπαση αποκλειστικά σε άλλη παραμεθόρια περιοχή.»

Το ΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ μου κοινοποίησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 - το παρέλαβα δια του 1ου Γ/σιου Μενεμένης 23/9/2016 - (συνημμένο 2) ότι η απόσπασή μου  έγινε από συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 93 παρ. 7 του Ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 παρ. 2 του Νόμου 4071/2012, 182 παρ.10 του Ν. 3852/2010 και του άρθρο 46 παρ. 7 του Νόμου 2413/1996  «Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εκλέγονται νομάρχες, πρόεδροι κοινοτήτων, νομαρχιακοί, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εφόσον υπηρετούν σε άλλο νομό, δήμο ή κοινότητα, αποσπώνται μετά από αίτησή τους  σε αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση της έδρας της περιοχής που έχουν εκλεγεί και αν αυτό δεν είναι δυνατό, σε υπηρεσία ή θέση της περιοχής.» Οι διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 57 του Νόμου 1943/1991 (Φεκ 50 Α), δεν εφαρμόζονται για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (Την τελευταία πρόταση την παραλείπει το ΠΥΣΔΕ στην απόφασή του)

Το άρθρο 182 παρ. 10 του Ν.3852/2010 δεν αφορά την απόσπαση Δημοτικών Συμβούλων αλλά Περιφεριακών Συμβούλων και κακώς το επικαλείται στην απόφασή του το ΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Επειδή  σύμφωνα με το άρθρο 285 του Νόμου 3852/2010 «από την έναρξη του παρόντος νόμου κάθε γενική ή ειδική διάταξη η οποία είναι αντίθετη προς τις ρυθμίσεις του καταργείται» Συνεπώς καταργείται και η παράγραφος 10 του άρθρου 57 του Νόμου 1943/1991.

Επειδή με το άρθρο 7 παράγραφος 2 του νόμου 4071/2012   αντικαταστάθηκε η παράγραφος 7 του άρθρου 93 του Νόμου 3852/2012

Κατά συνέπεια ο νόμος που ισχύει και είναι υποχρεωμένες οι υπηρεσίες να εφαρμόσουν είναι μόνο ο Νόμος 4071/2012 και στη συγκεκριμένη περίπτωση το άρθρο 7 παράγραφος 2 διότι κάθε άλλη διάταξη γενική ή ειδική έχει καταργηθεί.

Σε συνέχεια η απόφαση του ΠΥΣΔΕ δυτικής Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι άλλο οι αποσπάσεις και άλλο οι τοποθετήσεις και οι σχετικές διατάξεις περί τοποθετήσεων δεν προβλέπουν τοποθέτηση στα διοικητικά όρια του Δήμου που έχω εκλεγεί.  Δεν αναφέρει πουθενά όμως τις διατάξεις που να αντίκειται στο νόμο 4071/12. Και σαφώς ο νόμος  υπερισχύει σε σχέση με προεδρικά διατάγματα και εγκυκλίους και οδηγίες, τα οποία μάλιστα έχουν προγενέστερη  ημερομηνία.

Σύμφωνα με το Άρθρο 12 του   ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ 1/2003 ΦΕΚ1 /3-1-03

Στις αρμοδιότητες του ΠΥΣΔΕ είναι:

«Προτείνουν την τοποθέτηση σε σχολείο των μετατεθέντων και αποσπασθέντων από άλλο ΠΥΣΔΕ, την τοποθέτηση υπεράριθμων εκπαιδευτικών, την οριστική τοποθέτηση των νεοδιόριστων και των μεταταγέντων, καθώς επίσης και την μετάθεση για βελτίωση θέσης.»

«Προτείνουν την κάθε είδους απόσπαση εκπαιδευτικών εντός της ίδιας διεύθυνσης εκπαίδευσης».  (εξυπακούεται ότι  στις κάθε είδους αποσπάσεις εντός της ίδιας διεύθυνσης είναι και οι αποσπάσεις των δημοσίων υπαλλήλων – εκπαιδευτικών που έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι)

«Προτείνουν τη διάθεση εκπαιδευτικών για συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας σε σχολεία της ίδιας διεύθυνσης εκπαίδευσης»

«Εξετάζουν θέματα υπηρεσιακής κατάστασης εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, καθώς και κάθε άλλο εκπαιδευτικό θέμα που προβλέπεται από ειδικές διατάξεις, εφόσον αυτά δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΚΥΣΔΕ ή του ΑΠΥΣΔΕ.»

Κατά συνέπεια έχει την υποχρέωση το ΠΥΣΔΕ να τοποθετήσει και να διαθέσει τους δημοσίους υπαλλήλους - εκπαιδευτικούς που έχουν εκλεγεί Δημοτικοί Σύμβουλοι σε κενές θέσεις εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που έχουν εκλεγεί και αν δεν υπάρχουν κενές θέσεις σε σχολεία  όμορου Δήμου που υπάρχουν κενές θέσεις για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου, να αποσπάσει εντός ΠΥΣΔΕ τους δημοσίους υπαλλήλους - εκπαιδευτικούς που έχουν εκλεγεί Δημοτικοί Σύμβουλοι σε κενές θέσεις εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που έχουν εκλεγεί και αν δεν υπάρχουν κενές θέσεις σε σχολεία  όμορου Δήμου που υπάρχουν κενές θέσεις για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου.

Επειδή ο Νόμος 4071/12 είναι ειδική διάταξη, το ΚΥΣΔΕ εφαρμόζοντας το νόμο 4071/12 γνωμοδότησε σχετικά με την απόσπασή μου από το ΠΥΣΔΕ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ στο ΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ λόγω της ειδικής διάταξης κατά προτεραιότητα,  αλλά δεν έχει την αρμοδιότητα τοποθέτησης. Το ΠΥΣΔΕ  Δυτικής Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει την αρμοδιότητα της τοποθέτησης, έχει την υποχρέωση σύμφωνα με τα παραπάνω να τοποθετήσει τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους σε κενές θέσεις στα διοικητικά όρια του Δήμου που έχουν εκλεγεί και αν δεν υπάρχουν κενές θέσεις να τους τοποθετήσει  σε σχολεία  όμορου Δήμου που υπάρχουν κενές θέσεις.

Επειδή το 2015 το ίδιο ΠΥΣΔΕ με την ίδια σύνθεση με τοποθέτησε χωρίς προτεραιότητα έκανα ένσταση στις 20 Οκτωβρίου 2015  κατά της αριθμ. 14384/19-10-2015 απόφασης του Διευθυντή Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης (συνημμένο 3)

Επειδή το ίδιο ΠΥΣΔΕ με την ίδια σύνθεση με το έγγραφο  αρ.πρωτ.14532/27-10-2015 του Διευθυντή Δευτεροβάθμιάς Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης «απάντηση σε ένσταση» έκανε δεκτή την ένστασή μου και με τοποθέτησε σε σχολική μονάδα πλησιέστερη στα διοικητικά όρια του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, στο ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου. (συνημμένο 4)

Επειδή δεν άλλαξε ούτε τροποποιήθηκε καμία διάταξη από 22-10-2015 μέχρι σήνερα και υπάρχει το δεδικασμένο της  αποδοχής της ένστασής μου από το ίδιο ΠΥΣΔΕ και μάλιστα με την ίδια σύνθεση.

Επειδή το ΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ επικαλείται διατάξεις νόμων οι οποίες έχουν καταργηθεί ή αντικατασταθεί,

Επειδή στην απόφαση του το ΠΥΣΔΕ δεν αναφέρεται σε καμία διάταξη νόμου που να αναιρεί ή να τροποποιεί το νόμο 4071/2012 και το ΠΔ 1/2003

Επειδή ο Νόμος υπερισχύει από κάθε είδους οδηγία και εγκύκλιο που είναι αντίθετη.

Επειδή Το ΠΥΣΠΕ δυτικής Θεσσαλονίκης εναρμονιζόμενο με τους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα τοποθέτησε κατά προτεραιότητα τους εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους σε κενές θέσεις στα διοικητικά όρια των Δήμων που έχουν εκλεγεί. (συνημμένα 5 και 6)

Επειδή διαφορετικά εφαρμόζει το Νόμο και τα προεδρικά διατάγματα το ΠΥΣΠΕ δυτικής Θεσσαλονίκης και διαφορετικά  το ΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επειδή  το αιτιολογικό της  απόφασης (όπως μου έχει κοινοποιηθεί) του ΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ μη ικανοποίησης του αιτήματός αντίκειται με την ελληνική νομοθεσία

Ζητώ να γίνει δεκτή η ένστασή μου και να ακυρωθεί η απόφαση του ΠΥΣΔΕ που δεν κάνει δεκτή την αίτησή μου,  να κριθεί νομικά αβάσιμη, τυπικά και ουσιαστικά άκυρη και να εκδοθεί νέα απόφαση εναρμονισμένη με το Νόμο.

Οι ενέργειες σας πρέπει να είναι άμεσες και πριν την τοποθέτηση των αποσπασθέντων από το ΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μέχρι να εκδώσετε απόφαση παρακαλώ να σταματήσει κάθε διαδικασία τοποθέτησης από το ΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Να σημειώσω ακόμη ότι δεν υπάρχει αριθμός απόφασης του ΠΥΣΔΕ (αν και οι αποφάσεις των μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων πρέπει να είναι αριθμημένες) αλλά εξετάστηκε η αίτησή μου   στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ αρ. 46/19-09-2016 στην οποία συνεδρίαση το ΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ αποφάσισε να μην κάνει δεκτή την αίτησή μου.

Για το λόγο η ένσταση γίνεται κατά της συνεδρίασης 46/16-09-2012

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΡΣΑΜΗΣ

Δείτε παρακάτω αναλυιτκά την απάντηση του υπουργείου Παιδείας σε ένσταση που έκανε ο Ν. Βαρσαμάκης κατά απόφασης του ΠΥΣΔΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης