Thumbnail
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν μαζεμένους φόρους και τέλη.

Φόρος εισοδήματος, τρεις φόροι για την ακίνητη περιουσία, τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας.
«Βουνό» είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις που καλούνται να τακτοποιήσουν τα νοικοκυριά μέχρι το τέλος του έτους.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν μαζεμένους φόρους και τέλη.

Ομως εκατομμύρια νοικοκυριά υπό το βάρος της κρίσης και της δραστικής περικοπής των εισοδημάτων βρίσκονται ήδη σε οικονομικό αδιέξοδο και αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία με αποτέλεσμα να απειλούνται με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Για να αποφύγουν τις κατασχέσεις οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο ή όσοι δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση».

Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση:

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "ΈΘΝΟΥΣ", σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα καταβολής των οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Οι οφειλές που προέρχονται από έκτακτη αιτία (π.χ. τα χρέη που δεν προέρχονται από δηλώσεις υποβαλλόμενες περιοδικά, από τέλη κυκλοφορίας, δάνεια ή συμβάσεις, τα χρέη από φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής) είναι δυνατό να ρυθμίζονται και σε περισσότερες από 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι τις 24.

Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές που μπορούν να ρυθμίζονται, άλλες έως 12 και άλλες έως 24 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται ταυτόχρονα.

Δηλαδή οι πρώτες 12 δόσεις θα περιλαμβάνουν όλες τις οφειλές και οι επόμενες (οι πέραν των 12) μόνο τις οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις.

Ποιο είναι το ελάχιστο πόσο της κάθε δόσης:

Το συνολικό ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.

Αν υπαχθώ στη ρύθμιση επιβαρύνομαι με προσαυξήσεις;

Οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με τις οποίες επιβαρύνεται από 1/1/2013 κάθε βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση δεν ανέρχονται σε 1% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής αλλά σε 8,5% τον χρόνο. Δηλαδή μια οφειλή 500 ευρώ θα ανέλθει τελικά στα 542 ευρώ και μια οφειλή 2.000 θα εξυπηρετηθεί με πρόσθετο κόστος 170 ευρώ. Το ανωτέρω ποσοστό προσαυξήσεων παραμένει σταθερό καθ’  όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Πως μπορώ να υποβάλω αίτηση για να υπαχθώ στη ρύθμιση;

Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr).  Κατ’ εξαίρεση, όταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη, η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια υπηρεσία.

Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση;

Η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης γίνεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Εφόσον ο οφειλέτης δεν καταβάλει την πρώτη δόση εντός της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας, πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές του. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών της αίτησης.

Οι υπόλοιπες δόσεις πληρώνονται στην τράπεζα ή την εφορία;

Οι πληρωμές των δόσεων πρέπει να γίνονται στα υποκαταστήματα των τραπεζών, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή τν ΕΛ.ΤΑ., με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή. Η πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης είναι υποχρεωτική για όλους τους οφειλέτες δικαιούχου τραπεζικών λογαριασμών ή δικαιούχων λογαριασμών πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων – ΕΛ.ΤΑ.

Κάθε οφειλέτης του Δημοσίου, για να θεωρηθεί συνεπής με τη ρύθμιση, πρέπει αμέσως μόλις εγκριθεί η αίτησή του, να πάει στην τράπεζα στην οποία έχει ανοίξει τον λογαριασμό μέσω του οποίου θα εξοφλεί τα ρυθμισμένα χρέη του και να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη πάγια εντολή για την πληρωμή των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης. Αν λοιπόν δεν υπάρχει πάγια εντολή, τότε η 2η και οι επόμενες μηνιαίες δόσεις την ρύθμισης θα παραμείνουν απλήρωτες, οπότε ο οφειλέτης θα θεωρηθεί αυτόματα ασυνεπής και θα χάσει τη ρύθμιση. 

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pasok
Να απολογηθούμε όλοι οι οργανωτικοί θεσμοί του ΠΑΣΟΚ και όλα τα κομματικά στελέχη για το εκλογικό αποτέλεσμα
«Διαπράττουμε και άλλα λάθη, ως απόρροια της μη πολιτικής και ιδεολογικής ατζέντας που δεν έχουμε θέσει»
Να απολογηθούμε όλοι οι οργανωτικοί θεσμοί του ΠΑΣΟΚ και όλα τα κομματικά στελέχη για το εκλογικό αποτέλεσμα
Συμμετοχή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα του Erasmus+
Συμμετοχή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα του Erasmus+
Υλοποίηση Σχεδίου Κινητικότητας Μαθητών με τη συνοδεία Εκπαιδευτικών του 16ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης στο Πατσέκο της Σικελίας
Συμμετοχή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα του Erasmus+