Η τεχνολογία που συνδυάζει γυαλιά τρισδιάστατης προβολής και «επαυξημένης πραγματικότητας» εξελίσσεται τόσο γρήγορα ώστε νέες χρήσιμες εφαρμογές προστίθενται σε αρχικά ενδιαφέρουσες και πολλά υποσχόμενες.
Στην νέα γενιά υπάρχει η δυνατότητα για γράψιμο σε εικονικό πληκτρολόγιο που προβάλλεται στο χώρο σε συνδυασμό με πιο εύκολο τρόπο χρήσης των περίπλοκων συστημάτων που διαθέτουν μέσω της απλουστευμένης διαδραστικότητας ανάμεσα στο χρήστη και την συσκευή (user interface).
Το σημαντικότερο βήμα που έγινε πρόσφατα ανήκει στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας (KAIST) και αναφέρεται στα λεγόμενα «έξυπνα» γυαλιά που κατασκεύασαν εξελίσσοντας προηγούμενο μοντέλο τους από το 2015.
Το Κορεατικό Ινστιτούτο είναι εκείνο που πέτυχε να συνδυάσει «έξυπνα» γυαλιά και «επαυξημένη πραγματικότητα» σε μια συσκευή δίδοντας τους επαρκή δημοσιότητα για να προχωρήσει στο αμέσως επόμενο βήμα.
Στερεοσκοπική όραση
Αυτά τα γυαλιά διευκολύνουν, μέσω της «επαυξημένης πραγματικότητας», σε όποιον τα φοράει να βλέπει στερεοσκοπικά ένα εικονικό πληκτρολόγιο ή κλαβιέ πιάνου στο χώρο και ταυτόχρονα τα χέρια του να προβάλλονται επάνω σε αυτά ώστε να πληκτρολογεί, όπως θα συνέβαινε και στον φυσικό κόσμο.
Μέσα στο τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον ο χρήστης μπορεί να πληκτρολογεί κείμενα ή λέξεις κλειδιά για διάπλευση στο διαδίκτυο με προοπτική να προστεθούν και αλλες δυνατότητες.
Το αποτέλεσμα μπορεί να ακούγεται απλό όμως πίσω του βρίσκονται σε συνδυασμό κορυφαίες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής όρασης υπολογιστών, νευρωνικών δικτύων κλπ., σε ένα εύχρηστο πακέτο που μπορεί πλέον να φερθεί εύκολα και στο μέλλον ενδεχομένως να γίνει αντικείμενο καθημερινής χρήσης.
Τα γυαλιά, που εμφανισιακά εύκολα μπορεί να θεωρηθούν μια προωθημένη πρόταση της μόδας, έχουν ειδικό επεξεργαστή με πολλούς πυρήνες και βασίζονται σε αλγόριθμους «deep learning», στερεοσκοπική κάμερα, μονάδα επικοινωνίας WiFi και θήκη μπαταριών για μεγάλη αυτονομία.
Αμφίδρομη επικοινωνία
Οι βελτιώσεις που προστέθηκαν επιτρέπουν στον χρήστη να επικοινωνεί αμφίδρομα με την συσκευή πολύ πιο εύκολα συγκριτικά με παλαιότερες εφαρμογές. Δηλαδή το «user interface», όπως λέγεται στην τεχνική ορολογία η διαδραστική επικοινωνία, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και απλοποιημένο συγκριτικά με προηγούμενα μοντέλα.
Η ενσωματωμένη κάμερα με δυο φακούς λειτουργεί παράγοντας τρισδιάστατες εικόνες με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που ο ανθρώπινος εγκέφαλος μέσω της φυσικής όρασης αντιλαμβάνεται το περιβάλλον. Επομένως συνολικώς από κατασκευής είναι πολύ φιλικά στον άνθρωπο.
Οι δυο φακοί παράγουν σχετικά διαφορετικές μεταξύ τους εικόνες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δίδεται με ακρίβεια η αίσθηση του βάθους, όπως δηλαδή λειτουργεί και η ανθρώπινη όραση που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με πληροφορίες του περιβάλλοντος αναγκαίες για έχουμε πλήρη αντίληψη του.
Εύκολα και εύχρηστα
Βασιζόμενοι σε προηγμένες τεχνολογίες μηχανικής όρασης, που εφαρμόζονται αποκλειστικά σε φορητές συσκευές, οι ερευνητές σχεδίασαν τα γυαλιά ώστε έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν τις χειρονομίες που κάνει ο χρήστης με δεδομένο τις πληροφορίες βάθους από τις στερεοσκοπικές εικόνες του συστήματος. Μια ακόμη ευκολία ώστε να είναι εύχρηστα.
Με βάση τα προηγούμενα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό και με την μικρή κατανάλωση ρεύματος, οι ερευνητές στο μέλλον θα έχουν την δυνατότητα να κατασκευάσουν ακόμη πιο εξελιγμένα μοντέλα με κύρια χαρακτηριστικά το χαμηλό βάρος, το μικρό μέγεθος, την μεγάλη αυτονομία και θα χρησιμοποιούνται εύκολα σε καθημερινή βάση.
Σε αντίθεση με τα γυαλιά που κατασκεύασε το Κορεατικό Ινστιτούτο προγενέστερης γενιάς φορητές συσκευές με οθόνη προορισμένες να τοποθετηθούν στο κεφάλι είχαν πολύ λιγότερο αναπτυγμένη διαδραστικότητα ανάμεσα σε αυτές και τον χρήστη. Επίσης είχαν μεγάλο βάρος και μικρή αυτονομία στην διάρκεια των μπαταριών τους.
Ένα πρακτικό παράδειγμα μπορεί να θεωρηθούν τα γυαλιά της Google τα οποία βασίζονταν σε πάνελ αφής και την αναγνώριση προφορικών εντολών προκειμένου να λειτουργήσουν. Στην πραγματικότητα θεωρήθηκαν ως μια προηγμένη εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και όχι μια αυτόνομη συσκευή.
Πρώτα χρησιμοποιήθηκαν από αεροπόρους
Αξίζει να σημειωθεί ότι συσκευές τέτοιας φιλοσοφίας, όπως τα γυαλιά K-Glass αλλά σε πολύ λιγότερο εξελιγμένη μορφή, άρχισαν να χρησιμοποιούνται από πιλότους μαχητικών αεροπλάνων για άμεσο και ακριβέστερο χειρισμό τους.
Για τον πιλότο, που πρέπει να αντιδράσει σε ελάχιστο χρόνο, είναι χρήσιμο να βλέπει μέσα στην κάσκα του σημαντικές πληροφορίες και μέσω εντολών προσαρμοσμένων στις συγκεκριμένες ανάγκες διαδραστικότητας με τα συστήματα, να ελέγχουν ακριβέστερα το αεροπλάνο τους.
Αλλωστε είναι πολυ προκλητική η προοπτική που θέλει μέρος του ελέγχου να γίνεται απευθείας με ηλεκτρικά σήματα-εντολές από τον ανθρώπινο εγκέφαλο...
Πηγή: Χρήστος Προυκάκης - Εφημερίδα των Συντακτών
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη