Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για «εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον βαθμό του απολυτηρίου». Το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο κ. Γαβρόγλου είπε το ακριβώς αντίθετο: «Το ιδανικό θα ήταν αν μπορούσαμε αύριο να πούμε ότι τα παιδιά θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με τον βαθμό απολυτηρίου τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αύριο, για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, πολλά μέλη της κοινωνίας μας έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι αδιάβλητες αλλά δεν είναι αξιόπιστες». Οσο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ με βάση το απολυτήριο, ο κ. Γαβρόγλου δεν απέκλεισε να υπάρχουν εξετάσεις (όπως οι σημερινές Πανελλαδικές) για σχολές υψηλής ζήτησης – «αυτό που λέμε εμείς είναι, προοπτικά, να εισάγεται ένας υποψήφιος με τον βαθμό του Λυκείου. Συνήθως υπάρχει το αντεπιχείρημα, “ωραία, και αν όλοι θελήσουν να γίνουν γιατροί;”. Πρώτον, όλοι δεν θέλουν να γίνουν γιατροί και δεύτερον, εκεί ας βάλουμε και εξετάσεις για τα επόμενα χρόνια». Ωστόσο, ποιος και με ποια κριτήρια θα ορίσει τις σχολές υψηλής ζήτησης; Και ποιος υποψήφιος δεν θα θελήσει να δοκιμάσει την τύχη του να εισαχθεί σε σχολή υψηλής ζήτησης; Μήπως τελικά η ελεύθερη πρόσβαση θα είναι μόνο για σχολές χαμηλής ζήτησης, και άρα «δώρο άδωρο» στους υποψηφίους;
Σχετικά με τις αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι «θα αρχίσουμε συστηματικές επαφές γιατί κάναμε ήδη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μια πολύ μεγάλη κουβέντα σε τρεις συνεδριάσεις, θα πάμε στα κόμματα και στους κοινωνικούς φορείς και θα τους πούμε κάποιες από τις ιδέες μας. Προς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, στην Επιτροπή θα υπάρχει η πρώτη εισήγηση του υπουργείου, ελπίζοντας ότι μέχρι τέλος Μαΐου, θα μπορούν να υπάρχουν συνεννοήσεις ώστε τα παιδιά που θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου τον προσεχή Σεπτέμβριο, να γνωρίζουν το σχέδιο, το οποίο νομίζω ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετές. Δεν μπορεί να είναι κάτι νωρίτερο από αυτό».
Παράλληλα, χθες ο υπουργός μετείχε σε ημερίδα στην Τρίπολη για τον ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας, την οποία συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου. Σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η πρώτη φορά που δύο ανώτατα ιδρύματα συνδιοργανώνουν εκδήλωση στο πλαίσιο των διαδικασιών του ενιαίου χώρου, αναζητώντας τρόπους και πεδία συνεργασίας. Ο υπουργός τόνισε ότι «στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, πρώτο βήμα θα ήταν ο ανασχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης, πέραν της κατάρτισης και της μη τυπικής εκπαίδευσης, και ο ρόλος των ΑΕΙ σε αυτό το εγχείρημα».
Διευθυντές σχολείων
Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις για το ζήτημα των διευθυντών σχολείων, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο, επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά - Τάσου Κουράκη, για την επιλογή διευθυντών.
Πηγή: Καθημερινή
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη