evrokoinovoulio
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα σε μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου - Οι μαθητές μαθαίνουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, με απώτερο στόχο την ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό γίγνεσθαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων της Δ/νσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων συνεχίζει την υλοποίηση του Προγράμματος "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" (European Parliament Ambassadors Schools - EPAS). Το Πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται με επιτυχία σε εθελοντική βάση σε Λύκεια Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών σχολείων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016, θα συνεχίσει την λειτουργία του κατά τις σχολικές χρονιές 2020-21, 2021-22, 2022-23 και 2023-24.

Το Πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά ιδιαίτερα σε μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, έχει ως πρωταρχικούς στόχους την προβολή των αξιών του κοινοβουλευτισμού και της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, τη βασική εκμάθηση θεμάτων που αφορούν στη δομή, στη λειτουργία και στο ρόλο των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα δε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της κατανόησης του πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσω των διαφόρων δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι μαθητές μαθαίνουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, με απώτερο στόχο την ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό γίγνεσθαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος υποστηρίζονται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και τους ορισμένους από αυτό ακαδημαϊκούς συμβούλους, βασίζονται στις συμβουλευτικές οδηγίες που δίνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ επιτρέπουν μεγάλο εύρος αυτονομίας ώστε τα συμμετέχοντα σχολεία να μπορούν να προσαρμόζουν το Πρόγραμμα στις επιμέρους ανάγκες τους.

Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς οι δράσεις αξιολογούνται και, εφόσον κριθούν ικανοποιητικές, απονέμεται ο τίτλος του «Σχολείου Πρέσβη» στα συμμετέχοντα σχολεία, καθώς και του «Καθηγητή-Πρέσβη» και «ΜαθητήΠρέσβη» στους συμμετέχοντες καθηγητές και μαθητές.

Το περιεχόμενο των δράσεων κάθε σχολείου που θέλει να αποκτήσει τον τίτλο του «ΣχολείουΠρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» πρέπει να συνάδει με τους στόχους του Προγράμματος, όπως αυτοί αναφέρονται ανωτέρω, και να έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα εμπλέκοντας τοπικούς παράγοντες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα (όπως πανεπιστήμια), τα κατά τόπους Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (EDICs), ερευνητικά κέντρα κ.α. Παραδείγματα μορφών δράσεων περιλαμβάνουν:

  • Προσομοίωση λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Πρόσκληση για παρουσίαση και συζήτηση με κάποιον επιλεγμένο ομιλητή με ανάλογο με τους στόχους του προγράμματος θεματολόγιο
  • Δημιουργία μικρών ταινιών (φιλμάκια) ή ντοκιμαντέρ με ανάλογο προς τους στόχους του προγράμματος περιεχόμενο, καθώς και άλλων καλλιτεχνικών δράσεων
  • Δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ΜΜΕ, τα κατά τόπους Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (EDICs) και άλλα ιδρύματα ή οργανισμούς
  • Δημιουργία ιστοσελίδας αναφορικά με δράσεις σχετικές με το περιεχόμενο του προγράμματος
  • Κοινές δράσεις με άλλα συμμετέχοντα σχολεία στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος δίνεται η ευκαιρία σε αριθμό συμμετεχόντων καθηγητών και μαθητών να παρακολουθήσουν επιμορφωτικές ημερίδες στις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Επιμορφωτικές ημερίδες πραγματοποιούνται επίσης στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων και αφορούν κυρίως στους νεοεισερχόμενους στο Πρόγραμμα καθηγητές, με δυνατότητα παρακολούθησης και από ήδη συμμετέχοντες καθηγητές, καθώς και πρόσκλησης αντιπροσώπων των συμμετεχόντων μαθητών.

Επισκέψεις στα συμμετέχοντα σχολεία για ενημέρωση και επί τόπου αξιολόγηση δράσεων μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν, κατόπιν συνεννόησης με τις Διευθύνεις των σχολείων, από τους λειτουργούς του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα που επιβλέπουν την υλοποίηση του Προγράμματος, καθώς και τους ορισμένους ακαδημαϊκούς συμβούλους. Το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα δέχεται επίσης επισκέψεις στο χώρο του από μαθητές και καθηγητές από τα συμμετέχοντα σχολεία.

Διαδικασία συμμετοχής στο Πρόγραμμα

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα γίνεται σε ετήσια βάση. Αίτηση για συμμετοχή υποβάλλουν οι Διευθύνσεις των σχολείων κάθε χρόνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], με κοινοποίηση στο [email protected]. Μετά τη λήψη αίτησης συμμετοχής, το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα αποστέλλει σχετικά έγγραφα που θα πρέπει να συμπληρωθούν.

Με στόχο την καλύτερη υλοποίηση του Προγράμματος ο αριθμός συμμετεχόντων σχολείων είναι περιορισμένος, ενώ είναι δυνατόν σχολεία τα οποία συμμετείχαν για σειρά ετών στο Πρόγραμμα να πρέπει να αποχωρήσουν από το Πρόγραμμα για να δοθεί η ευκαιρία σε νέα σχολεία να συμμετάσχουν.

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν από κάθε σχολείο μέχρι 10 καθηγητές και μέχρι 15 μαθητές. Ο ελάχιστος αριθμός καθηγητών είναι δύο, ενώ ο ελάχιστος αριθμός μαθητών είναι έξι (δύο από κάθε τάξη του λυκείου). Σε περίπτωση που οι μαθητές υπερβαίνουν τους έξι, προτεραιότητα δίνεται σε μαθητές ανώτερων τάξεων (χωρίς αυτό να θεωρείται απαράβατος κανόνας). Στο μέτρο του δυνατού θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ισορροπία μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, ενώ καλό είναι κάθε χρονιά να αλλάζουν οι περισσότεροι μαθητές για να δίνεται η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Σημειώνεται πως, κατά την υλοποίηση των δράσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος, συμμετοχή μπορούν να έχουν και μαθητές που δεν είναι ορισμένοι ως (υποψήφιοι) πρέσβεις.

Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, δίνεται βεβαίωση συμμετοχής και σε αυτούς τους μαθητές που όμως δεν αναγορεύονται σε πρέσβεις.

Σε περίπτωση που πέραν των 10 καθηγητών σε ένα σχολείο επιθυμούν να συμμετάσχουν, η Διεύθυνση του σχολείου λαμβάνει την απόφαση της επιλογής.

Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής

Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής, οι υποψήφιοι καθηγητές-«πρέσβεις του ΕΚ» πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε δημόσιο ή ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021 και να ασκούν διδακτικό ή διοικητικό έργο σε Σχολείο εντός της Ελληνικής Επικράτειας.
  • Σημαντική προϋπόθεση συμμετοχής, τόσο για τους καθηγητές όσο και για τους μαθητές, είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας. Ικανοποιητική γνώση άλλων εκ των επίσημων γλωσσών της ΕΕ είναι ωφέλιμη και βοηθά στην αξιοποίηση του παρεχόμενου υποστηρικτικού υλικού.
  • Να διαθέτουν ικανοποιητική τεχνολογική εξοικείωση (π.χ. σε windows/mac, internet, ανάπτυξη εφαρμογών, social networks, κ.ο.κ).
  • Να είναι υπήκοοι οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Να υποβάλουν Αίτηση Συμμετοχής στο πρόγραμμα σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές εντός του χρονικού ορίου που ορίζεται στην προκήρυξη / πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών

Η αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής και η τελική επιλογή των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα γίνει από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

  • Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός: συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενδιαφέρον για κοινή οργάνωση, σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών σχετικών με την Ε.Ε και ιδιαίτερα σχετικά με το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Προηγούμενη εμπειρία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και/ή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Διδακτική Εμπειρία και Επάρκεια: εμπειρία στις τάξεις σχολείου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για βελτίωση της διδακτικής διαδικασίας, όπως υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, προώθηση κριτικής σκέψης, συμμετοχική διδασκαλία, κ.α.
  • Επιστημονική και Επαγγελματική Κατάρτιση, άλλες δεξιότητες: επιπλέον τίτλοι σπουδών (πέρα από το βασικό για το διορισμό), πιστοποιήσεις γλωσσών και Η/Υ,  συμμετοχήσε επιμορφώσεις, δημοσιεύσεις.

Κοινωνική Δράση: συμμετοχή σε ΜΚΟ, κοινωνικούς φορείς, ιδρύματα, ινστιτούτα ή άλλες εθελοντικές δράσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η διαδικασία, οι απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα και τα κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτικών διατίθενται στον δικτυακό τόπο:

http://edutv.gr/index.php/epas-ambassadors

Δηλώσεις συμμετοχής

Παρακαλούμε τα ενδιαφερόμενα σχολεία για το σχολικό έτος 2020-2021 να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] με κοινοποίηση: [email protected] έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες οι σχολικές μονάδες μπορούν να απευθύνονται:

  • Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα: Για το πρόγραμμα School Ambassadors τηλ.: 2103271011
  • Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών μέσων του ΥΠΑΙΘ: κ. Άλκηστις Πουλοπούλου τηλ.: 2103443042

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Δωρεάν Webinars τον Φεβρουάριο από το ΠΜΣ “Ταυτότητα, Εκπαίδευση και Ικανότητες για Δημοκρατικό Πολιτισμό"
Το εξ αποστάσεως διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ταυτότητα, Εκπαίδευση και Ικανότητες για Δημοκρατικό Πολιτισμό» του ΕΚΠΑ και του European Wergeland...
Δωρεάν Webinars τον Φεβρουάριο από το ΠΜΣ “Ταυτότητα, Εκπαίδευση και Ικανότητες για Δημοκρατικό Πολιτισμό"
eirini_mathites_volos
Αντιπολεμικό δεκαήμερο 20-31 Ιανουαρίου: Δημιουργία αντιπολεμικού υλικού από μαθητές και εκπαιδευτικούς
Σκοπός της δράσης είναι να προωθηθεί ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις συνέπειές τους, υπογραμμίζοντας τη θέση μας...
Αντιπολεμικό δεκαήμερο 20-31 Ιανουαρίου: Δημιουργία αντιπολεμικού υλικού από μαθητές και εκπαιδευτικούς
Kofoi
Ακατάλληλο λόγω δομικής τρωτότητας το ΕΕΕΕΚ Κωφών-Βαρήκοων: Ενημέρωσαν με 2 μήνες καθυστέρηση τους γονείς!
Γονείς: Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Κωφών και την συνέχιση των μαθημάτων.
Ακατάλληλο λόγω δομικής τρωτότητας το ΕΕΕΕΚ Κωφών-Βαρήκοων: Ενημέρωσαν με 2 μήνες καθυστέρηση τους γονείς!