Καταγγελία κατά της αστυνομίας, αλλά και κατά του πρύτανη του Ε.Μ.Πολυτεχνείου για αυταρχικές προσπάθειες «αποστείρωσης» του κάτω Πολυτεχνείου από κάθε πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση που δεν είναι αρεστή στον Χατζηγεωργίου και στην κυβέρνηση, κάνουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Υποψήφιων Διδακτόρων/ισσών και Μεταπτυχιακών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ.
Οπως υποστηρίζουν οι καταγγέλοντες, την Παρασκευή 28/6 και το Σάββατο 29/6, ο Συντονισμός κάτω Πολυτεχνείου, δηλαδή συλλογικότητες από το ΕΜΠ και την γειτονιά των Εξαρχείων, φοιτητές, μεταπτυχιακοί, υπ.διδάκτορες και κάτοικοι διοργάνωσαν διήμερο εκδηλώσεων με συζητήσεις, θεατρικό εργαστήρι, ανταλλακτικό μπαζάαρ και μπαρ οικονομικής ενίσχυσης για συλληφθέντα σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Ομως...
«Στις 9:10, και ενώ ξεκινούσε το θεατρικό εργαστήρι, βρεθήκαμε υπό τον κλοιό πάνοπλης αστυνομικής παρουσίας (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ) και στις δύο πύλες του συγκροτήματος, επί των οδών Τοσίτσα και Στουρνάρη. Η διμοιρία των ΜΑΤ, αφού μας εξύβρησαν χυδαία, μας απείλησε και για επικείμενες προσαγωγές ή συλλήψεις, τη στιγμή που η ‘’παράνομη’’ πράξη μας ήταν ότι βρισκόμασταν στον ίδιο τον δημόσιο χώρο της σχολής μας. Ήταν δε ξεκάθαρο ότι αυτή η επιχείρηση ήταν αίτημα του ίδιου του πρύτανη Χατζηγεωργίου. Η παρουσία της αστυνομίας οδήγησε στον εγκλωβισμό για πολλή ώρα του κόσμου που συμμετείχε στην συζήτηση, αλλά και φοιτητών που απλά είχαν τελειώσει την παρουσίαση εξαμήνου τους και αποχωρούσαν με τις μακέτες τους. Μετά από πίεση του παρευρισκόμενου, αλλά και αλληλέγγυου κόσμου έξω από την σχολή, καταφέραμε να φύγουμε συντεταγμένα από τον χώρο χωρίς να γίνει καμία προσαγωγή»...
Αναλυτικά όλη η καταγγελία
Την Παρασκευή 28/6 και το Σάββατο 29/6, ο Συντονισμός κάτω Πολυτεχνείου, δηλαδή συλλογικότητες από το ΕΜΠ και την γειτονιά των Εξαρχείων, φοιτητά, μεταπτυχιακές, υπ.διδάκτορες και κάτοικοι διοργανώσαμε διήμερο εκδηλώσεων με συζητήσεις, θεατρικό εργαστήρι, ανταλλακτικό μπαζάαρ και μπαρ οικονομικής ενίσχυσης για συλληφθέντα σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Το διήμερο αυτό οργανώθηκε σαν απάντηση στις αυταρχικές προσπάθειες της Πρυτανικής αρχής για αποστείρωση του κάτω Πολυτεχνείου από κάθε πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση που δεν είναι αρεστή στον Χατζηγεωργίου και στην κυβέρνηση.
Από το πρωί της Παρασκευής μάθαμε για απειλές που εκτόξευσε ο πρύτανης εναντίον μας, στοχοποιώντας την δράση μας, εμάς και δηλώνοντας σε κάθε τόνο ότι αυτός αποφασίζει, διατάζει και δεν θα επιτρέψει τις εκδηλώσεις μας. Η συζήτησή της Παρασκευής με τίτλο ‘’Το Πολυτεχνείο στη γειτονιά των Εξαρχείων: Καταστολή - Αποστείρωση - Εξευγενισμός’’ έγινε κανονικά, με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων της σχολής και της γειτονιάς, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και περιοίκων. Στις 9:10, και ενώ ξεκινούσε το θεατρικό εργαστήρι, βρεθήκαμε υπό τον κλοιό πάνοπλης αστυνομικής παρουσίας (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ) και στις δύο πύλες του συγκροτήματος, επί των οδών Τοσίτσα και Στουρνάρη. Η διμοιρία των ΜΑΤ, αφού μας εξύβρησαν χυδαία, μας απείλησε και για επικείμενες προσαγωγές ή συλλήψεις, τη στιγμή που η ‘’παράνομη’’ πράξη μας ήταν ότι βρισκόμασταν στον ίδιο τον δημόσιο χώρο της σχολής μας. Ήταν δε ξεκάθαρο ότι αυτή η επιχείρηση ήταν αίτημα του ίδιου του πρύτανη Χατζηγεωργίου. Η παρουσία της αστυνομίας οδήγησε στον εγκλωβισμό για πολλή ώρα του κόσμου που συμμετείχε στην συζήτηση, αλλά και φοιτητών που απλά είχαν τελειώσει την παρουσίαση εξαμήνου τους και αποχωρούσαν με τις μακέτες τους
Μετά από πίεση του παρευρισκόμενου, αλλά και αλληλέγγυου κόσμου έξω από την σχολή, καταφέραμε να φύγουμε συντεταγμένα από τον χώρο χωρίς να γίνει καμία προσαγωγή.
Την επόμενη μέρα, Σάββατο 29/06, αντικρίσαμε το Πολυτεχνείο κλειδαμπαρωμένο και αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε την εκδήλωση μας “Εμπειρίες αγώνα στο Κάτω Πολυτεχνείο από το 73 μέχρι σήμερα” στην Τοσίτσα. Σε αυτήν την εκδήλωση μιλήσαν αγωνιστές της εξέγερσης του 1973 αλλά και των πολυποίκιλων κινημάτων που ακολούθησαν. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων, ήταν η διαχρονικά ελεύθερη διεξαγωγή πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στο χώρο του Πολυτεχνείου, από το 1974 και έπειτα, σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση. Όπως ειπώθηκε και από αγωνιστή του 73': ''Είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για το Πολυτεχνείο χωρίς να μπορούμε να είμαστε μέσα σε αυτό''.
Το γεγονός ότι φοιτητές, μεταπτυχιακoί, υποψήφιες διδακτόρισσες, κάτοικοι της γειτονιάς, αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος και των μετέπειτα κινημάτων, αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση κλειδωμένοι έξω από το Πολυτεχνείο, μας δείχνει πώς εννοεί ο Χατζηγεωργίου το “Πολυτεχνείο ανοιχτό στην κοινωνία” και την ακαδημαϊκή ελευθερία…
Οι παραπάνω πρακτικές είναι τμήμα κρατικών κυβερνητικών μεθοδεύσεων για αποστείρωση των πανεπιστημίων και των δημόσιων χώρων από κάθε πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα και την μετατροπή τους σε πεδία κερδοφορίας. Είναι κάτι που το βλέπουμε στο ΕΜΠ, στη Νομική, στη ΦΕΠΑ, στο Γεωπονικό, στο ΑΠΘ, στην Πάτρα. Πολιτικοί χώροι εκκενώνονται, φεστιβάλ απαγορεύονται, πολιτιστικές ομάδες διώχνονται, φοιτητές διώκονται για πολιτικά συνθήματα, συνελεύσεις σωματείων παρεμποδίζονται από την αστυνομία και τις πρυτανικές αρχές.
Πάνω στο παρακάτω πλαίσιο συντελούνται αντιδραστικές πολιτικές, που αφοράν την ίδια την πόλη μέσα στην οποία εντάσσεται το συγκρότημα. Η απομάκρυνση των πολιτικών χώρων από το συγκρότημα (που φαίνεται να σκοπεύει η πρυτανεία), το φαραωνικό πλάνο για την μετατροπή του κτιρίου Γκίνη σε μουσείο - συνεδριακό κέντρο με roof garden, ο εξοβελισμός μας τελικά από το δημόσιο χώρο, αποτυπώνουν μια χωρική πολιτική. Είναι εξάρτημα των διαδικασιών εξευγενισμού και εμπορευματοποίησης του κέντρου της Αθήνας - και ειδικά της γειτονιάς των Εξαρχείων. Τις συνέπειες των παραπάνω τις βιώνουμε ήδη, με τα απλησίαστα ενοίκια στην γειτονιά, τα πανάκριβα μαγαζιά, την αστυνομοκρατία. Ειδικά μετά την καταστροφή της πλατείας από το εργοτάξιο, οι ζωντανοί και ανοιχτοί χώροι έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα. Το Κάτω Πολυτεχνείο είναι ένας δημόσιος χώρους υπό διακύβευση.
Είναι καιρός, οι φοιτητές και οι εργαζόμενες του ΕΜΠ, οι κάτοικοι της γειτονιάς, αλλά και κάθε πολιτικοποιημένος άνθρωπος μέσα και έξω από το ίδρυμα, να πάρουν θέση ενάντια στη δυστοπική συνθήκη που διαμορφώνεται. Βασική αξία του Πανεπιστημίου -διαχρονικά- είναι η δυνατότητα του να γεννά και να φιλοξενεί απόψεις οι οποίες αμφισβητούν τις εκάστοτε κυρίαρχες αντιλήψεις, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτική διαπάλη και την κοινωνική πρόοδο.
Ελεύθερη πολιτική και πολιτισμική έκφραση στο Κάτω Πολυτεχνείο και όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους. Να ανοίξουν οι αίθουσες και τα αμφιθέατρα για εκδηλώσεις και συνελεύσεις.
Όχι στα λοκ αουτ και το κλείσιμο των πυλών
Να πάρει άμεσα θέση η συνέλευση τμήματος της σχολής και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα
Όχι στην αποστείρωση των πανεπιστημιακών χώρων που επιχειρεί το κράτος σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές
Ενάντια σε εκκενώσεις πολιτικών στεκιών, σβησίματα συνθημάτων και διώξεις αγωνιστών
Αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη γειτονιά των Εξαρχείων
Πρωτοβουλία Υποψήφιων Διδακτόρων/ισσών και Μεταπτυχιακών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ