Μετά από δεκαετίες η Βουλή ψήφισε αλλαγή του συστήματος πρόσληψης των εκπαιδευτικών
Λευκωσία: Ιστορική μέρα η 9η Ιουλίου 2015 για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, καθώς η Βουλή αποφάσισε την αλλαγή του συστήματος πρόσληψης στα δημόσια σχολεία. Η ψήφιση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Παιδεία και την αρχή του τέλους του πίνακα διοριστέων. Οι πρώτες προσλήψεις, με κυρίαρχο κριτήριο τη γραπτή εξέταση, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2018. Ωστόσο, η οριστική κατάργηση του καταλόγου, τοποθετείται το 2027, αφού προβλέπεται μεταβατική περίοδος συνολικής διάρκειας δώδεκα ετών.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2027. Για αυτά τα εννιά χρόνια, οι προσλήψεις θα διενεργούνται με αναλογία 50-50 από το παλιό και το νέο σύστημα. Από 1η Σεπτεμβρίου 2027 ο υφιστάμενος κατάλογος διοριστέων καταργείται οριστικά.
Μοριοδότηση διαφόρων κριτηρίων
- Ακαδημαϊκά προσόντα: Η κατοχή διδακτικού τίτλου PhD θα μοριοδοτείται με εννέα μονάδες (αντί 15 που προβλεπόταν αρχικά στο νομοσχέδιο). Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου επιπέδου ΜΑ ή MSc με έξι μονάδες (αντί με δέκα) και η κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος που αποκτήθηκε μετά από φοίτηση διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους, με δύο μονάδες (αντί με πέντε). Επίσης, κρίθηκε σκόπιμο να μοριοδοτείται με έξι μονάδες, το δεύτερο πτυχίο. Διευκρινίζεται, όμως, ότι σε περίπτωση υποψηφίου που έχει περισσότερα από ένα πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα, θα λαμβάνεται υπόψη μόνο ένα, το οποίο προσδίδει και τη μεγαλύτερη μοριοδότηση στον υποψήφιο.
- Εκπαιδευτική προϋπηρεσία: Κατά τη διάρκεια του διαλόγου, εγέρθηκε θέμα σε σχέση με τη δυνατότητα αναγνώρισης της προϋπηρεσίας στα ιδιωτικά φροντιστήρια, στα ΚΙΕ και στα Ολοήμερα Σχολεία. Ωστόσο, όπως επισήμανε η Νομική Υπηρεσία, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, διότι στον καθορισμό του όρου «εκπαιδευτική προϋπηρεσία» δεν μπορεί να αναμειχθούν ανόμοιες καταστάσεις και ούτε μπορεί να καθοριστεί με σαφήνεια η προϋπηρεσία σε αυτές τις περιπτώσεις. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι η προϋπηρεσία θα μοριοδοτείται μέχρι 20 μονάδες (αντί 30). Συγκεκριμένα, θα δίδονται δυόμισι μονάδες για κάθε σχολικό έτος εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας με μέγιστο αριθμό μηνών προϋπηρεσίας που μοριοδοτείται τους ενενήντα έξι μήνες. Νοείται ότι, κάθε συμπληρωμένος μήνας εντός του σχολικού έτους μοριοδοτείται κατ’ αναλογία, ενώ παράλληλα διευκρινίζεται ότι προϋπηρεσία σε φροντιστήρια ή ινστιτούτα ξένων γλωσσών δεν θεωρείται εκπαιδευτική προϋπηρεσία.
- Θητεία στην Εθνική Φρουρά: Θα μοριοδοτείται με το ένα όγδοο της μονάδας για κάθε συμπληρωμένο μήνα θητείας, με μέγιστο όριο μοριοδότησης τις τρεις μονάδες αντί τις δύο που προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ