Thumbnail

Νέες μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ ζητά η τρόικα, για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία. Από τη νέα χρονιά θα τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή όπου υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, θα μπαίνει μαχαίρι στις παροχές.

Βέτο 1,5 δισ. €... και νέες μειώσεις στις συντάξεις
 
Οι δανειστές εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τα οικονομικά των Ταμείων και στέλνουν σαφές μήνυμα πως αν δεν καλυφθεί η «μαύρη τρύπα», θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου το Ασφαλιστικό. Η ελληνική πλευρά υπολογίζει πως το οικονομικό «κενό» δεν θα ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, ενώ η τρόικα ανεβάζει το ποσό αυτό στα 2,5 δισεκατομμύρια (δηλαδή υπάρχει μια διαφορά 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ).
 
Στην επόμενη επίσκεψή τους οι δανειστές αναμένουν αναλυτικές προτάσεις για το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετη χρηματοδότηση. Το υπουργείο Εργασίας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση των εσόδων από μία σειρά μέτρων, όπως είναι η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και η είσπραξη των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, αν την επόμενη χρονιά δεν καλυφθεί το κενό, ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές στα ταμεία κύριας ασφάλισης κατά 8% με 10%. Κυρίως απειλούνται οι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αλλά και όσοι καλύπτονται από τα λεγόμενα «ειδικά» Ταμεία (όπου η μείωση των εισφορών θα συμπαρασύρει και τις συντάξεις).
 
 
Ψαλίδι 8%-10% στις κύριες
 
Οι ελεγκτές ζητούν μοντέλο ΙΚΑ στα ευγενή Ταμεία (δηλαδή τους φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών) και νέες περικοπές στον ΟΑΕΕ, αν δεν κλείσει η «μαύρη τρύπα». Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, αν την επόμενη χρονιά δεν καλυφθεί το κενό, ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές στα ταμεία κύριας ασφάλισης κατά 8% με 10%.
 
«Ατομικές μερίδες»
Δεδομένες θεωρούνται οι παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ, όπου κατά μέσο όρο οι μειώσεις αναμένεται να είναι στο 20%. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα δημιουργηθούν «ατομικές μερίδες» στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, ενώ με νέο τρόπο θα υπολογίζεται το καταβαλλόμενο εφάπαξ (με χαμένους τους δημοσίους υπαλλήλους).
 
Ειδικότερα όσον αφορά τις κύριες συντάξεις οι ελεγκτές ζητούν μοντέλο ΙΚΑ στα ευγενή Ταμεία (δηλαδή τους φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών) και νέες περικοπές στον ΟΑΕΕ, αν δεν κλείσει η «μαύρη τρύπα».
 
 
Η ελληνική πλευρά ρίχνει το βάρος στην αύξηση των εσόδων, καθώς θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει νέες παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις. Με βάση το Μνημόνιο, πρέπει μέχρι το 2016 να μειωθούν σταδιακά οι εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (συνολικά η μείωση θα φτάσει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες).
 
Αυτό θα δημιουργήσει ένα χρηματοδοτικό κενό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με τις απώλειες την πρώτη χρονιά να φτάνουν τα 300 εκατομμύρια. Σε περίπτωση που το ποσό αυτό δεν καλυφθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των παροχών, με μεγάλους χαμένους όσους καλύπτονται από τα ευγενή Ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες).
 
Αλλωστε οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν επισημάνει την ανάγκη ουσιαστικής ενοποίησης του ΙΚΑ με τα «ειδικά» Ταμεία, ενώ ανάλογη αναφορά γινόταν και στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στον ΟΑΕΕ, με την ελληνική πλευρά να μην επιθυμεί να εφαρμόσει την εισφορά 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό 600 εκατομμυρίων ευρώ τη διετία και αναζητείται τρόπος να καλυφθεί.
 
Επέκταση της ασφαλιστικής βάσης
 
Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η επέκταση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ (με επέκταση και στις περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους) σε συνδυασμό με τη δημιουργία μίας χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.
 
Σημειώνεται πως από το 2015 με βάση τη νομοθεσία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα. Για τα χρόνια μετά το 2011 το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής σύνταξης (που θα είναι 360 ευρώ) και της αναλογικής (που θα υπολογίζεται ανάλογα με την ασφαλιστική πορεία του εργαζομένου).
 
Στο ΤΕΑΥΦΕ οι πρώτες... παρενέργειες
Stress test κάθε 3μηνο για επικουρικές
 
Από κόσκινο θα περνάνε κάθε τρίμηνο τα επικουρικά ταμεία και όπου υπάρχουν ελλείμματα θα μειώνονται αυτομάτως οι συντάξεις. Ηδη αποφασίστηκε η μείωση κατά 12,81% των επικουρικών συντάξεων άνω των 200 ευρώ, που χορηγεί το Ταμείο των εργαζομένων στο φάρμακο (ΤΕΑΥΦΕ). Μάλιστα οι μειώσεις θα τρέξουν αναδρομικά από την 1η Μαρτίου της φετινής χρονιάς και τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν σε δόσεις (μέχρι τον Νοέμβριο του 2014).
 
Με μαθηματικό τύπο
Νέος γύρος περικοπών στο εφάπαξ
 
Από το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος των περικοπών στο εφάπαξ. Από το νέο έτος θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος, το οποίο δεν θα είναι σταθερό αλλά θα εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων, όπως η «προίκα» των Τα­μείων, τα ετήσια έσοδα από εισφορές, ακόμα και το κύμα φυγής. Ετσι, τις χρονιές μεγάλης εξόδου στη σύ­νταξη, θα υπάρχει σημαντική πε­ρι­κοπή στο ποσό.
 
Αυξάνεται το ποσοστό
Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
 
Μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς θα είναι έτοιμο το πόρισμα για τις ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα ζητά να υπάρξει αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού αλλά και μεγαλύτερη «ευελιξία» στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στη συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει την ευρωπαϊκή εμπειρία και θα παραδώσει εντός του έτους το σχετικό πόρισμα.
 
Οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων θα αφορούν τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (δηλαδή ΔΕΚΟ - τράπεζες), όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος είναι οι όποιες παρεμβάσεις να αφορούν επιχειρήσεις που αλλάζουν αντικείμενο, περιορίζουν τις δραστηριότητές τους ή προχωρούν σε συγχωνεύσεις. Επί τάπητος θα τεθούν δύο προτάσεις:
 
    Η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων στο 10%. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 5% τον μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 άτομα (ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τις μικρότερες επιχειρήσεις).
    50 άτομα για «ειδικές περιπτώσεις» Σήμερα ο ανώτατος αριθμός εργαζομένων που μπορεί να απολυθεί φτάνει έως και τα 30 άτομα. Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να πάει στα 50 άτομα για «ειδικές περιπτώσεις».
    Η «ελαστικοποίηση» των προϋποθέσεων για τη χορήγηση έγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις. Στόχος είναι να δίνεται ευκολότερα η έγκριση στις επιχειρήσεις που υποβάλλουν ολοκληρωμένο σχέδιο για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές (δηλαδή συγχωνεύσεις, αναδιαρθρώσεις κ.ά.).
 
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος 1387/83, που ρυθμίζει μία σειρά θεμάτων αναφορικά με τις απολύσεις.
 
Με βάση το ισχύον σύστημα, υπάρχει γνωμοδότηση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στον υπουργό, ωστόσο στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η γνωμοδότηση είναι αρνητική.
 
 
 
Κατερίνα Κοκκαλιάρη - ethnos.gr, 6/10/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

υπουργείο παιδείας 2021
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ ανά κλάδο και δομή
Οι προσλήψεις 7.559 αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ ανά κλάδο και δομή και οι 321 στα ΚΕΔΑΣΥ της Αττικής
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ ανά κλάδο και δομή