Thumbnail
Μετά από δεκαετίες η Βουλή ψήφισε αλλαγή του συστήματος πρόσληψης των εκπαιδευτικών

Μετά από δεκαετίες η Βουλή ψήφισε αλλαγή του συστήματος πρόσληψης των εκπαιδευτικών

Λευκωσία: Ιστορική μέρα η 9η Ιουλίου 2015 για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, καθώς η Βουλή αποφάσισε την αλλαγή του συστήματος πρόσληψης στα δημόσια σχολεία. Η ψήφιση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Παιδεία και την αρχή του τέλους του πίνακα διοριστέων. Οι πρώτες προσλήψεις, με κυρίαρχο κριτήριο τη γραπτή εξέταση, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2018. Ωστόσο, η οριστική κατάργηση του καταλόγου, τοποθετείται το 2027, αφού προβλέπεται μεταβατική περίοδος συνολικής διάρκειας δώδεκα ετών.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο με 31 ψήφους υπέρ. Ουδείς βουλευτής τάχθηκε εναντίον, ενώ οι 19 εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ τήρησαν αποχή. Αρχικά, το ΑΚΕΛ ζήτησε αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου, όμως το αίτημα του απορρίφθηκε. Συγκεκριμένα, 21 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της αναβολής, 25 εναντίον και τρεις αποχές. Ακολούθησε έντονη συζήτηση επί βασικών διατάξεων της προτεινόμενης ρύθμισης και στη συνέχεια τέθηκαν σε ψηφοφορία οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ, οι οποίες επίσης απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία.
 
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νέου νόμου, την τριετία 2015-2018 οι διορισμοί θα συνεχίσουν να γίνονται με βάση το υφιστάμενο σύστημα. Την περίοδο αυτή, η κυβέρνηση θα προωθήσει την αποδέσμευση 1.525 οργανικών θέσεων, με στόχο τη μονιμοποίηση ισάριθμων εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται στα σχολεία ως έκτακτοι και συμβασιούχοι. Συγκεκριμένα, η επιστολή του υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή, η οποία στάλθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει ότι θα δοθούν συνολικά 700 θέσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση, 718 στη Μέση Γενική και 107 στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση.
 
Εντός του 2017 θα διεξαχθεί για πρώτη φορά, η γραπτή εξέταση. Μετά από διαβούλευση, αποφασίστηκε ότι οι εξετάσεις θα χωρίζονται σε τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος θα περιλαμβάνεται εξέταση επί του γνωστικού αντικειμένου των αναλυτικών προγραμμάτων στον κλάδο και στην ειδικότητα του υποψηφίου, η οποία θα μοριοδοτείται με ποσοστό 32%. 
 
Στο δεύτερο μέρος θα περιλαμβάνεται εξέταση δεξιοτήτων του υποψηφίου, η οποία θα μοριοδοτείται με ποσοστό μέχρι 10% και στο τρίτο μέρος θα περιλαμβάνεται εξέταση για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, η οποία θα μοριοδοτείται με ποσοστό μέχρι 8%. Η συνολική μοριοδότηση της γραπτής εξέτασης θα ανέρχεται μέχρι το ποσοστό του 50% (αντί ποσοστό 40% που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο).
 

Τον Σεπτέμβριο του 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2027. Για αυτά τα εννιά χρόνια, οι προσλήψεις θα διενεργούνται με αναλογία 50-50 από το παλιό και το νέο σύστημα. Από 1η Σεπτεμβρίου 2027 ο υφιστάμενος κατάλογος διοριστέων καταργείται οριστικά.  

Μοριοδότηση διαφόρων κριτηρίων 

Τονίζεται ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, συμφωνήθηκαν αλλαγές στη μοριοδότηση των διαφόρων κριτηρίων, οι οποίες και ψηφίστηκαν.
Αναλυτικότερα:
 
- Πρώτος τίτλος σπουδών: Η μοριοδότηση του «άριστα» ή ισοδύναμου βαθμού παραμένει στις οκτώ μονάδες. Το «λίαν καλώς» θα μοριοδοτείται με έξι μονάδες (αντί με τέσσερις) και το «καλώς» θα μοριοδοτείται με τέσσερις μονάδες (αντί δύο). Διευκρινίζεται ότι με την ένταξη ενός υποψηφίου στον πίνακα διοριστέων, θα μοριοδοτείται μόνο ένας τίτλος σπουδών, με μέγιστη μοριοδότηση το ποσοστό του 8%.

- Ακαδημαϊκά προσόντα: Η κατοχή διδακτικού τίτλου PhD θα μοριοδοτείται με εννέα μονάδες (αντί 15 που προβλεπόταν αρχικά στο νομοσχέδιο). Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου επιπέδου ΜΑ ή MSc με έξι μονάδες (αντί με δέκα) και η κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος που αποκτήθηκε μετά από φοίτηση διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους, με δύο μονάδες (αντί με πέντε). Επίσης, κρίθηκε σκόπιμο να μοριοδοτείται με έξι μονάδες, το δεύτερο πτυχίο. Διευκρινίζεται, όμως, ότι σε περίπτωση υποψηφίου που έχει περισσότερα από ένα πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα, θα λαμβάνεται υπόψη μόνο ένα, το οποίο προσδίδει και τη μεγαλύτερη μοριοδότηση στον υποψήφιο.

- Εκπαιδευτική προϋπηρεσία: Κατά τη διάρκεια του διαλόγου, εγέρθηκε θέμα σε σχέση με τη δυνατότητα αναγνώρισης της προϋπηρεσίας στα ιδιωτικά φροντιστήρια, στα ΚΙΕ και στα Ολοήμερα Σχολεία. Ωστόσο, όπως επισήμανε η Νομική Υπηρεσία, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, διότι στον καθορισμό του όρου «εκπαιδευτική προϋπηρεσία» δεν μπορεί να αναμειχθούν ανόμοιες καταστάσεις και ούτε μπορεί να καθοριστεί με σαφήνεια η προϋπηρεσία σε αυτές τις περιπτώσεις. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι η προϋπηρεσία θα μοριοδοτείται μέχρι 20 μονάδες (αντί 30). Συγκεκριμένα, θα δίδονται δυόμισι μονάδες για κάθε σχολικό έτος εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας με μέγιστο αριθμό μηνών προϋπηρεσίας που μοριοδοτείται τους ενενήντα έξι μήνες. Νοείται ότι, κάθε συμπληρωμένος μήνας εντός του σχολικού έτους μοριοδοτείται κατ’ αναλογία, ενώ παράλληλα διευκρινίζεται ότι προϋπηρεσία σε φροντιστήρια ή ινστιτούτα ξένων γλωσσών δεν θεωρείται εκπαιδευτική προϋπηρεσία.

- Θητεία στην Εθνική Φρουρά: Θα μοριοδοτείται με το ένα όγδοο της μονάδας για κάθε συμπληρωμένο μήνα θητείας, με μέγιστο όριο μοριοδότησης τις τρεις μονάδες αντί τις δύο που προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο.  

 

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ
 
. Οι πρώτοι κατάλογοι διοριστέων δημιουργήθηκαν πριν από 42 χρόνια και συγκεκριμένα το 1973. 
 
. Η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του συστήματος διήρκεσε 26 ολόκληρα χρόνια, από το 1989.
 
. Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που εγγράφηκαν στους καταλόγους διοριστέων ξεπερνούν τις 45.000.
 
. Το ελάχιστο διάστημα αναμονής στον κατάλογο είναι τα οκτώ χρόνια, στην ειδικότητα της Λογοθεραπείας, και το μέγιστο χρονικό διάστημα αναμονής είναι τα 2.730 χρόνια, στην ειδικότητα των Γερμανικών.
 
. Ο μέσος όρος ηλικίας διορισμού είναι τα 41 χρόνια, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις καθηγητών που διορίστηκαν στα 60 τους.
 
. Σχεδόν 10.500 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που περιμένουν στη σειρά για διορισμό είναι Έλληνες.
Γράφει: Χριστίνα Κυριακίδου

philenews.com/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γιαούρτι
Αιμορροΐδες: Οι τροφές που απαγορεύονται και τι μπορεί να βοηθήσει
Οι αιμορροΐδες είναι διατεταμένα αγγεία στην περιοχή του πρωκτού ή την απώτερη περιοχή του ορθού και η σχέση τους με τη διατροφή, ιδίως σε περιόδους...
Αιμορροΐδες: Οι τροφές που απαγορεύονται και τι μπορεί να βοηθήσει
deinosauroi asteoridis
Εντυπωσιακό οικοσύστημα πριν την εποχή των δεινοσαύρων αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων

Ένα ζευγάρι πεζοπόρων στις βόρειες ιταλικές Άλπεις εντόπισε τα ίχνη ενός προϊστορικού οικοσυστήματος που είχε αναπτυχθεί στην...

Εντυπωσιακό οικοσύστημα πριν την εποχή των δεινοσαύρων αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων
τηγάνι
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα – 13 επιπτώσεις στον οργανισμό

Έχετε πέσει ποτέ στην παγίδα να τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα; Είτε πρόκειται για ένα αγαπημένο πιάτο, είτε για ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα,...

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα – 13 επιπτώσεις στον οργανισμό