Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις συμμετοχής στην προκήρυξη 2Γ/2024 του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη, μέσω γραπτού διαγωνισμού, 97 μόνιμων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας σε 18 αεροδρόμια της χώρας.
Συγκεκριμένα, η 2Γ/2024 προκήρυξη του ΑΣΕΠ αφορά στην πλήρωση συνολικά 97 θέσεων μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Οι 97 θέσεις των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας κατανέμονται σε αεροδρόμια όλης της Ελλάδα όπως φαίνεται αναλυτικά στον πίνακα θέσεων. Αίτηση μπορούν να κάνουν απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με οποιοδήποτε πτυχίο ΑΕΙ.
Δείτε ΕΔΩ τον πίνακα θέσεων
Οι 1.696 υποψήφιοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε γραπτή ηλεκτρονική εξέταση δοκιμασιών, που αποβλέπουν στον έλεγχο της ικανότητάς τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των συνθηκών εκτέλεσης της εργασίας του Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας.
Για την επιλογή των καταλληλότερων υποψηφίων, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ έχουν συνάψει σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL) για την παροχή εξειδικευμένων εργαλείων διακρίβωσης των απαιτούμενων δεξιοτήτων.
Να σημειωθεί ότι εξεταστικό κέντρο θα οριστεί μόνο στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ οι ημερομηνίες διεξαγωγής της γραπτής ηλεκτρονικής εξέτασης και το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν με νεότερη ανακοίνωση ΑΣΕΠ.
Οδηγίες για την ηλεκτρονική εξέταση
Η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα δύο στάδια:
Α΄ Στάδιο - First European Air traffic controller Selection Test Ι - FEAST I
Δοκιμασία γνωστικών ικανοτήτων που αποβλέπει στην αξιολόγηση των δεξιοτήτων/ικανοτήτων της λήψης αποφάσεων, του προγραμματισμού, της μνήμης, της συλλογιστικής, της προσοχής και της εκτέλεσης πολλαπλών εργασιών.
Η εν λόγω δοκιμασία περιλαμβάνει τα κατωτέρω περιγραφόμενα έξι τεστ και έχει συντελεστή βαρύτητας για την εξαγωγή της συνολικής βαθμολογίας 35%. Η βαθμολογία ανάγεται σε κλίμακα από 1-100.
TEST | BROADER ABILITY | SPECIFIC ABILITY |
Test 1 | Spatial ability | Spatial relations (2D): relative position of objects on a map |
Test 2 | Spatial ability | Spatial orientation (3D): left-right discrimination from different perspectives |
Test 3 | Reasoning | Deductive Reasoning: applying rules to traffic situations |
Test 4 | Attention and perceptual speed | Attention, response inhibition & cognitive flexibility |
Test 5 | Memory | Working Memory: short-term retention of quantitative information |
Test 6 | Attention and perceptual speed | Perceptual speed: Scanning of displays for target configurations |
Οι υποψήφιοι, που θα λάβουν βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση της βάσης βαθμολογίας των 50 μονάδων δύναται να συμμετάσχουν στο επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Οι υποψήφιοι που δεν θα συγκεντρώσουν τη βαθμολογία βάσης, αποκλείονται από το επόμενο στάδιο της διαδικασίας.
Β΄ Στάδιο - First European Air traffic controller Selection Test ΙΙ - FEAST II
Δοκιμασία προσομοίωσης στο αντικείμενο απασχόλησης της θέσης, που αποβλέπει στην αξιολόγηση των δεξιοτήτων/ικανοτήτων που αποτελούν βασικούς πυλώνες για την ασφάλεια των πτήσεων: της αντίληψης χώρου, χρόνου και προσανατολισμού, της εγρήγορσης, της αντίληψης και κατανόησης οπτικών και ακουστικών πληροφοριών, της αίσθησης του ελληνικού και ευρωπαϊκού γεωγραφικού χώρου και της χρήσης γεωγραφικών συντεταγμένων, καθώς και της ικανότητας συμμετοχής σε ομαδική εργασία και της συνεργασίας σε εργασιακό περιβάλλον.
Η εν λόγω δοκιμασία περιλαμβάνει τα κατωτέρω περιγραφόμενα δύο τεστ και έχει συντελεστή βαρύτητας για την εξαγωγή της συνολικής βαθμολογίας 65%. Η βαθμολογία ανάγεται σε κλίμακα από 1-100.
TEST | BROADER ABILITY | SPECIFIC ABILITY |
Test 1 | Multi-tasking ability | Τask prioritisation, resilience to stress, scanning ability, spatial orientation, planning and decision making, working memory |
Test 2 | Multi-tasking ability | Attention management, task prioritisation, resilience to stress, scanning ability and perceptual speed, planning and decision making, working memory capacity |
Οι υποψήφιοι που θα λάβουν βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση της βάσης βαθμολογίας των 50 μονάδων και αφού διενεργηθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών που συνυπέβαλαν με την αίτηση συμμετοχής τους, δύναται να συμμετάσχουν στο επόμενο στάδιο της Ορθοφωνίας, που αποβλέπει στη διαπίστωση της ικανότητας άρθρωσης του λόγου και τη μεταφορά μηνυμάτων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Οι υποψήφιοι που δεν θα συγκεντρώσουν τη βαθμολογία βάσης, αποκλείονται από τη διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι οι ερωτήσεις, τα θέματα και οι απαντήσεις των ως άνω δοκιμασιών δεν δημοσιοποιούνται.
Επισήμανση: Κατά την ημέρα διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι υποψήφιοι, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εξέταση θα κληθούν να συναινέσουν στα περιλαμβανόμενα στο Έντυπο συναίνεσης του εξεταζόμενου στην πλατφόρμα του EUROCONTROL και να μελετήσουν τη Δήλωση Απορρήτου για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων του Οργανισμού.
Πού θα βρείτε την ύλη
Για τον γραπτό διαγωνισμό στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ο μόνος φορέας στην Ελλάδα που έχει όλα τα τεστ προετοιμασίας μαζί με ασκήσεις και λύσεις στα Αγγλικά (όπου και θα εξεταστείτε) είναι το goLearn
Κάντε αίτηση εδώ
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ την Άνοιξη: Όλη η ύλη εδώ με τα τεστ
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!
ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών ή Ισπανικών (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)
Πιστοποίηση Η/Υ - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου