Ο προσωρινός υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης της κυβέρνησης των Ταλιμπάν διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι γυναίκες θα μπορούν να φοιτούν στα πανεπιστήμια, αλλά όχι σε μικτές τάξεις, καθώς το νέο καθεστώς θέλει να προτείνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ισλαμικό και ορθολογικό».
Αφότου κατέλαβαν την Καμπούλ, στα μέσα Αυγούστου, οι Ταλιμπάν προσπαθούν να παρουσιάσουν μια εικόνα ανοίγματος στον κόσμο και εκσυγχρονισμού, σε αντιδιαστολή με το βίαιο, φονταμενταλιστικό καθεστώς που είχαν εγκαθιδρύσει την πενταετία 1996-2001. Την περίοδο εκείνη απαγορευόταν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο.
Οι Αφγανοί «θα μπορούν να συνεχίσουν τις ανώτατες σπουδές τους τηρώντας τη σαρία (τον ισλαμικό νόμο), χωρίς να αναμιγνύονται οι γυναίκες με τους άνδρες» είπε ο υπουργός Αμπντούλ Μπάκι Χαζάνι, ο οποίος μετείχε σε μια συνεδρίαση της Λόγια Τζίργκα, του «Μεγάλου Συμβουλίου» των δημογερόντων.
Οι Ταλιμπάν θέλουν να δημιουργήσουν «ένα ισλαμικό και ορθολογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνο με τις ισλαμικές, εθνικές και ιστορικές αξίες μας από τη μία, το οποίο θα είναι σε θέση να ανταγωνίζεται (τα προγράμματα) άλλων χωρών», διευκρίνισε.
Τα κορίτσια θα σπουδάζουν ξεχωριστά από τα αγόρια και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως άλλωστε συνέβαινε μέχρι και σήμερα σε μεγάλο μέρος της συντηρητικής χώρας.
Στη συνεδρίαση της Λόγια Τζίργκα, που έγινε στην Καμπούλ παρουσία και άλλων αξιωματούχων των Ταλιμπάν δεν μετείχε καμία γυναίκα. Μια εργαζόμενη σε πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας έγραψε στο Twitter ότι το υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ταλιμπάν συμβουλεύτηκε μόνο άνδρες καθηγητές και σπουδαστές αναφορικά με το θέμα της επανέναρξης των μαθημάτων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση