Thumbnail
Για διευκόλυνση των μαθητών των Εσπερινών κάνει λόγο το ΥΠΠΕΘ

Απάντηση για την ύλη της Ιστορίας της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε λόγος για "κόψιμο" του κεφαλαίου που πραγματεύεται τον Μακεδονικό Αγώνα, το οποίο έχει αφαιρεθεί από την ύλη των Εσπερινών Λυκείων.

Πρόκειται για την ενότητα 4 του Β' κεφαλαίου με τίτλο "Εθνικά κινήματα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", μικρό μέρος της οποίας αναφέρεται στον Μακεδονικό Αγώνα.

Όπως τονίζει το Υπουργείο, "το μάθημα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας Γ΄ Λυκείου ήταν μέχρι το 2016 πανελλαδικά εξεταζόμενο και ως εκ τούτου η ύλη των Εσπερινών όφειλε να είναι μειωμένη. Γι' αυτό και το συγκεκριμένο κεφάλαιο είχε αφαιρεθεί ήδη από το 2015", με σκοπό τη "διευκόλυνση των μαθητών και μαθητριών των Εσπερινών Λυκείων, λόγω του περιορισμένου χρόνου διδασκαλίας."

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργείου:

Τις τελευταίες ημέρες, κάποιοι όψιμοι «Μακεδονομάχοι» έκαναν τη φοβερή «αποκάλυψη» ότι ο Μακεδονικός Αγώνας έχει δήθεν αφαιρεθεί από την ύλη της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου.

Στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την αλήθεια -τουλάχιστον προς τους καλόπιστους πολίτες που ανησύχησαν από την ανακίνηση του συγκεκριμένου θέματος- το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει:

1. Η συγκεκριμένη ενότητα (κεφ. Β, ενοτ. 4, Εθνικά κινήματα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη), μικρό μέρος της οποίας αναφέρεται στον Μακεδονικό Αγώνα, έχει πράγματι αφαιρεθεί ΜΟΝΟ από την ύλη των Εσπερινών Λυκείων. Αυτό σημαίνει ότι από το σύνολο των σχολείων που έχουν Γ΄ ή Δ΄ Λυκείου (ΓΕΛ, Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις, Πρότυπα και Πειραματικά κλπ.), μόνο τα εσπερινά δεν διδάσκονται το εν λόγω κεφάλαιο. Με απλούς αριθμούς: από τα 1.277 σχολεία που έχουν τάξεις Γ΄ ή Δ΄ Λυκείου, η ενότητα αυτή δε διδάσκεται σε 74 σχολεία (49 εσπερινά ΓΕΛ και 25 Εσπερινά Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις). Αλλιώς, 72.500 μαθητές και μαθήτριες τη διδάσκονται, έναντι 1.280 που δεν τη διδάσκονται. Σε ποσοστά, πρόκειται για 97,2% έναντι 1,8%. Δυστυχώς υπάρχουν «ανησυχούντες» που δεν πρόσεξαν (ή έκαναν πως δεν πρόσεξαν) ότι στη σχετική εγκύκλιο διαχωρίζεται σαφώς η ύλη των Ημερησίων από την ύλη των Εσπερινών.

2. Το μάθημα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας Γ΄ Λυκείου ήταν μέχρι το 2016 πανελλαδικά εξεταζόμενο και ως εκ τούτου η ύλη των Εσπερινών όφειλε να είναι μειωμένη. Γι' αυτό και το συγκεκριμένο κεφάλαιο είχε αφαιρεθεί ήδη από το 2015. Η μείωση αυτή διατηρήθηκε και για το τρέχον σχολικό έτος, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των μαθητών και μαθητριών των Εσπερινών Λυκείων, λόγω του περιορισμένου χρόνου διδασκαλίας σε σχέση με τα Ημερήσια. Εννοείται εξ άλλου ότι όλοι και όλες ανεξαιρέτως οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν διδαχθεί τον Μακεδονικό Αγώνα στην Γ΄ Γυμνασίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρδιαγγειακά νοσήματα σε γυναίκες
Καρδιαγγειακή υγεία: Πέντε συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες άνω των 40 ετών
Πέντε βασικά ζητήματα που, σύμφωνα με ειδικούς στο Fortune, κάθε γυναίκα άνω των 40 πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη
Καρδιαγγειακή υγεία: Πέντε συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες άνω των 40 ετών
Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία
9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο: Το 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Μόναχο στις 29 Νοεμβρίου
9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο: «Η Γερμανία των Ελλήνων, η Ελλάδα των Γερμανών. Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στον γερμανόφωνο πολιτισμό»
9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο: Το 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Μόναχο στις 29 Νοεμβρίου