Αρκετές είναι οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές φθορές των δοντιών, τις οποίες είτε δεν γνωρίζουμε, είτε τις αμελούμε.
Όξινα φρούτα
Τα οξέα των τροφίμων είναι ένας από τους κύριους υπαίτιους για τη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Δυστυχώς, ορισμένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα. Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ, είναι σκληρά για τα δόντια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C. Όμως, δεν είναι μόνο τα εσπεριδοειδή που απαιτούν προσοχή – τα μούρα είναι επίσης όξινα.
Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα δόντια λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη και της σύστασής τους.
Ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Εκτός από τα μειονεκτήματα για τη διάθεση και τη σωματική υγεία, τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα και οι χυμοί φρούτων, είναι μία από τις κύριες αιτίες της τερηδόνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ζάχαρη στα ποτά επικαλύπτει τα δόντια. Το οξύ παράγεται όταν τα βακτήρια στο στόμα διασπούν τα σάκχαρα. Στη συνέχεια, το οξύ «τρώει» το σμάλτο των δοντιών.
Γλυκά
Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, αλλά τα γλυκά δεν κάνουν καλό στα δόντια. Όπως η σόδα και οι χυμοί φρούτων, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα γλυκά αντιδρά με τα βακτήρια του στόματός και παράγει οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο. Οι ξινές καραμέλες, ειδικότερα, έχουν περισσότερα οξέα που καταστρέφουν τα δόντιασε μεγαλύτερο ποσοστό.
Η σύσταση ορισμένων ζαχαρωτών αποτελεί επίσης ζήτημα για τα δόντια. Οι τσίχλες και οι κολλώδεις καραμέλες μπορούν να κολλήσουν στην επιφάνεια και ανάμεσα στα δόντια. Η αφαίρεσή τους μπορεί να είναι δύσκολη και το ξέπλυμα του στόματός δεν είναι πάντα αρκετό για να κάνει τη δουλειά. Ενώ οι σκληρές καραμέλες δεν κολλάνε στα δόντια, παραμένουν στο στόμα περισσότερο χρόνο, γεγονός που εκθέτει τα δόντια σε περισσότερη ζάχαρη. Αν πρόκειται να φάτε καραμέλες, προτιμήστε αυτές που δεν κολλάνε για πολύ στο στόμα σας, όπως η σοκολάτα ή οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη.
Πάγος
Το μάσημα πάγου είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα για τα δόντια. Μπορεί ο πάγος να μην περιέχει ζάχαρη ή οξύ για να διασπάσει το σμάλτο, ωστόσο, το μάσημά του μπορεί να σπάσει ή να ραγήσει τα δόντια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δόντια ή ευαισθησία στις ζεστές και κρύες θερμοκρασίες. Μπορεί επίσης να απειλήσει την ακεραιότητα των στεφανών και των σφραγισμάτων των δοντιών. Η επιλογή μαλακού πάγου είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά παγάκια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη