Thumbnail
Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, που προέκυψαν από πρόσφατες ανασκαφές

Ένα αρχαίο αγγείο το οποίο χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή κρασιού ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Γεωργία έπειτα από σειρά ανασκαφών που πραγματοποίησαν. Το αντικείμενο χρονολογείται γύρω στο 6.000 π. Χ. ενώ αποδεικνύει πως η παραγωγή κρασιού ξεκίνησε εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα από αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, τα πιο πρόσφατα δοχεία που είχαν αναδυθεί στην επιφάνεια χρονολογούνται από το 1968 όταν έξι από αυτά εντοπίστηκαν στα βουνά Zagros στο βόρειο Ιράν. «Όταν αναλαμβάνουμε να δοκιμάσουμε ένα κρασί, το ακουμπάμε στα χείλη μας, σιγουρευόμαστε πως έχουμε αίσθηση της γεύσης του και συνήθως καταλήγουμε για την παρασκευή του», αναφέρει ο Patrick McGovern, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης που εκπόνησε το Μουσείο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ο McGovern ήταν επίσης υπεύθυνος για την ανακάλυψη στο Ιράν.

Το πρόσφατο εύρημα ανακαλύφθηκε από μια ομάδα αρχαιολόγων και βοτανολόγων από τη Γεωργία οι οποίοι συνεργάστηκαν με επιστήμονες από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προκειμένου να εξερευνήσουν δύο χωριά στην περιοχή του Καυκάσου, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τιφλίδα, σύμφωνα με τον Guardian. Η ομάδα των ερευνητών ήρθε σε επαφή με τη νεολιθική κουλτούρα που χαρακτηρίζεται από τα κυκλικά σπίτια από τούβλο και τα εργαλεία από πέτρα και οστά.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ιδιαίτερη χαρά τους μετά την ανακάλυψη αφού στην ουσία πρόκειται για μία από τις ελάχιστες φορές που ανάλογα κεραμικά εντοπίζονται στην Εγγύς Ανατολή. Το εύρημα έχει ύψος ενός περίπου μέτρου ενώ μπορεί να χωρέσει περισσότερα από 300 λίτρα κρασιού. Είναι παράλληλα διακοσμημένο με διάφορα σχέδια των οποίων το σχήμα, όπως εξηγούν οι αρχαιολόγοι, κάλλιστα θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό των σταφυλιών.

Είναι χαρακτηριστικό πως για να διαπιστώσουν αν όντως η παραγωγή κρασιού ήταν μέρος της κουλτούρας του λαού που ζούσε την εποχή εκείνη, οι ερευνητές εστίασαν ακόμα και στη συλλογή και ανάλυση άλλων θραυσμάτων κεραμικής που βρέθηκαν στο έδαφος. Η μελέτη των δειγμάτων μαρτυρά πως χρονολογούνται από το 6.000-5.800 π. Χ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της, στα ευρήματα εντοπίστηκαν ίχνη τρυγικού οξέος, μια ουσία που σχετίζεται με τα σταφύλια που είναι συγκεντρωμένα σε μεγάλες ποσότητες. Τα στοιχεία μαρτυρούν επίσης την ύπαρξη γύρης σταφυλιών καθώς και σωματίδια αμύλου που προέρχονται από σταφύλια.

Ο Davide Tanasi, από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, τονίζει πως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθούν και ότι όντως πρόκειται για το παλαιότερο καθαρό κρασί στον κόσμο. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν χρηματοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την Εθνική Υπηρεσία Οίνου της Γεωργίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

stratiotikes_sxoles.jpg
Γιατί «αιμορραγούν» οι στρατιωτικές σχολές; Παραιτήσεις, χαμηλές βάσεις, μείωση πρώτων επιλογών!
Τα "καμπανάκια" χτυπάνε συνέχεια και από πολλές μεριές: Είναι μόνο οικονομικό το θέμα;
Γιατί «αιμορραγούν» οι στρατιωτικές σχολές; Παραιτήσεις, χαμηλές βάσεις, μείωση πρώτων επιλογών!
pierrakakis new
Οι Διορισμοί μονίμων και οι Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών το καλοκαίρι του 2025
Το ερώτημα που προβάλλει αβίαστα είναι: Γιατί καθυστερεί το υπουργείο Παιδείας να κινήσει τις διαδικασίες για τους νέους πίνακες της ειδικής αγωγής;
Οι Διορισμοί μονίμων και οι Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών το καλοκαίρι του 2025