Thumbnail
Η εκτόξευση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων περίπου στα 4 δισ. ευρώ μέσα στο 2013 και η αδυναμία είσπραξης συσσωρευμένων χρεών, που υπολογίζονται στα 15 δισ., αποτελούν τα συνήθη άλλοθι για το νέο τελεσίγραφο των δανειστών για νέες δραματικές περικοπές στις συντάξεις.

Πετρόπουλος Α.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας λέγοντας δύο και τρεις φορές ότι το ασφαλιστικό χρειάζεται... αναμόρφωση, οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 20%, και αυτό δεν θα αφορά μόνο τους νέους συνταξιούχους, αλλά και τους ήδη συνταξιούχους.

 

Οι τροϊκανοί υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση την... υποχρέωση (που απορρέει από το πρώτο Μνημόνιο) για "ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του". Στο στόχαστρο αργά ή γρήγορα θα μπουν και οι κύριες συντάξεις, ακόμα και οι χαμηλότερες των 300 - 400 ευρώ, που σύμφωνα με κυριακάτικα δημοσιεύματα, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί από τον υπουργό Εργασίας, θα περικοπούν κατά 30% (!), ενώ την ίδια ώρα απαιτούν δραστική μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως είχε γίνει φανερό και από την προηγούμενη εβδομάδα, το ασφαλιστικό έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της τρόικας, όπως έδειξε και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, όπου περιγράφεται ξεκάθαρα μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με αιχμή τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και κυρίως τη μείωση των παροχών σε κατηγορίες ασφαλισμένων ταμείων των οποίων οι συντάξεις είναι υψηλότερες από αυτές που αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί!
Με άλλα λόγια, οι δανειστές ζητούν τη μετατροπή του κοινωνικού - ασφαλιστικού συστήματος, που διατηρεί, παρά τις δραματικές περικοπές, στοιχεία αναδιανεμητικά, σε πλήρως ανταποδοτικό, δηλαδή ζητούν νέα μείωση συντάξεων όπου οι απολαβές των απόμαχων της εργασίας είναι υψηλότερες των εισφορών που έχουν καταβάλει στο σύνολο του εργασιακού τους βίου. Ουσιαστικά οι περικοπές αυτές θα αφορούν κατά κύριο λόγο τις κύριες συντάξεις σε ασφαλισμένους κυρίως ΔΕΚΟ και τραπεζών. Ταυτόχρονα οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών μέχρι τα 200 ή τα 400 ευρώ και να διατηρηθεί η υποχρέωση πληρωμής εισφορών για το υπόλοιπο τμήμα του μισθού. Για να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα, συνιστάται η αύξηση της φορολογίας, είτε στα εισοδήματα είτε στην ακίνητη περιουσία.
 
Πηγή: Η ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λευτέρης Αυγενάκης
Λευτέρης Αυγενάκης: Μήνυση υπέβαλε ο υπάλληλος για τη χειροδικία στο αεροδρόμιο
Λευτέρης Αυγενάκης: Ραγδαίες εξελίξεις - Ο υπάλληλος του αεροδρομίου υπέβαλε μήνυση εις βάρος του
Λευτέρης Αυγενάκης: Μήνυση υπέβαλε ο υπάλληλος για τη χειροδικία στο αεροδρόμιο
Επαναλειτουργούν σήμερα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ
Δήμος Χίου: «Επί τρία το χαράτσι στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς»
«Με δικαιολογίες του τύπου, «δεν βγαίνουμε» , «να μην μπαίνουμε μέσα», «εξαιρούμε κατηγορίες» που ήδη βέβαια προβλέπονταν και άλλα τετριμμένα, λες...
Δήμος Χίου: «Επί τρία το χαράτσι στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς»