Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μία αιματολογική κακοήθεια προερχόμενη από τα πλασματοκύτταρα, μία κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων που παράγονται στον μυελό των οστών.
Τα κύτταρα αυτά ανήκουν στο ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργούν παράγοντας αντισώματα για να μας προστατεύσουν από λοιμώξεις.
Πόσο συχνά εμφανίζεται το πολλαπλό μυέλωμα
Το Πολλαπλό Μυέλωμα δεν είναι τόσο συχνό όσο ο καρκίνος του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη, αλλά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιματολογική κακοήθεια μετά τα non-Hodgkin λεμφώματα.
Η επίπτωση του αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας και έτσι αποτελεί ένα νόσημα των ηλικιωμένων. Η πιθανότητα ένας Ευρωπαίος να εμφανίσει πολλαπλό μυέλωμα στη ζωή του είναι 0,31%. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι 4 με 6 νέες διαγνώσεις της νόσου γίνονται ανά 100.000 άτομα το χρόνο, με μεγαλύτερη επίπτωση για τις γυναίκες. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 72 έτη. Η συχνότητα εμφάνισης είναι μεγαλύτερη σε Αφροαμερικανούς και χαμηλότερη σε Ασιάτες.
Τι προκαλεί το πολλαπλό μυέλωμα
Τα αίτια του μυελώματος είναι άγνωστα. Ορισμένες χημικές ουσίες, υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας (όπως από την εργασία σε πυρηνικό εργοστάσιο) και ιοί (όπως ο HIV) έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μυελώματος. Το μυέλωμα δεν θεωρείται κληρονομικό, επομένως είναι σπάνιο να προσβληθούν περισσότερα από ένα άτομα σε μια οικογένεια, σύμφωνα με το Cancer Council.
Συμπτώματα
- Κόπωση: Σχετίζεται με την παρουσία αναιμίας και την νόσο αυτή καθαυτή.
- Οστικά άλγη και κατάγματα: Οστικά άλγη που αφορούν τη σπονδυλική στήλη, τις πλευρές και τα ισχία και σχετίζονται με παθολογικά κατάγματα, που δεν ανταποκρίνονται στα συνήθη παυσίπονα.
- Λοιμώξεις: Οι λοιμώξεις εμφανίζονται συχνότερα και μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στο ίδιο άτομο καθώς σχετίζονται με το χαμηλό αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και τη δυσλειτουργία των πλασματοκυττάρων.
- Αιμορραγία: λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων ή διαταραχών στη λειτουργία της πήξης λόγω της παραπρωτεΐνης, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν εύκολα αιμορραγίες ή αιματώματα.
Διάγνωση
Μπορεί να κάνετε μία μόνο εξέταση ή έναν συνδυασμό εξετάσεων: Εξετάσεις αίματος και ούρων. Θα ληφθεί δείγμα από το αίμα και τα ούρα σας και θα σταλεί στο μικροβιολογικό εργαστήριο για εξέταση. Βιοψία μυελού των οστών.
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη εξέταση είναι η ακτινογραφία που μπορεί να δείξει «τρύπα» στα κόκαλα εξαιτίας της συσσώρευσης των παθολογικών πλασματοκυττάρων και εξέταση αίματος και ούρων για να εντοπιστεί το παθολογικό αντίσωμα. Η τελική διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις του μυελού των οστών: το μυελόγραμμα και την οστεομυελική βιοψία, η οποία απαιτεί λήψη δείγματος από τον μυελό των οστών και έλεγχο στο μικροσκόπιο.
Μάρτιος, μήνας ευαισθητοποίησης
Ο Μάρτιος ήταν ο μήνας ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα και στις 30 Μαρτίου εορτάστηκε η Διεθνής Ημέρα Μυελώματος. Το πολλαπλούν μυέλωμα αποτελεί μια αιματολογική κακοήθεια που ανήκει στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες και αφορά στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κλωνικών πλασματοκυττάρων στο μυελό των οστών, παρουσιάζοντας μοναδικές προκλήσεις για τους πάσχοντες.
Η ζωή με το μυέλωμα συνεπάγεται διάφορες προκλήσεις, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Συμπτώματα όπως ο πόνος στα οστά, η κόπωση και η ευαισθησία σε λοιμώξεις μπορούν να διαταράξουν σημαντικά την καθημερινή ζωή.
Επιπλέον, η μακροχρόνια λήψη πολύπλοκων θεραπευτικών σχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της στοχεύουσας θεραπείας, της ανοσοθεραπείας, της χημειοθεραπείας και της αυτόλογης μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων μυελού των οστών, υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρά συστήματα υποστήριξης των ασθενών και των φροντιστών τους, αναφέρει ο Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας - Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα).
Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση του πολλαπλού μυελώματος. Η τακτική παρακολούθηση πρώιμων καταστάσεων όπως η ασυμπτωματική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας και το ασυμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα, καθώς και η ευαισθητοποίηση για τα συμπτώματα της νόσου μπορούν να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση και βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς.
Η Διεθνής Ημέρα Μυελώματος υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της συνεχούς έρευνας και καινοτομίας. Οι πρόοδοι στην ιατρική ακριβείας και την ανοσοθεραπεία προσφέρουν ελπίδα για βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς. Οι κλινικές δοκιμές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην αξιολόγηση των νέων θεραπειών και στη διαμόρφωση του μέλλοντος της θεραπευτικής του πολλαπλού μυελώματος.
Από το 2000 και μετά, πάνω από 20 νέα φάρμακα ή συνδυασμοί φαρμάκων έχουν εγκριθεί παγκοσμίως για την αντιμετώπιση του συμπτωματικού πολλαπλού μυελώματος, με αποτέλεσμα σε πολλούς ασθενείς αυτή η πάθηση να έχει μετατραπεί σε χρόνια νόσο και σε αρκετούς ασθενείς να επιτυγχάνεται μακροχρόνια πλήρης ύφεση. Έχει ιδιαίτερη σημασία οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται σε εξειδικευμένα κέντρα και μονάδες, όπου δίνεται η δυνατότητα για πρόσβαση σε κλινικές μελέτες, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου.
Η συμμετοχή της κοινωνίας είναι απαραίτητη για την προώθηση της έρευνας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την υποστήριξη των ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα. Η Διεθνής Ημέρα Μυελώματος αποτελεί την αφορμή ώστε οι ασθενείς, οι φροντιστές, οι επαγγελματίες υγείας, οι ερευνητές και οι οργανώσεις να συνεργάζονται για να μοιραστούν πόρους και να σχεδιάσουν από κοινού στρατηγικές για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων προβλημάτων της νόσου.
Πηγή: liberal.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση