Thumbnail
Ρέθυμνο

Στην Κρήτη, μια νέα κοπέλα κατάφερε να απομονώσει στο εργαστήριο τις φυσικές ζύμες από την τοπική ποικιλία βιδιανό και πλέον το κρασί αυτό μπορεί να παράγεται χωρίς προσμίξεις ξένων ζυμώσεων. Η 24χρονη ακολούθησε τη νέα παγκόσμια τάση που επιβάλλει τη μικρότερη δυνατή ανθρώπινη παρέμβαση στη διαδικασία της οινοποίησης.

Μια 24χρονη οινολόγος με καταγωγή από το Ρέθυμνο κατάφερε να φέρει πιο κοντά τη μέρα που το βιδιανό, μια παραδοσιακή κρητική ποικιλία σταφυλιού, θα δώσει φυσικό κρασί χωρίς προσμίξεις ξένων ζυμών. Κάτι που θεωρείται πρωτοποριακό τόσο για το μέλλον της οινοποιίας στην Κρήτη όσο και για την τοπική οικονομία.

H Ηλιάνα Μαλίχιν, γεωπόνος-οινολόγος, εξηγεί στην αρχή περίπου, πώς έγινε η διαδικασία.

Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της εργασίας, η 24χρονη οινολόγος χρησιμοποίησε 150 δείγματα πολλαπλασιαστικού υλικού από δύο αμπέλια, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, η ηλικία των οποίων ξεπερνά τα 100 χρόνια και μέσα από πολλαπλά πειράματα και μικροοινοποιήσεις οδηγήθηξε στον τρόπο παραγωγής κρασιού από βιδιανό με ζύμη από την ίδια ποικιλία. Γεωπόνοι, οινοποιοί και χημικοί αποτέλεσαν το πάνελ των γευσιγνωστών που κατέληξαν να εγκρίνουν μόλις δύο από τα στελέχη του φυτού που ήταν κατάλληλα.

O Φίλιππος Βερβερίδης, καθηγητής βιοχημείας και βιοτεχνολογίας φυτών, κοσμήτορας Γεωπονικής Σχολής ΤΕΙ Κρήτης (έγινε μια πάρα πολύ καλή αρχή απομόνωσης στελεχών….. τοπικό χαρακτήρα, διεθνώς το ζητούμενο.

Στόχος της Ηλιάνας αλλά και του εργαστηρίου βιοχημίας και βιοτεχνολογίας φυτών είναι να απομονωθούν φυσικές ζύμες και από άλλες ποικιλίες αλλά και να γίνει ταυτοποίηση ποικιλιών που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω άνοδο της ποιότητας του κρασιού στην Κρήτη και ακολούθως της εμπορικής του αξίας σε διεθνές επίπεδο.

Η Ηλιάνα Μαλίχιν, τονίζει ότι στην Ελλάδα έχουν απομονωθεί γηγενείς ζύμες μόνο μια φορά, στη Νεμέα, προσφέροντας φυσικό κρασί με τις ελάχιστες δυνατές τεχνολογικές παρεμβάσεις.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Φανή Καλαθάκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

plastiko.jpg
Κένυα: Ανακαλύφθηκε «πλαστικοφάγο» έντομο
Επιστήμονες από το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και Οικολογίας Εντόμων στο Ναϊρόμπι στην Κένυα ανακάλυψαν ότι οι προνύμφες του Κενυατικού μικρού...
Κένυα: Ανακαλύφθηκε «πλαστικοφάγο» έντομο
Μια σταγόνα γάλα στον καφέ μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία που δεν
Τι κίνδυνο για την υγεία μπορεί να κρύβει το γάλα στον καφέ;
Όσοι κατανάλωναν καθημερινά το ισοδύναμο ενός μεγάλου latte σε γάλα για το σύνολο της μελέτης, διέτρεχαν 5% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας...
Τι κίνδυνο για την υγεία μπορεί να κρύβει το γάλα στον καφέ;
donti.jpg
Οδοντίατρος προειδοποιεί για ένα «επίμονο» σημάδι στο στόμα που μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου
Τα στοματικά έλκη που δεν θεραπεύονται εντός τριών εβδομάδων μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρκίνου του στόματος
Οδοντίατρος προειδοποιεί για ένα «επίμονο» σημάδι στο στόμα που μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου