Thumbnail
Κάποιοι σπεύδουν να προδικάσουν το τέλος της ύφεσης, αλλά ο καθηγητής Γκούντραμ Βολφ, μιλώντας στην Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι θα ήταν μάλλον πρόωρη μία παρόμοια πρόβλεψη. 

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν βελτίωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ωστόσο ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel, Γκούντραμ Βολφ, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την υψηλή ανεργία στις χώρες του ευρω-Νότου.

Ττο δεύτερο τρίμηνο του 2013, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε (για πρώτη φορά μετά από έξι τρίμηνα) κατά 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Επιπλέον, καταγράφονται θετικά πρόσημα στον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και άλλα συναφή μεγέθη. 

Κάποιοι σπεύδουν να προδικάσουν το τέλος της ύφεσης, αλλά ο καθηγητής Γκούντραμ Βολφ, μιλώντας στην Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι θα ήταν μάλλον πρόωρη μία παρόμοια πρόβλεψη. 

«Ασφαλώς τα τελευταία στοιχεία αποτελούν θετική έκπληξη, ιδιαίτερα τα στοιχεία από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ και η Πορτογαλία παρουσιάζει θετική εξέλιξη στο δεύτερο τρίμηνο. Θα ήθελα ωστόσο να προειδοποιήσω τους πάντες να μην σπεύσουν να πανηγυρίσουν από τώρα. Ακόμη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολλή δουλειά στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια».

Η μελλοντική ατζέντα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, επισημαίνει.

Υψηλή ανεργία

Παρά τα όποια θετικά στοιχεία της Eurostat, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στην Ισπανία. 

Ωστόσ,ο για το 2014 η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη γύρω στο 1,2%. Ο κ. Βολφ επισημαίνει ότι αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν την εικόνα στην αγορά εργασίας. 

«Ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και του χρόνου. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να δούμε βελτίωση», σημειώνει.

Η Γερμανία παραμένει ατμομηχανή ανάπτυξης, ωστόσο οι δικές της επιδόσεις δεν αρκούν για να αντιστρέψουν το κλίμα. Εάν οι Γερμανοί ήθελαν από μόνοι τους να ανεβάσουν το συνολικό επίπεδο ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, τότε θα έπρεπε οι δικοί τους ρυθμοί ανάπτυξης να φτάσουν το 5%, συμπεριλαμβανομένου έστω του πληθωρισμού, υπολογίζει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel.,

«Η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της οικονομίας με τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης, αλλά και στη Γερμανία οι δείκτες αυτοί δεν επαρκούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη σε όλη την Ευρωζώνη», λέει.

Ελλάδα

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στην Ελλάδα: θετικά στοιχεία ανακοινώνονται κατά περιόδους, ωστόσο η γενική εικόνα δείχνει συνεχή μείωση του ΑΕΠ, αν και τον τελευταίο καιρό η μείωση εμφανίζεται μάλλον μικρότερη από το αναμενόμενο. Ο Γκούντραμ Βολφ θεωρεί ότι είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα: 

«Το ΑΕΠ είναι κατά τι λιγότερο συρρικνωμένο σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Διερωτάται κανείς μήπως πρόκειται περί στατιστικού λάθους ή αν πράγματι έχουμε τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια από την ελληνική οικονομία. Προς το παρόν διστάζω να μιλήσω για αντιστροφή του κλίματος. Η κατάσταση παραμένει δραματική, η ύφεση φτάνει το 4%», λέει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel στην Deutsche Welle.

Αν όχι και στην Ελλάδα, τουλάχιστον στην υπόλοιπη Ευρωζώνη υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις. 

Ο κ. Βολφ δίνει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που ακόμη εκκρεμούν σε χώρες της νότιας Ευρώπης, αλλά την ίδια στιγμή βλέπει την ανάγκη για πιο ενεργό ρόλο της Γερμανίας στο κομμάτι των δημοσίων επενδύσεων: 

«Σήμερα έχουμε στη Γερμανία ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δημοσίων επενδύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, κάτι που προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστούμε πόσο φθηνό είναι το χρήμα στη χώρα αυτή. Μάλιστα, η έλλειψη δημοσίων επενδύσεων είναι ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές, όπως η παλαιά βιομηχανική κοιλάδα του Ρουρ. Θα πρότεινα λοιπόν στη Γερμανία να κάνει περισσότερα σε αυτόν τον τομέα».

Το Βήμα 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαθητικό Συνέδριο «Φύλακας του αδελφού μου. Η κοινότητα υποστηρίζει και διαφυλάσσει τον Άνθρωπο»
ΥΠΑΙΘΑ: Μαθητικό Συνέδριο «Φύλακας του αδελφού μου- Η κοινότητα υποστηρίζει και διαφυλάσσει τον Άνθρωπο»
Οι μαθητές/μαθήτριες συμμετείχαν είτε ως σύνεδροι είτε/και ως ομιλητές/ομιλήτριες με γραπτό δοκίμιο είτε δημιουργώντας αφίσα
ΥΠΑΙΘΑ: Μαθητικό Συνέδριο «Φύλακας του αδελφού μου- Η κοινότητα υποστηρίζει και διαφυλάσσει τον Άνθρωπο»
ΠΕΣΕΚ: Διώξεις εκπαιδευτικών
Διώξεις εκπαιδευτικών: Το ρεσιτάλ αυταρχισμού του Υπουργείου Παιδείας που διώκει απεργούς φτάνει στην Ευρωβουλή
Με πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ βάσει ερώτησης που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης
Διώξεις εκπαιδευτικών: Το ρεσιτάλ αυταρχισμού του Υπουργείου Παιδείας που διώκει απεργούς φτάνει στην Ευρωβουλή
κινα
Αντίποινα από Πεκίνο: Έρχεται δασμός 34% σε αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου
Κλιμακώνεται ο Εμπορικός Πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας: Αντίποινα, Αβεβαιότητα και πτώση στις αγορές
Αντίποινα από Πεκίνο: Έρχεται δασμός 34% σε αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου
πανεπιστήμιο αιγαιου
Παν. Αιγαίου: Ανοικτές Αιτήσεις για το ΠΜΣ «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία»
Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου επανίδρυσε και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, Πρόγραμμα...
Παν. Αιγαίου: Ανοικτές Αιτήσεις για το ΠΜΣ «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία»