Thumbnail
Αμεσες οι ψυχικές επιδράσεις των κοινωνικών δικτύων

 

Αμεσες ψυχικές επιδράσεις από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων διαπιστώνουν οι ειδικοί
 
πέντε λεπτά σε Facebook και Twitter «εκτοξεύουν» τον εγωισμό και τον αυθορμητισμό
 
Νεα Υόρκη
Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχώς έρευνες για την επίδραση που έχει η ενασχόληση με τα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα» στους χρήστες τους. Η τελευταία έγινε από ειδικούς στις ΗΠΑ οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ενασχόληση με το Facebook ή το Twitter επιδρά στον ψυχισμό των χρηστών, και μάλιστα άμεσα.. 
 
Οι συνέπειες
 
Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και του Πανεπιστημίου Κολούμπια παρακολούθησαν χίλιους χρήστες του Facebook. Διαπίστωσαν ότι μόλις πέντε λεπτά ενασχόλησης με το Facebook είναι αρκετά για να επιδράσουν ψυχικά στον χρήστη. 
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές αρκούν πέντε λεπτά παραμονής στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο για να εκτοξευθούν ο εγωισμός αλλά και το επίπεδο αυθορμητισμού ενός χρήστη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η απότομη αλλαγή διάθεσης μπορεί να κάνει τον χρήστη να χάσει τον έλεγχο σε διάφορα επίπεδα. Μπορεί ο χρήστης να εμφανίσει επιθετικές ή ακόμη και βίαιες συμπεριφορές. Είναι πιθανό να τον κάνει να τρώει περισσότερο και μάλιστα παχυντικές τροφές. Μπορεί επίσης να τον οδηγήσει σε παράτολμες οικονομικά αποφάσεις με αποτέλεσμα να χάσει πολλά χρήματα. 
 
Οι αιτίες
 
Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ελέγχου ενός ατόμου. Σύμφωνα με τους ερευνητές βασική αιτία για την τόσο γρήγορη και δραστική επίδραση των κοινωνικών δικτύων στον ψυχισμό ενός χρήστη είναι το γεγονός ότι η επικοινωνία είναι απρόσωπη. Οπως υποστηρίζουν, όταν επικοινωνούν δύο άτομα πρόσωπο με πρόσωπο υπάρχουν διάφοροι κοινωνικοί και άλλοι κανόνες οι οποίοι εμποδίζουν συνήθως την άμεση και έντονη αλλαγή της ψυχικής τους κατάστασης. 
 
Οταν όμως η επικοινωνία είναι απρόσωπη και γίνεται ηλεκτρονικά όλοι αυτοί κανόνες «αδυνατίζουν» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές. Οι χρήστες τείνουν στο να παρουσιάζουν μόνο τα θετικά σημεία του εαυτού τους με τον βαθμό θετικότητας να αυξάνεται από τα υποστηρικτικά μηνύματα και γενικά την αποδοχή των άλλων χρηστών με τους οποίους επικοινωνούνί. Ετσι αυξάνεται η αυτοεκτίμηση του χρήστη σε βαθμό τέτοιο ώστε να μειώνονται πολύ οι προσωπικές του άμυνες και να χάνει τον έλεγχο αναπτύσσοντας επικίνδυνες για τον ίδιο και τους άλλους συμπεριφορές.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κίνα
Έκθεση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας: Σε τροχιά σύγκρουσης...
Έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο: Η στρατηγική της Κίνας και ο «ολικός εκσυγχρονισμός» του στρατού - Οι παγκόσμιες προεκτάσεις
Έκθεση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας: Σε τροχιά σύγκρουσης...