Συναδέλφισσες /-οι,
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Υπουργείο μέσα από τα ΠΕΚ προχωρά στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τις λεγόμενες δημιουργικές εργασίες. Με την πάγια πλέον τακτική του επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην εκπαιδευτική κοινότητα στα πλαίσια υλοποίησης των ευρύτερων αντιδραστικών αλλαγών στο δημόσιο σχολείο. Θυμίζουμε ότι η αντίστοιχη προσπάθεια ξεκίνησε την περσινή χρονιά . Η ΕΛΜΕ Χανίων με αποφάσεις του ΔΣ ,της ΓΣ αλλά και τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων αρνήθηκε την εφαρμογή τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν πολλές ΕΛΜΕ της χώρας με αποτέλεσμα τη μη υλοποίηση του σχεδιασμού του Υπουργείου. Βέβαια, σε αυτήν τη μάχη απουσίαζε για μία ακόμη φορά η ηγεσία της ΟΛΜΕ.
Απ’ την περσινή σχολική χρονιά είχαμε καταγγείλει την πραγματοποίηση του θεσμού των Δημιουργικών Εργασιών, καθώς αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευέλικτου ωρολογίου προγράμματος στο «Νέο Λύκειο» που ακυρώνει θεμελιώδεις μορφωτικές κατακτήσεις για την αξία της γνώσης σε βασικούς γνωστικούς τομείς και εξαρθρώνει τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου.
Οι πομπώδεις εκφράσεις περί «δημιουργικής ικανότητας», «ερευνητικού πνεύματος», «ελεύθερης επιλογής θέματος από μαθητές» κλπ δεν μπορούν να κρύψουν πως οι λεγόμενες δημιουργικές εργασίες δεν είναι ούτε δημιουργία, ούτε έρευνα, ούτε εργασία. Σκοτώνουν εξ αρχής τη μαθητική δημιουργικότητα, αφού αφορούν τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και τη βελτίωση της βαθμολογίας σε αυτά και όχι τις κλίσεις και το μεράκι του μαθητή για τη διερεύνηση σκέψεων και ερωτημάτων από κάποιο επιστημονικό, καλλιτεχνικό αντικείμενο. Είναι φανερό πως δημιουργία και ελεύθερη σκέψη δεν συνάδουν με ανταγωνισμό, αξιολόγηση και βαθμούς.
Για εμάς τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς είναι προφανές ότι η δημιουργία προϋποθέτει εσωτερικό κίνητρο, “μεράκι” από μέρους των μαθητών και των καθηγητών τους. Το ερευνητικό, το δημιουργικό και το ομαδικό πνεύμα προϋποθέτουν σχολικό περιβάλλον ελευθερίας. Το κυνήγι του βαθμού -με ή χωρίς εργασίες- με απώτερο στόχο την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν προάγει τη δημιουργικότητα. Έτσι αυτό που απομένει από τα πομπώδη λόγια είναι η τυποποίηση και η διεκπεραίωση (copy -paste από μέρους των μαθητών και συμπλήρωση φορμών και στοιχείων στους ατομικούς τους φακέλους από μέρους των επιβλεπόντων καθηγητών) η οποία βαφτίζεται δημιουργικότητα (!!!) και θα γιορτάζεται με διήμερες φιέστες “δημιουργικού”...μπάχαλου.
Οι εκπαιδευτικοί επωμίζονται επιπλέον γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη στην ήδη πολύ επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, αφού πολλοί εκπαιδευτικοί της κάθε σχολικής μονάδας περιφέρονται σε πάνω από 3 σχολεία και ο σταθερός αριθμός καθηγητών στο κάθε σχολείο που θα επωμισθεί αυτή τη διαδικασία οργάνωσης και διεκπεραίωσης των «Δημιουργικών Εργασιών» θα είναι ακόμη μικρότερος από άλλες χρονιές. Αυτή η παρωδία «Δημιουργικής Εργασίας» αποτελεί στην ουσία αύξηση του διδακτικού ωραρίου και απλήρωτη εργασία των εκπαιδευτικών, αφού όλη η προετοιμασία της θα γίνεται εκτός του διδακτικού ωραρίου.
Συναδέλφισσες/-οι, είναι φανερό ότι η στόχευση του Υπουργείου με τις «δημιουργικές εργασίες» είναι βαθύτερη και συνδέεται άμεσα με τους σχεδιασμούς για το νέο Λύκειο, το τριετές σχέδιο για την εκπαίδευση, τις εκθέσεις ΟΟΣΑ-ΕΕ-ΣΕΒ και τις μνημονιακές δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα. Συγκεκριμένα :
Στο νέο Λύκειο προβλέπεται στη Γ’ τάξη η εκπόνηση εργασίας «που πραγματοποιείται για κάθε μάθημα εντός του σχολείου υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του/της εκπαιδευτικού του μαθήματος, που κατατίθεται σε ειδική πλατφόρμα όπου ελέγχεται για την περίπτωση αντιγραφής και που βαθμολογείται ανώνυμα από αξιολογητές «ειδικού μητρώου». Στην ουσία αυτή η διαδικασία, που έχει όλα τα στοιχεία της «αντικειμενικότητας» κατά ΟΟΣΑ και υπολογίζεται στην απόκτηση απολυτηρίου και κατ’ επέκταση και στο βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα χρησιμοποιηθεί και ως μηχανισμός κατηγοριοποίησης μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών που θα συνδέεται με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού.
Μεθοδικά, οι «Δημιουργικές Εργασίες» στο Λύκειο προλειαίνουν το έδαφος για να περάσουν στη συνείδηση των εκπαιδευτικών και την καθημερινή πρακτική των σχολείων πλευρές της αντιδραστικής μεταρρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση για ένα αριστοκρατικό λύκειο για λίγους, που θα αξιολογείται με «αντικειμενικό» τρόπο μέσα απ’ τις επιδόσεις των μαθητών του μέσα από εθνικού τύπου διαδικασίες και εξετάσεις, στο πλαίσια και των υποδείξεων του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.
Τα ταχύρρυθμα σεμινάρια της δήθεν «επιμόρφωσης»(!) που οργανώνουν είναι σεμινάρια για ιδεολογική χειραγώγηση, πειθάρχηση και νομιμοποίηση από τους εκπαιδευτικούς της νέας θεσμικής επέλασης με τη θέσπιση ενός «Νέου Λυκείου» για λίγους, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στον εξεταστικό μαραθώνιο και να αποσπάσουν τον τίτλο του «εθνικού απολυτηρίου».
Ενός Λυκείου που θα οδηγεί τους μαθητές στη μορφωτική απόρριψη μέσω της επιλογής(!) του αυτοαποκλεισμού(!) τους από τα …δύσκολα τοπία των μαθημάτων που τους παρέχουν γνώσεις για την κατανόηση του φυσικού και κοινωνικού κόσμου και θα μετατρέπονται σε «πελάτες» προγραμμάτων διαφόρων δράσεων.
Ενός Λυκείου, που με την κατάργηση του ενιαίου προγράμματος σπουδών, την κατάργηση μαθημάτων και γνωστικών αντικειμένων θα οδηγήσει σε ακόμη πιο ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Στην κατεύθυνση αυτή το ΔΣ καλεί τους συναδέλφους σε αποχή από τα σεμινάρια «επιμόρφωσης» για τις δημιουργικές εργασίες. Η μη συμμετοχή στα «σεμινάρια» δεν συνιστά άρνηση εκπαιδευτικού έργου. Θεσμική υποχρέωσή μας είναι η παρουσία μας στο σχολείο. Δε θα γίνουμε διεκπεραιωτές ποσοτικών αξιολογικών δεδομένων, αλλοιώνοντας τον παιδαγωγικό ρόλο μας.
Η ύπαρξη επιμορφωτικών σεμιναρίων είναι αναγκαιότητα και δικαίωμα για τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο. Είναι γνωστή και πάγια η θέση του εκπαιδευτικού κινήματος. Το Υπουργείο εάν πραγματικά θέλει να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς ας οργανώσει σεμινάρια με κριτήρια τις πραγματικές μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών , τις εξελίξεις στα διάφορα επιστημονικά πεδία και γνωστικά αντικείμενα. Να επαναφέρει το καθεστώς των εκπαιδευτικών αδειών, να εξοπλίσει υλικοτεχνικά τα σχολεία, να λειτουργήσουν οι σχολικές βιβλιοθήκες ώστε το δημόσιο σχολείο να μπορεί στοιχειωδώς να επιτελεί το ρόλο του με κατεύθυνση τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε συνθήκες παιδαγωγικής ελευθερίας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη