Διπλό χτύπημα με ισάριθμες δικαστικές αποφάσεις στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στην διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικών τον περασμένο Ιούλιο, επιφέρει η δικαιοσύνη , τη στιγμή μάλιστα που το θέμα της παιδείας αποτελεί ένα ουσιαστικό φθινοπωρινό τεστ αντοχής για την κυβέρνηση ενόψει ενός πιο δύσκολου χειμώνα.
Την ώρα λοιπόν που οι προσεκτικές κυβερνητικές κινήσεις (όχι επιστράτευση, καμία απόλυση κλπ) "αποδυνάμωναν" πολλά από τα επιχειρήματα των εκπαιδευτικών, με δυο αποφάσεις η δικαιοσύνη έρχεται να προσθέσει όπλα στο οπλοστάσιο των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Παράλληλα δημιουργούν πιθανόν και νέα δεδομένα ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα.
Η διαθεσιμότητα
Για τους 2.000 εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο, εκδόθηκε από το Διοικητικό Εφετείο -όπως αποκάλυψε χθες το capital.gr- προσωρινή διαταγή με την οποία έκανε δεκτή αίτηση αναστολής της διαπιστωτικής πράξης του νόμου 4127/13 με τίτλο " Έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016". Το Δικαστήριο σύμφωνα με την δικηγόρο Κωνσταντίνα Φουντέα, έκανε δεκτή την αίτηση δύο καθηγητών που ζητούσαν να ανασταλεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στο οποίο είχαν τεθεί.
Οπως εξηγούσαν δικαστικές πηγές οι αιτήσεις αναστολών είναι ατομικές και όχι ομαδικές και το δικαστήριο κρίνει κατά περίπτωση, όμως η απόφαση είναι σε δεύτερο βαθμό και έχει ισχύ μέχρι να κριθεί η κύρια προσφυγή, διατάσσοντας μέχρι τότε την επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών και την αναστολή της διαθεσιμότητάς τους. Εκτιμάται δε πως μπορεί να έχουν ανάλογη τύχη και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, αφού το δικαστήριο έκανε γενική εκτίμηση ότι δεν προηγήθηκε αξιολόγηση των διοικητικών και τεχνικών προσόντων τους.
Βέβαια το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο αφού το μέτρο της διαθεσιμότητας έχει κριθεί αντισυνταγματικό και με αποφάσεις διαφόρων (κατώτερων) Πολιτικών Πρωτοδικείων της χώρας (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων).
Ενδεικτικά την κρίση αυτή έχουν εκφράσει, μεταξύ των άλλων, τα Πρωτοδικεία Χίου (απόφαση 37/2013), Ξάνθης (απόφαση 90/2013), Μεσολογγίου (απόφαση 63/2013), κ.λπ.
Μη μόνιμο το ΠΔ για την αξιολόγηση
Το δεύτερο χτύπημα αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο για τυπικούς λόγους - εκπρόθεσμη υποβολή- το προεδρικό διάταγμα με το οποίο καθορίζοντο τα κριτήρια. Βάσει της απόφασης, εφόσον δεν κατατέθηκε εγκαίρως (11 ουσιαστικά καθυστέρηση) το Π.Δ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο νόμος επιτάσσει η αξιολόγηση να γίνει με τους κανόνες που προβλέπονται για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου και των άλλων φορέων.
Αυτό όμως είναι ακόμα ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί, επισημαίνοντας πώς δεν μπορεί να αξιολογηθεί με τα ίδια κριτήρια ένας π.χ υπάλληλος υπουργείου με έναν καθηγητή μέσης εκπαίδευσης. Κι αυτό προκύπτει όπως λένε από το ίδιο το ΠΔ που δεν κατατέθηκε εγκαίρως που αναφέρει πως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έχει ως αντικείμενο την διαπίστωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού τους έργου, την διάχυση των καλών πρακτικών στα σχολεία της χώρας ως μέσο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών καθώς και την παροχή κινήτρων για την διαρκή επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη των στελεχών και των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη