syneleysi_foitites
Ανοίγει ο δρόμος των διαγραφών για «λιμνάζοντες» φοιτητές που είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ πριν από την ψήφιση του νόμου Κεραμέως και έκτοτε ξεπέρασαν (ή θα ξεπεράσουν σύντομα) την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022

Οι παλαιότεροι φοιτητές που έχουν υπερβεί τον κανονικό χρόνο των σπουδών τους, δεν μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής φοίτησης, ώστε να «γλιτώσουν» για περισσότερο διάστημα από τις διαγραφές που προβλέπει ο νόμος Κεραμέως (4957/2022).

Αυτό γνωμοδότησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, που του υποβλήθηκε όταν ένας φοιτητής που φοιτούσε στο 16ο εξάμηνο ζήτησε να ενταχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 76 παρ. 3 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141). Η γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έρχονται διαγραφές για τους λεγόμενους «λιμνάζοντες» φοιτητές που είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ πριν από την ψήφιση του νόμου Κεραμέως και έκτοτε ξεπέρασαν (ή θα ξεπεράσουν σύντομα) την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, χωρίς να μπορούν να αξιοποιήσουν τη μερική φοίτηση για να κερδίσουν περισσότερο χρόνο.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος κ.Δημήτριος Γ. Καμάρης γνωμοδότησε ότι ο φοιτητής του ιστορικού ήδη, κατά το χρόνο υποβολής του αιτήματος του να ενταχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης, είχε συμπληρώσει τα ακαδημαϊκά εξάμηνα που ορίζονται ως ο ελάχιστα αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών (οκτώ εξάμηνα από την εγγραφή του την 01-09-2016, χωρίς να προκύπτει επέκταση του χρόνου αυτού εκ της εντάξεως του αιτούντα σε καθεστώς μερικής φοίτησης για κάποιο από τα εξάμηνα αυτά, βλ. το από 26-02-2024 πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών), με συνέπεια να μην δύναται να ενταχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης κατά το εν λόγω επιπλέον χρονικό διάστημα που προβλέπεται ως το ανώτατο καταληκτικό όριο φοίτησης (ανώτατη διάρκεια της φοίτησης) και, για την περίπτωση του αιτούντα ορίζεται, κατά τη μεταβατική διάταξη του εδαφίου γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 454 του ν. 4957/2022, σε χρόνο ίσο με την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022

Το ερώτημα

Ο Α.Π. γράφτηκε, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, στο πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου της ερωτώσας ακαδημαϊκής μονάδας, το οποίο είναι διαρθρωμένο σε οκτώ εξάμηνα που αποτελούν και τον ελάχιστο χρόνο για την απόκτηση πτυχίου.

Την 26.02.2024 υπέβαλε, με την ιδιότητα του φοιτητή της εν λόγω ακαδημαϊκής μονάδας, έγγραφο αίτημα προς αυτήν, με πρωτόκολλο εισερχόμενου 47087, ζητώντας να ενταχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 76 του ν. 4957/2022, για το β΄ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 και για τα δύο εξάμηνα του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, επικαλούμενος ότι, α) είναι αθλητής στο σωματείο, με την επωνυμία «Λέσχη Αυτοκινήτου- Μοτοσυκλέτας Σερρών» (ΛΑΜΣ) που είναι εγγεγραμμένο στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α΄ 148) και β) στα πανελλήνια πρωταθλήματα των ετών 2022 και 2023 στο ατομικό άθλημα αθλητικής μοτοσυκλέτας Motocross, στην κατηγορία MX2, στα οποία συμμετείχαν, κατά το έτος 2022 συνολικά 17 σωματεία και 41 αθλητές και κατά το έτος 2023 συνολικά 17 σωματεία και 44 αθλητές, κατετάγη στην 4η και 7η θέση αντίστοιχα ως αθλητής του πιο πάνω αθλητικού σωματείου ΛΑΜΣ.

Με βάση το πιο πάνω ιστορικό τίθεται με το πιο πάνω έγγραφο του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ (49376/05-03-2024), ο προβληματισμός, εάν ο εν λόγω φοιτητής που φοιτά στο 16ο εξάμηνο δικαιούται να ενταχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 76 παρ. 3 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141). Το εν λόγω έγγραφο του του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών διαβιβάστηκε στο Γραφείο του ΝΣΚ στο ΑΠΘ, με το με αριθμ. πρωτ. 51469/13-03-2024 έγγραφο του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), για έκδοση γνωμοδοτήσεως επί του προβληματισμού που τίθεται σ’ αυτό.

Η γνωμοδότηση

Ανεξαρτήτως του ότι, η αναφερόμενη στο ιστορικό του ερωτήματος από 26.02.2024 αίτηση για ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης είναι πρωτίστως απαράδεκτη, κατά το μέρος που έχει ως αίτημα την ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης για το β΄ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 και για το α΄ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, διότι δεν νοείται ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης για ήδη ολοκληρωθέντα εξάμηνα και κατά το μέρος που έχει αίτημα την ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης για το β΄ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, διότι το αίτημα δεν υποβλήθηκε κατά την έναρξη του εν λόγω ακαδημαϊκού έτους σύμφωνα με το άρθρο 55Α παρ. 6 εδ. β΄ του Εσωτερικού Κανονισμού του ΑΠΘ, ο φοιτητής του ιστορικού, ήδη κατά το χρόνο υποβολής του αιτήματος του να ενταχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης, είχε συμπληρώσει τα ακαδημαϊκά εξάμηνα που ορίζονται ως ο ελάχιστα αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών (οκτώ εξάμηνα από την εγγραφή του την 01- 09-2016, χωρίς να προκύπτει επέκταση του χρόνου αυτού εκ της εντάξεως του αιτούντα σε καθεστώς μερικής φοίτησης για κάποιο από τα εξάμηνα αυτά, βλ. το από 26-02-2024 πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών), με συνέπεια να μην δύναται να ενταχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης κατά το εν λόγω επιπλέον χρονικό διάστημα που προβλέπεται ως το ανώτατο καταληκτικό όριο φοίτησης (ανώτατη διάρκεια της φοίτησης) και, για την περίπτωση του αιτούντα ορίζεται, κατά τη μεταβατική διάταξη του εδαφίου γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 454 του ν. 4957/2022, σε χρόνο ίσο με την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, χωρίς δικαίωμα προσαύξησης του χρόνου φοίτησης κατά την παρ. 1 του άρθρου 76.-

Δείτε όλη τη γνωμοδότηση 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδδια
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Μία άποψη για τα Ωνάσεια σχολεία
Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία ιδρύονται με βάση τις κατευθύνσεις της κυβερνητική πολιτικής εντείνοντας την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Μία άποψη για τα Ωνάσεια σχολεία
paideias
Υπουργείο Παιδείας: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς
Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Υπουργείο Παιδείας: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς
eTwinning
Εκπαιδευτικοί: Ξεκινούν από αύριο 63 webinars για το «eTwinning» - Τι είναι και ποιούς αφορά
Δείτε αναλυτικά όλα τα σεμινάρια - Μετά το τέλος εκάστης τηλεκπαίδευσης πρεσβευτών «eTwinning», χορηγούνται ηλεκτρονικά βεβαιώσεις συμμετοχής.
Εκπαιδευτικοί: Ξεκινούν από αύριο 63 webinars για το «eTwinning» - Τι είναι και ποιούς αφορά