Τις σχολές και τα πτυχία που ανά επιστημονικό πεδίο εξασφαλίζουν ένα σίγουρο επαγγελματικό μέλλον, καταγράφει σύμφωνα με τα δικά στης κριτήρια η εφημερίδα «ΕΡΓΑΣΙΑ».
Η καταγραφή της επαγγελματικής αποκατάστασης αποφοίτων αναδεικνύει σχολές οι απόφοιτοι των οποίων αντιμετωπίζουν λιγότερες δυσκολίες για να βρουν μια δουλεία σχετική με το αντικείμενό τους. Ο κατάλογος δεν μπορεί παρά να είναι ενδεικτικό, καθώς τα εμπειρικά στοιχεία δεν έχουν στατιστικά την ίδια αξία με τα απογραφικά. Σε κάθε περίπτωση, έχουν την αξία τους καθώς εκτός των άλλων, βοηθούν τον υποψήφιο να ενσωματώσει στον τρόπο σκέψης του την ώρα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού και την επαγγελματική αποκατάσταση.
1ο Επιστημονικό Πεδίο
Τα τμήματα Ψυχολογίας έχουν τροφοδοτήσει πολλά υπουργεία (Υγείας, Παιδείας, Εργασίας) σε θέσεις για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε διάφορες ομάδες ατόμων. Με δεδομένο όμως ότι το Δημόσιο δεν παράγει πλέον θέσεις εργασίας, υπάρχουν εναλλακτικές όπως είναι η απασχόληση σε σχολές, οικοτροφεία, κέντρα αποκατάστασης αναπήρων και προγράμματα αλφαβητισμού. Θέσεις δημιουργούνται σε γραφεία παροχής ψυχολογικών συμβούλων και σε συμβουλευτικά κέντρα, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (ειδικά οι μεγάλες μπορεί να καλύψουν θέσεις εργασιακών ψυχολόγων), όπως επίσης και σε ερευνητικά κέντρα. Πολλοί πτυχιούχοι στρέφονται στον χώρο της διαφήμισης και του marketing ή προχωρούν στην άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, όπως επίσης και στη δημιουργία συμβουλευτικού κέντρου.
Το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. Μια μεγάλη «δεξαμενή» απορρόφησης τελειόφοιτων είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες που αναπτύσσουν επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες στον χώρο της Βαλκανικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής. Υπάρχει επίσης σειρά διεθνών οργανισμών (Παρευξείνια Τράπεζα, Ευρωπαϊκή τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ.λπ.) οι οποίοι επίσης μπορούν να αντλήσουν αποφοίτους από τη συγκεκριμένη σχολή στην οποία εισάγονται περίπου 125 άτομα ετησίως. Η συγκεκριμένη σχολή δίνει δύο κατευθύνσεις. Όσοι επιλέξουν την πρώτη κατεύθυνση των «οικονομικών και διεθνών επιχειρήσεων» μπορούν να εγγραφούν και στο οικονομικό επιμελητήριο, ενώ όσοι διαλέξουν την κατεύθυνση της «πολιτικής και των διεθνών σχέσεων» μπορούν να αναζητήσουν δουλειά σε διεθνείς οργανισμούς ή μπορούν να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο με ιδιαίτερο προσανατολισμό στην Εθνική Σχολή Δημόσια Διοίκησης ή στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
2ο Επιστημονικό Πεδίο
Τμήματα Πληροφορικής: Αθροιστικά ο αριθμός εισακτέων φτάνει στους 1.825 ετησίως, καθώς τα τμήματα ανά τη χώρα είναι 12. Αν κάποιος τρομάξει από το νούμερο, καλύτερα να κάνει δεύτερες σκέψεις. Ο κλάδος της πληροφορικής είναι από τους ελάχιστους στην Ελλάδα όπου το πάνω χέρι έχουν οι εργαζόμενοι και όχι οι εργοδότες. Από εκεί και πέρα το βάρος για όσους επιλέξουν αυτόν τον δρόμο πρέπει να πέσει στην επιλογή τμήματος, καθώς από τμήμα σε τμήμα η κατεύθυνση μπορεί να είναι διαφορετική. Ο κατάλογος με τα πιθανά επαγγέλματα είναι ατελείωτος: αναλυτές προγραμματιστές, σχεδιαστές εφαρμογών και βάσεων δεδομένων, διαχειριστές συστημάτων και υπεύθυνοι έργων, σχεδιαστές πολυμέσων, τεχνικοί ασφαλείας δικτύων, ερευνητές, διδάσκοντες σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα καθηγητές δευτεροβάθμιάς εκπαίδευσης κ.λπ.
Τμήματα Γεωπονίας: Εννέα διαφορετικά τμήματα σε όλη τη χώρα προσφέρουν θέσεις σε 1.735 υποψηφίους χώρια από τις 1.350 θέσεις του ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων. Ανάλογα με τη σχολή διαφοροποιείται και η επαγγελματική κατεύθυνση. Έτσι, το τμήματα αξιοποίησης φυσικών πόρων και γεωργικής μηχανικής μπορεί να στελεχώσει ιδιωτικές επιχειρήσεις στον κλάδο της βιομηχανίας παραγωγής μηχανημάτων και εφοδίων ή στη βιομηχανία πληροφορικής. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν ως ειδικοί επιστήμονες σε θέματα γεωργικής υδραυλικής, εδαφολογίας, γεωργικών κατασκευών κ.α. Από την άλλη, απόφοιτοι του τμήματος βιοτεχνολογίας μπορούν να απασχοληθούν με την εργαστηριακή έρευνα ή ακόμη και να στελεχώσουν οργανισμούς και ελεγκτικές Αρχές που εποπτεύουν διεργασίες και προϊόντα βιολογικές προέλευσης.
3ο Επιστημονικό Πεδίο
Τμήμα Λογοθεραπείας: Όποιος διεκδικήσει μία από τις 275 θέσεις που προσφέρουν για τα δύο τμήματα σε Πάτρα και Ιωάννινα μπορεί να προσβλέπει ότι θα βρει γρήγορα δουλειά μετά την αποφοίτησή του, είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε κάποιο κέντρο λογοθεραπείας είτε ακόμη και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Υπάρχουν ευκαιρίες στον τομέα της έρευνα ή ακόμη και της εκπαίδευσης. Θέσεις λογοθεραπευτών προβλέπονται ακόμη και στα νεοσυσταθέντα κέντρα διαφοροδιάγνωσης, διάγνωσης και υποστήριξης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας: Έχουν δικαίωμα απασχόλησης ως στελέχη του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κλινικές, υγειονομικές υπηρεσίες, ασφαλιστικά ταμεία και θεραπευτήρια, σε ερευνητικά κέντρα, κέντρα αποκατάσταση, αθλητικές ομοσπονδίες και συλλόγους, σε ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας καθώς και ιαματικές πηγές. Υπάρχει πάντοτε και το περιθώριο άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος είτε σε ιδιωτικό εργαστήριο φυσικοθεραπείας είτε με κατ’ οικον. επισκέψεις σε ασθενείς. Οι απόφοιτοι των τμημάτων μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για να διδάξουν σχετικά μαθήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
4ο Επιστημονικό Πεδίο
Τμήμα Ναυπηγών, Μηχανολόγων Μηχανικών: Ειδικό τμήμα στο οποίο θα πρέπει να κατευθυνθούν όσοι είναι αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν ακόμη και τη χώρα για να εργαστούν.
Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένα τμήμα που εγγυάται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Στην Ελλάδα οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο, από το οποίο και παίρνουν άδεια ασκήσεων επαγγέλματος ύστερα από εξετάσεις. Τρία χρόνια μετά την άδεια μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πτυχίο του εργολήπτη και στη συνέχεια- αφού παρέλθει μια τετραετία – πτυχίο μελετητή. Ο ναυπηγός μηχανολόγος μπορεί να εργαστεί εντός και εκτός Ελλάδας σε ναυπηγεία ως μελετητής ή ως επιβλέπων επισκευών ή νέων κατασκευών. Μπορεί να εργαστεί σε ναυπηγικά γραφεία ή μηχανολογικά γραφεία, ως πραγματογνώμων σε ασφαλιστικές εταιρείες για την αξιολόγηση αξιώσεων, σε νηογνώμονες αλλά και σε ναυτιλιακές εταιρίες ως μηχανικός πλοίου, αρχιμηχανικός κ.λπ. Το τμήμα ανήκει στο ΕΜΠ και υποδέχεται 100 υποψηφίους τον χρόνο.
ΤΕΙ Γραφιστικής: Μπορεί ο κλάδος των εκδόσεων να μην περνά και τις καλύτερες ημέρες, ωστόσο αυτό δεν είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο μπορεί να αναζητήσει δουλειά ένας πτυχιούχος γραφίστας. Υπάρχει ο τομέας της διαφήμισης, της συσκευασίας, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Θέσεις ανοίγουν στην εκπαίδευση, ενώ υπάρχει πάντοτε και η λύση της άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος.
Απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για να διδάξουν, αρκεί να εξασφαλίσουν και το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ), το οποίο τους ανεβάζει στους πίνακες κατάταξης του διαγωνισμού.
Τομέας επαγγελματικής αποκατάστασης μπορεί να είναι και η εφαρμοσμένη έρευνα στην οποία γραφίστες μπορούν να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων.
5ο Επιστημονικό Πεδίο
Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας: Ανήκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δέχεται 150 φοιτητές τον χρόνο. Προσφέρει έξι μεταπτυχιακά και ετοιμάζει στελέχη για όλες τις παραδοσιακές ειδικότητες της διοίκησης επιχειρήσεων, όπως είναι το μάρκετινγκ, η διοίκηση παραγωγής, τα χρηματοοικονομικά και η διοίκηση ανθρώπινων πόρων.
Το συγκεκριμένο τμήμα στρέφει στελέχη σε τομείς αιχμής όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας και μεταφορών, ο σχεδιασμός και η ανάλυση συστημάτων και διαδικασιών αλλά και η διοίκηση πληροφοριακών και τηλεοποικοινωνικακών συστημάτων ή ακόμα και η διαχείριση ψηφιακών καναλιών και marketing.
Τμήμα διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων φιλοξενίας: Υπάρχουν οκτώ σε ισάριθμες πόλεις: Γρεβενά, Λάρισα, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, Λευκάδα, Ηράκλειο, Πειραιά και Αθήνα. Ο κατάλογος με τις θέσεις που μπορεί να καταλάβει ένας απόφοιτος –συνολικά στα οκτώ τμήματα εισάγονται 960 άτομα ετησίως – στην αγορά εργασίας είναι εκτενέστατος:
- Στον διοικητικό τομέα ολόκληρης της τουριστικής επιχείρησης
- Στον παραγωγικό τομέα του εφοδιασμού, όπου υπάρχει απασχόληση στη διαχείριση υλικών και ποτών των επισιτιστικών τμημάτων και μονάδων.
- Στον τομέα της παραγωγής στη οποία δραστηριοποιούνται στη διοίκηση: δωματίων, ορόφων, τροφίμων , και ποτών, συνεδριακών χώρων κ.λπ.
- Στην εφαρμογή επιχειρήσεων και διεθνών ηλεκτρονικών συστημάτων συγκέντρωσής, επεξεργασίας και προώθησης στοιχείων και πληροφοριών των τουριστικών μονάδων.
Πηγή: ΕΡΓΑΣΙΑ
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
VOUCHER στον Τουρισμό - 1250 ευρώ - Ξεκινήστε στην goLearn
ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας ONLINE
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: ΑΛΛΑΞΕ Η ΥΛΗ - Αποκτήστε την εδώ μαζί με ασκήσεις και λύσεις