Κορονοϊός: Τι προκαλεί η μαχρόχρονη απώλεια όσφρησης
Τι δείχνει νέα έρευνα για τα προβλήματα που προκαλεί η απώλεια όσφρησης με μεγάλη διάρκεια.

Δεν είναι λίγα τα προβλήματα που αφήνει πίσω του ο κορονοϊός, όπως δείχνει νέα έρευνα από την Αργεντινή. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται όσοι νόσησαν και βίωσαν απώλεια όσφρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια μνήμης και άλλα γνωστικά προβλήματα, σε σχέση με εκείνους που ανέκτησαν την όσφρησή τους άμεσα, ή δεν την έχασαν ποτέ κατά την διάρκεια της νόσησης. 

Η απώλεια της όσφρησης μετά από νόσηση από Covid-19, έχει συνδεθεί και από άλλες μελέτες με προειδοποιητικά σημάδια για νόσο Αλτσχάιμερ και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί παρουσιάζουν έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον κορονοϊό και νευρολογικά προβλήματα, όπως η απώλεια μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Γκαμπριέλα Γκονζάλεζ-Αλεμάν του Ποντιφικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Αργεντινής στο Μπουένος Άιρες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο για το Αλτσχάιμερ στην Καλιφόρνια, ανέλυσαν στοιχεία για 766 ανθρώπους άνω των 60 ετών χωρίς ιστορικό γνωστικής εξασθένησης. Από αυτούς, το 90% είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό με μοριακό τεστ και υποβλήθηκαν επίσης σε οσφρητικό τεστ, καθώς και σε γνωστικά τεστ τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη Covid-19.

Διαπιστώθηκε ότι τα δύο τρίτα των ατόμων που είχαν περάσει Covid-19, εμφάνιζαν στη συνέχεια κάποιας μορφής εξασθένηση της μνήμης τους και για τους μισούς περίπου το πρόβλημα ήταν αρκετά σοβαρό για να επηρεάζει την καθημερινή ζωή τους. Οι άνθρωποι με πλήρη απώλεια όσφρησης (ανοσμία) τρεις μήνες μετά την λοίμωξη από κορονοϊό είχαν περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίζουν προβλήματα μνήμης και άλλες γνωστικές διαταραχές, σε σχέση με όσους είτε δεν είχαν χάσει ποτέ την όσφρησή τους στη διάρκεια της Covid-19, είτε την είχαν ανακτήσει γρήγορα.

Δεδομένου όμως ότι τα περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα δεν διαθέτουν τον υποδοχέα ACE2 που ο κορονοϊός συνήθως χρησιμοποιεί για να μολύνει τα κύτταρα, δεν είναι σαφές αν τα μνημονικά και άλλα γνωστικά συμπτώματα οφείλονται στην άμεση μόλυνση του εγκεφάλου από τον ιό. Πιθανώς ο κορονοϊός αφού μολύνει τα κύτταρα της μύτης, προκαλώντας φλεγμονή και δυσλειτουργία στους οσφρητικούς νευρώνες και κατ’επέκταση απώλεια όσφρησης, στη συνέχεια μπορεί να διεισδύσει μέσω αυτών των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, επιφέροντας και πρόσθετα γνωστικά-μνημονικά προβλήματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

gi-planitis-maska-covid.jpg
Πού και από ποιο ζώο θα ξεκινήσει η επόμενη πανδημία - Τι προέβλεψε η τεχνητή νοημοσύνη
Το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για μια νέα πανδημία
Πού και από ποιο ζώο θα ξεκινήσει η επόμενη πανδημία - Τι προέβλεψε η τεχνητή νοημοσύνη
Τέμπη
«Ποτέ δεν το πιστέψαμε»: Πλακιάς και Βλάχος πεπεισμένοι για την απουσία ύποπτου φορτίου στο έγκλημα των Τεμπών
Οι δηλώσεις των δύο συγγενών θυμάτων στην πολύνεκρη τραγωδία
«Ποτέ δεν το πιστέψαμε»: Πλακιάς και Βλάχος πεπεισμένοι για την απουσία ύποπτου φορτίου στο έγκλημα των Τεμπών
κασσε
Κασελάκης: «Η σιωπή για τις παρεμβάσεις στα ΜΜΕ είναι ενοχή – Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται»
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ και για μεθόδους «ορμπανισμού»
Κασελάκης: «Η σιωπή για τις παρεμβάσεις στα ΜΜΕ είναι ενοχή – Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται»