Το πείραμα
Στην έρευνα συμμετείχαν 25 νέοι, ηλικίας 18 έως 30 ετών. Τους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους μόνο για απολύτως απαραίτητους λόγους, για ένα διάστημα 72 ωρών. Δηλαδή για τρεις ημέρες, έπρεπε να αποφύγουν την περιττή χρήση όπως social media, παιχνίδια ή χαζολόγημα στο διαδίκτυο.
Οι αλλαγές στον εγκέφαλο
Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το διάστημα αυτό, οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα με μαγνητικές τομογραφίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν αλλαγές στις ουσίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση και την ανταμοιβή, κυρίως στη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Πρόκειται για χημικές ουσίες που επηρεάζουν την ευχαρίστηση, την επιθυμία και τον εθισμό τις ίδιες που ενεργοποιούνται και όταν κάποιος κάνει χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μείωση της χρήσης του smartphone προκαλεί αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες που βλέπουμε σε ανθρώπους που κόβουν το κάπνισμα ή αποφεύγουν το φαγητό σε περιόδους δίαιτας. Ο εγκέφαλος, με λίγα λόγια, συμπεριφέρεται σαν να του στερούμε κάτι στο οποίο είχε εξαρτηθεί.
Σύμφωνα με τους ερευνητές: «Η υπερβολική χρήση του κινητού μπορεί να ενεργοποιήσει εγκεφαλικούς μηχανισμούς που μοιάζουν με εκείνους της εξάρτησης. Ο περιορισμός στη χρήση μοιάζει σε πολλές περιπτώσεις με στερητικό σύνδρομο». Πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η σχέση μας με το κινητό δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύουμε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ