Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε σε διαβούλευση το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας καταστρατηγώντας κάθε δημοκρατική διαδικασία διαλόγου φέρνει ολική οπισθοδρόμηση στη Δημόσια Εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΙ συνειδητά τις δημοκρατικές διαδικασίες όταν φέρνει ΤΩΡΑ ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο το οποίο δεν αφορά έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία. Γιατί άραγε ενώ δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι είχαν έτοιμα τα νομοσχέδια με όλα όσα υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό που τους ψήφισε τα δημοσιοποιεί τώρα; Γιατί ενώ δεν έκανε κανένα διάλογο επί τόσους μήνες, βιάζεται να τα ψηφίσει; Γιατί άραγε ενώ εξαγγέλλεται από την κ. Κεραμέως εδώ και μήνες, έρχεται τώρα; Γιατί άραγε…;
Μοναδικός στόχος της συντηρητικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων, η μείωση θέσεων εργασίας και η επαναφορά τιμωρητικών λογικών μέσω της επιχειρούμενης αξιολόγησης.
Το Υπουργείο αγνοώντας και παραποιώντας ενίοτε τη διεθνή βιβλιογραφία, εντελώς αντιπαιδαγωγικά, αυξάνει τον ανώτερο αριθμό μαθητών/τριών ανά τμήμα σε 26 στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Ιδιαίτερα τώρα όταν σε περίοδο πανδημίας οι οδηγίες των ειδικών απαιτούν μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας η οποία κρατά κλειστά τα σχολεία εδώ και μήνες. Η αύξηση των μαθητών, σε συνδυασμό με την ακόμα χειρότερη πρόνοια του ελάχιστου αριθμού των 20 μαθητών ανά τμήμα, για τα μεγάλα Σχολεία, θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες, ίσως και πάνω από χίλιες οργανικές θέσεις και ισάριθμα τμήματα στα Δημοτικά Σχολεία. Παρόμοιες αυξήσεις μαθητών και στα τμήματα των Νηπιαγωγείων θα επιφέρουν τις αντίστοιχες μειώσεις τμημάτων και απώλειες θέσεων.
Επιπλέον θα υποβαθμίσει την εκπαιδευτική διαδικασία με αρνητικές συνέπειες για τη σχολική πρόοδο των μαθητών. Η σκοπιμότητα της Υπουργού Παιδείας είναι η μείωση τμημάτων ανά σχολική μονάδα με συνέπεια τις συγχωνεύσεις σχολείων για εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές Νηπιαγωγούς και Δασκάλους οι οποίοι στηρίζουν το Δημόσιο σχολείο για πάνω από 10 και 15 χρόνια σε κάθε άκρη της Ελλάδας.
Σε αυτούς τους αναπληρωτές η κ. Κεραμέως δείχνει το σκληρό και άγριο πρόσωπό της, τιμωρώντας τους ταυτόχρονα με αύξηση σε 2 και 3 έτη ποινής ανά περίπτωση, σε όσους για προσωπικούς, οικογενειακούς ή λόγους υγείας δεν μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία.
Το πολυνομοσχέδιο στοχεύει στη Γυμνασιοποίηση του Νηπιαγωγείου εισάγοντας σε αυτό ειδικότητες, άμεσα της Αγγλικής και έμμεσα της Φυσικής αγωγής και Πληροφορικής ως διακριτά γνωστικά αντικείμενα. Επιδιώκει να καταστρατηγήσει και να υποβαθμίσει το αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, σύμφωνα με το οποίο τα προγράμματα σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων Γλώσσας, Μαθηματικών, Μελέτης Περιβάλλοντος, Εικαστικών, Μουσικής, Φυσικής Αγωγής, και Πληροφορικής δε νοούνται ως διακριτά διδακτικά αντικείμενα και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία αλλά προσφέρονται μέσω της διαθεματικότητας και της ολιστικής αντίληψης της γνώσης.
Η αύξηση ωρών του μαθήματος των Αγγλικών στις μικρές τάξεις του Δημοτικού Σχολείου θα οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων της ειδικότητας των δασκάλων. Πρακτικά σημαίνει μεγάλες δυσκολίες για τη συμπλήρωση ωραρίου για τους μονίμους και εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίες για τους αναπληρωτές που αποτελεί και τον αληθινό σκοπό και στόχο των αλλαγών.
Αυξάνεται ο αριθμός των Πρότυπων σχολείων και θεσμοθετούνται περισσότερες εξετάσεις εισαγωγής και σκληρή αξιολόγηση. Ιδρύονται νέα Πειραματικά σχολεία για να πείσουμε τη κοινωνία περί της δήθεν Αριστείας ενώ ταυτόχρονα ψηφίζουμε την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα για τον απλό λαό.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, με απόφαση του Συντονιστή εκπαιδευτικού έργου, ο οποίος έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, ορίζονται στην αρχή κάθε σχολικού έτους δύο (2) Εκπαιδευτικοί Εμπιστοσύνης ανά σχολική μονάδα. Από το υπάρχον προσωπικό και με μια επιμόρφωση σε περιοδική βάση το Υπουργείο θέλει να καλύψει ανάγκες που έχουν τα σχολεία σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης θα πρέπει να ασχολείται με θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων, τα οποία άπτονται στην ευθύνη των συντονιστών εκπαίδευσης! Δεν προσδιορίζονται τα προσόντα που θα πρέπει να έχει ένας εκπαιδευτικός για ένα ρόλο
με υπερβολικά μεγάλο αριθμό απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε ευαίσθητους τομείς. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «ενεργεί όποτε αυτό του ζητηθεί», ως νέος εμπειροτέχνης εργολάβος.
Η επαναφορά της τιμωρητικής αξιολόγησης-χειραγώγησης των εκπαιδευτικών η οποία λόγω των ποσοστώσεων οδηγούσε σε απολύσεις εκπαιδευτικών στην οποία το σύνολο της εκπαιδευτικών συνδικάτων πρόβαλε σθεναρή αντίσταση το 2014, δείχνει το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το σωτήριο πάγωμα της συγκεκριμένης αξιολόγησης το 2015 έδωσε ανάσα στους τρομοκρατημένους τότε εκπαιδευτικούς επαναφέροντας κλίμα εμπιστοσύνης – ηρεμίας ενώ η εκ νέου επιβολή του επερχόμενου μοντέρνου επιθεωρητισμού και ελέγχου των εκπαιδευτικών ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι θα τους αποπροσανατολίσει από το παιδαγωγικό και διδακτικό τους έργο οδηγώντας τους σε έναν αγώνα δρόμου για να αποδείξουν το αυτονόητο, ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Διπλασιάζει τα εξεταζόμενα μαθήματα με γραπτές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και θεσμοθετεί την τράπεζα θεμάτων στο Λύκειο καθιστώντας τη Β/θμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο και Λύκειο) ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο με δυσμενείς επιπτώσεις όπως ο εξαναγκασμός των οικογενειών των μαθητών για στροφή στα φροντιστηριακά μαθήματα και την αύξηση της μαθητικής διαρροής .
Θεσμοθετώντας ηλιακό όριο τα 17 έτη και αποκλείοντας την επαναφοίτηση αποφοίτων Λυκείου βάζει τροχοπέδη στην εισαγωγή των μαθητών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση με αποτέλεσμα την αριθμητική συρρίκνωση των ΕΠΑΛ και την αύξηση των νέων ιδιωτικών Σχολών κάθε μορφής οι οποίες θα υποδεχτούν έναντι αδρής αμοιβής το πλεονάζον μαθητικό δυναμικό.
Η επαναφορά των αυστηρών, αντιπαιδαγωγικών, αντιδημοκρατικών και αναχρονιστικών ποινών όπως οι πολυήμερες αποβολές δείχνει την αυταρχική και τιμωρητική λογική του Υπουργείου Παιδείας στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων. Η επικινδυνότητα της εφαρμογής του τιμωρητικού μέτρου των αποβολών και οι δυσάρεστες συνέπειες στην φυσική και ψυχική υγεία των μαθητών είναι παράγοντες οι οποίοι δεν απασχολούν την Υπουργό Παιδείας.
Επαναφέρει, επίσης, το αναχρονιστικό, αντιδημοκρατικό και αντιπαιδαγωγικό μέτρο χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών στους απολυτήριους τίτλους, που θα συνοδεύουν τους μελλοντικούς πολίτες σε όλη τους της ζωή με συνέπειες όπως, πιθανό αποκλεισμό εισαγωγής τους σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αποκλεισμό και στέρηση στην εξεύρεση εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αγνοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι οι Απολυτήριοι τίτλοι ακολουθούν σε όλη την ζωή τον πολίτη; Αγνοεί ότι ακόμα και στα Πιστοποιητικά Ποινικού Μητρώου παραγράφονται τα αδικήματα μετά την παρέλευση χρόνου; Πού λοιπόν καλούμαστε να επιστρέψουμε;
Εισάγει βαθμολογικά κριτήρια στις μετεγγραφές των φοιτητών αδιαφορώντας για την ύπαρξη σοβαρότατων κοινωνικών λόγων και για την ελληνική πραγματικότητα όπου η δεκαετής οικονομική κρίση έφερε σε δυσμενή κατάσταση τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ήδη εδώ με ένα τσουνάμι ανέργων και κλειστών επιχειρήσεων;
Αποκλείει το φυσικό σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας από τη διαδικασία ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών στα ΑΕΙ, δίνοντας το δικαίωμα ψήφου μόνο στα μέλη ΔΕΠ, εισάγοντας δε την ηλεκτρονική ψηφοφορία εγείρει ζητήματα δημοκρατίας και διαφάνειας.
Είναι οφθαλμοφανής πλέον ότι η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. με την πλήρη κάλυψη του Πρωθυπουργού μεθοδεύει την υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας, χαρακτηρίζεται από έλλειψη ηθικών φραγμών και κοινωνική αδιαφορία, στοιχεία τα οποία επιδεικνύει εν μέσω πανδημίας χωρίς κανένα δισταγμό. Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσει η κοινωνία, ο κάθε πολίτης ότι οι αλλαγές οι οποίες θα επέλθουν με την ψήφιση των προωθούμενων ρυθμίσεων δεν είναι απλά ένα χτύπημα στα εργασιακά των εκπαιδευτικών αλλά ένα συθέμελο ταρακούνημα της Δημόσιας Παιδείας το οποίο ως κύριο στόχο έχει την υποβάθμιση της, την αύξηση των εξόδων της ελληνικής οικογένειας και την εν τέλει μείωση ποσοτικά και ποιοτικά της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ας επικοινωνηθεί με κάθε μέσο ότι η κοινωνία οφείλει να αντιδράσει πέρα από ην πολιτική τοποθέτηση των πολιτών κι ας συμμετάσχει ο καθένας στη διαβούλευση ως σκεπτόμενος πολίτης. Είναι βέβαιο ότι και οι πολίτες που επέλεξαν αυτή την Κυβέρνηση δεν φαντάστηκαν ή δεν συμφωνούν με τις προτεινόμενες διατάξεις.
Η εκπαίδευση είναι ότι καλύτερο έχουμε για το μέλλον των παιδιών και της χώρας μας.
Ας σταματήσουμε τώρα αυτή την υποβάθμιση, αύριο θα είναι αργά. Ας απαιτήσουμε την απόσυρσή του νομοσχεδίου!!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη