Thumbnail
Ψήφισμα της ανοιχτής κοινής συνεδρίασης του διδακτικού προσωπικού των Τμημάτων Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

Ψήφισμα της ανοιχτής κοινής συνεδρίασης του διδακτικού προσωπικού των Τμημάτων Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Σε συνέχεια των ψηφισμάτων α) των Προέδρων και Αναπληρωτών  Προέδρων των Τμημάτων Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και β) της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, σας διαβιβάζουμε ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ανοιχτή κοινή συνεδρίαση του διδακτικού προσωπικού των παραπάνω Τμημάτων.

 Συνοψίζοντας τους λόγους της διαφωνίας μας με την «απορρόφηση» των Τμημάτων των Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών τονίζουμε ότι με το προτεινόμενο σχέδιο ΑΘΗΝΑ θίγεται το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και αναφέρουμε πρώτον τα θετικά της διατήρησης της αυτονομίας των τμημάτων μας και δεύτερον τα αρνητικά από την προτεινόμενη  συγχώνευση:

Α)         Τα θετικά της διατήρησης της αυτονομίας των Τμημάτων:

Τα υπάρχοντα Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του ΑΠΘ

  1. εφαρμόζουν ανανεωμένα και εκσυγχρονισμένα προγράμματα τα οποία λειτουργούν με επιτυχία,
  2. προσφέρουν στους φοιτητές επιστημονική κατάρτιση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα μιας φιλολογίας τα οποία διδάσκονται στην αντίστοιχη ξένη γλώσσα,
  3. ανοίγουν πολλαπλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης,
  4. συμβάλουν στη Διεθνοποίηση του ΑΠΘ και δημιουργούν γέφυρες συνεργασίας με χώρες σημαντικές τόσο από πολιτική όσο και από πολιτισμική άποψη,
  5. οι διεθνείς συμφωνίες και εκπαιδευτικές δράσεις στις οποίες συμμετέχουν ανέρχονται στις 2000.

Β)         Τα αρνητικά της «απορρόφησης»

  1. πλήττονται Τμήματα που εδώ και μισό αιώνα τουλάχιστον λειτουργούν χωρίς σημαντικά πρόβληματα στοχεύοντας  στην αριστεία,
  2. μειώνονται οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, καθώς δεν θα κατέχουν γνώσεις και δεξιότητες σε ένα ευρύτερο διακριτό κλάδο της επιστήμης αλλά θα διαθέτουν μόνο ανεπαρκή γλωσσική κατάρτιση,
  3. δεν επιλύονται με τη συγχώνευση κάποια επιμέρους προβλήματα που εντοπίζονται, αλλά δημιουργούνται πολλαπλάσια,
  4. με τη συγχώνευση δεν προκύπτει κανένα δημοσιονομικό όφελος.

Η πρόταση της ανοιχτής κοινής συνεδρίασης του διδακτικού προσωπικού των Τμημάτων Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. είναι:

Να μην προχωρήσει το Υπουργείο στην «απορρόφηση»/συγχώνευση των τεσσάρων Τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του ΑΠΘ, αλλά να διατηρήσει την αυτονομία τους στο πλαίσιο της Φιλοσοφικής Σχολής.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 4076/12, άρθρο 1, παρ. 1) τα Τμήματα να αναλάβουν την πρωτοβουλία να επεξεργαστούν προτάσεις και να οργανώσουν συνέργειες.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα