Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Xαιρετισμός του Πρύτανη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
Xαιρετισμός του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Κίντζιος, έστειλε χαιρετισμό με τον οποίο προς τους φοιτητές και τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου.

Το μήνυμα του Πρύτανη

Εξοχότατε, Κύριοι Αντιπρυτάνεις, Κύριοι Κοσμήτορες, Κύριοι Πρόεδροι, Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητοί Φοιτητές

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να αποτελεί μόνο σημείο αναφοράς της εισόδου της χώρας μας στη μεγάλη περιπέτεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πρέπει, οφείλει να είναι ημέρα διδαχής από τις ηρωϊκές πράξεις εκείνων των Ελλήνων που με διάφορους τρόπους αντιστάθηκαν, όχι μόνο στον ξένο κατακτητή, αλλά και στην ίδια την έννοια του φασισμού .

Πολύ πριν ηχήσουν τα κανόνια στα πεδία των μαχών, η σκοτεινή συμμαχία των εθνικοσοσιαλιστών και των φασιστών είχε καταγάγει σημαντικές νίκες στο πολιτικό επίπεδο, καθώς οι λαοί της Ευρώπης είχαν αργήσει να αντισταθούν στην επέλαση της βαρβαρότητας, καλυμμένης πίσω από την υπόσχεση ενός ασφαλέστερου αύριο. Αρωγοί, δυστυχώς, της νέας τάξης πραγμάτων στάθηκαν πολλές προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των επιστημών. Έτσι, η Ευρώπη βίωσε την παράδοση των πανεπιστημιακών κοινοτήτων, και  κυρίως των πανεπιστημιακών δασκάλων, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας και πολλών άλλων χωρών, στη νέα ολοκληρωτική ιδεολογία. Των ίδιων δηλαδή κοινοτήτων που από τον 13ο αιώνα, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα αποτελούσαν τις μοναδικές εστίες ελεύθερης σκέψης.

Την ίδια στιγμή, η μικρή μας Ελλάδα επιβεβαίωνε για μία ακόμα φορά την ιστορική της συνέχεια ως της γενέτειρας της Δημοκρατίας και της θεματοφύλακος της αντίστασης κατά του απολυταρχισμού. Εδώ εμφανίζεται εκ πρώτης όψεως ένα ιστορικό παράδοξο: η Ελλάδα εισήλθε σύσσωμη, λαός και κυβερνηση μαζί, στον πόλεμο διαψεύδοντας τις προβλέψεις όλων των ξένων στρατηγικών σχεδιαστών. Δεν την απέτρεψε ο αυταρχικός χαρακτήρας του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, χαλαρά βασισμένος στον Ιταλικό φασισμό. Δεν την απέτρεψαν οι ισχυροί δεσμοί με την Γερμανία του 3ου Ραιχ και οι σχέσεις τεχνικής (μέσω εισαγωγών εργαλείων και χημικών), μορφωτικής (μέσω των σπουδών εκεί) και κυρίως οικονομικής συνεργασίας. Δεν την απέτρεψε ούτε η δεσπόζουσα θέση της Γερμανίας στην ελληνική στρατιωτική υποδομή και εκπαίδευση των αξιωματικών, αντίθετα, η κυβέρνηση Μεταξά άρχισε να προετοιμάζεται για τον πόλεμο από το 1937.  Και τέλος, παρά  την εμφανή αντίθεση της κοινής γνώμης στον πόλεμο ως μέσου διατήρησης του status quo, η είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο έγινε με ενθουσιασμό. Καθώς το πέπλο του φασισμού σκέπαζε την Ευρώπη, η Ελλάδα αναδείχθηκε σε φάρο αντίστασης, αντίστασης που ξέσπασε σαν κύμα από τη βάση, αυθόρμητο, χωρίς κεντρικούς καθοδηγητές.

Κάτω από την πολεμική ιαχή ενώθηκαν Έλληνες κάθε οικονομικής τάξης, πολιτικής ιδεολογίας και θρησκείας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο πρώτος νεκρός ανώτερος αξιωματικός που έπεσε στο ελληνοϊταλικό μέτωπο (στις 5 Δεκεμβρίου 1940, βορειοανατολικά της Πρεμετής) ήταν ο συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, Έλληνας, Εβραίος στο θρήσκευμα. Ενωμένοι, λοιπόν, τότε οι Έλληνες. Ενωμένοι πρέπει να παραμείνουμε και κατά τη σύγχρονη εποχή, με τις οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις και ιδιαίτερα με την πανδημία του κορωνοϊού να δημιουργούν ολοένα και εντονότερες τριβές ανάμεσα μας. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί από μόνη της μία μεγάλη πρόκληση, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος του Δημόσιου και πραγματικά δημοκρατικού Πανεπιστημίου. Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς και τοπικές τάσεις και εξελίξεις θέτουν πολλαπλές προκλήσεις για τη βιωσιμότητα και την ίδια την ταυτότητα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και την πρόσβαση στη γνώση και την ουσιαστική παιδεία σε όλους, χωρίς διακρίσεις. Μέσα στη θύελλα μιας κρίσης οικονομικής μα πρώτιστα ηθικής, οφείλουμε εμείς, ως Πανεπιστημιακή Κοινότητα, να δίνουμε πρώτοι το παράδειγμα της αρετής, της σύνεσης και του συνεχούς αγώνα για το καλύτερο, συμπορευόμενοι και συμπαρασύροντας, αν θέλετε, την κοινωνία.   

Έχοντας λοιπόν σαν πρότυπο αυτούς που αγωνίστηκαν, ας είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα προκειμένου να λάβουμε τις αποφάσεις που θα απαιτηθούν στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Ας βαδίσουμε αυτό τον δύσκολο δρόμο με αισιοδοξία και ενωμένοι, ατενίζοντας συνέχεια την κορυφή.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διατροφή
8 συμβουλές ευεξίας και αντιγήρανσης: Τι πρέπει να αλλάξετε στον τρόπο ζωής και διατροφής σας
Ο Dr. Greger προτείνει μια προσιτή προσέγγιση που βασίζεται στην προσαρμογή της διατροφής και του τρόπου ζωής και θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός και...
8 συμβουλές ευεξίας και αντιγήρανσης: Τι πρέπει να αλλάξετε στον τρόπο ζωής και διατροφής σας
αυτισμός
Νέα έρευνα φέρνει ένα καινούργιο «εργαλείο» για την πρώιμη διάγνωση της διαταραχής του αυτισμού
Μια νέα έρευνα φέρνει ένα νέο «εργαλείο» που θα μπορούσε να διευκολύνει αυτήν τη διαδικασία, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μιμούνται τη...
Νέα έρευνα φέρνει ένα καινούργιο «εργαλείο» για την πρώιμη διάγνωση της διαταραχής του αυτισμού