Thumbnail
Αφιέρωμα στην πρωτοβουλία αλληλεγγύης κατοίκων Χαλανδρίου

Μπορεί να μην τα φάγαμε μαζί, αλλά ήρθε η ώρα «Μαζί να… τα φάμε», γιατί οι μορφές αλληλεγγύης υποστηρίζονται με πράξεις. Ο λόγος για την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χαλανδρίου «Μαζί να τα φάμε», που ξεκίνησε τη δράση της πριν από ένα χρόνο στο Χαλάνδρι με στόχο τη διακίνηση των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, σε χαμηλές τιμές, πάνω στην αναγκαιότητα της αλληλεγγύης, όπως επισήμανε και ο κύριος Θύμιος Κουράσης, εθελοντής στη συλλογικότητα.

Σύμφωνα με τον κύριο Θ. Κουράση «Όλοι έχουμε ανάγκη στη φροντίδα του διπλανού μας. Είμαστε μία ομάδα φίλων, γνωστών και παλιών συντρόφων εδώ στο Χαλάνδρι και αποφασίσαμε να κάνουμε τη δράση Μαζί να τα φάμε. Δειλά στην αρχή, η πρώτη μας διανομή ήταν με πέντε παραγωγούς και 15 προϊόντα πριν από ένα χρόνο και τώρα έχουμε φτάσει στα 100 προϊόντα και περίπου στους 35 με 40 παραγωγούς.»

Η επιλογή των παραγωγών και οι διαδικασίες οργάνωσης της δράσης

Αρχικά, οι παραγωγοί που συμμετέχουν στη δράση "Μαζί να τα Φάμε" επιλέχθηκαν με βάση συστάσεις από άλλες συλλογικότητες, που ασχολούνται με ίδιες δράσεις, ενώ πλέον επιλέγονται οι πιο καλοί παραγωγοί, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι λόγω της ποιότητας των πραγμάτων, σε κάθε δράση, οι καταναλωτές αυξάνονται κατά 20 με 25%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εθελοντών της συλλογικότητας. Επίσης, ένας καλός παραγωγός εκτός του ότι πρέπει να έχει καλής ποιότητας προϊόντα σε καλές τιμές, «πρέπει να καταλάβει ότι σε αυτή τη δράση, που γίνεται πάνω στη φιλοσοφία της αλληλεγγύης, πρέπει να είναι και αυτός αλληλέγγυος. Να καταλάβει, δηλαδή, ότι αυτός ο τρόπος διανομής πρέπει να μπει στην κουλτούρα του, όχι μόνο ως κέρδος, αλλά και σαν τρόπος διακίνησης των προϊόντων», συνοψίζει ο εθελοντής Θύμιος Κουράσης.

Οι διαδικασίες οργάνωσης και συμμετοχής στη δράση είναι απλές. Η ενημέρωση των πολιτών γίνεται μέσω διαδικτύου, με τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά και φυλλάδια, που μοιράζονται στην περιοχή που θα γίνει η διανομή, όπου περιλαμβάνεται η λίστα των προϊόντων, συνοδευόμενη από τον τιμοκατάλογο. Δέκα μέρες πριν γίνει η ανακοινωθείσα διανομή, οι εθελοντές συλλέγουν τις παραγγελίες, τις καταγράφουν μέχρι και την προπαραμονή της διανομής και τις αποστέλλουν στους παραγωγούς, ούτως ώστε και εκείνοι με τη σειρά τους να στείλουν τα ανάλογα προϊόντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η δράση να διαθέτει όλα τα προπαραγγελθέντα προϊόντα και ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι την ημέρα της διανομής θα παραλάβει την παραγγελία του. Μέχρι και την τελευταία διανομή εκτιμάται ότι δόθηκαν πάνω από 350 τόνοι εμπορευμάτων συνολικά και από τις 10 διανομές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Η κατάσταση στο Χαλάνδρι

Εξίσου μεγάλης σημασίας αποτελεί και το γεγονός ότι 100 περίπου οικογένειες στο Χαλάνδρι, παίρνουν προϊόντα δωρεάν από αυτή τη συλλογικότητα. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για οικογένειες, που έχουν ανάγκη και οι ίδιοι οι εθελοντές τους γνωρίζουν προσωπικά. Μάλιστα ο κύριος Θ. Κουράσης τονίζει ότι πραγματικά υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη, σε ένα προάστιο που θεωρητικά δε θεωρείται και από τα πιο φτωχά στο λεκανοπέδιο, πράγμα που αποτελεί ακόμα ένα κίνητρο της ενεργής συμμετοχής των εθελοντών στο όλο εγχείρημα . Ο στόχος τους είναι οι άνθρωποι που αγοράζουν προϊόντα, να γίνουν και αυτοί αλληλέγγυοι και να συμμετέχουν με τη σειρά τους στο «Μαζί να τα φάμε». Ο κύριος Κουράσης επισημαίνει ότι αντιλαμβάνονται ποιοι έχουν ανάγκη, από πληροφορίες που έχουν από συμμετέχοντες στη δράση και, είτε οι ίδιες οι οικογένειες παραλαμβάνουν δωρεάν τα προϊόντα από το χώρο της διανομής, είτε οι εθελοντές τους τα πηγαίνουν στο χώρο διαμονής τους.

Ο κύριος Κουράσης αναφορικά με την κατάσταση στο Χαλάνδρι σχολιάζει «Θεωρητικά είναι μία περιοχή, που ενώ φαίνεται ότι έχει ευκατάστατους ανθρώπους, βλέπουμε κάθε φορά πάρα πολλούς κατοίκους της περιοχής να έχουν σοβαρό πρόβλημα. Απλώς, οι άνθρωποι αυτοί δεν το δείχνουν ακόμα. Δε φαίνεται προς τα έξω, αλλά έχουν μεγάλες ανάγκες. Μέσα από αυτές τις δράσεις αλληλεγγύης που κάνουμε, βλέπουμε την κατάσταση στην περιοχή, και παρόλο που θεωρούμε ότι δεν έχει μεγάλο πρόβλημα, όπως συμβαίνει στις δυτικές συνοικίες, δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα.»

Οι δράσεις της συλλογικότητας

Η συλλογικότητα όμως δεν περιορίζεται μόνο στις παραπάνω δράσεις, αλλά οργανώνει πολλές δράσεις ακόμα, με στόχο πάντα την αλληλεγγύη. Απαριθμώντας τις δράσεις ο εθελοντής της συλλογικότητας αναφέρει «Η συλλογικότητα του Μαζί να τα φάμε δεν ασχολείται μόνο με τη διακίνηση και διανομή των προϊόντων, άλλα έχουμε και άλλες δράσεις όπως τους 20 περίπου καθηγητές που κάνουν μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αφιλοκερδώς. Επίσης κάποιοι φίλοι έχουν φτιάξει συνεταιρισμούς μέσα από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, όπως το συνεταιριστικό φροντιστήριο και οι συνεταιριστικοί παιδικοί σταθμοί. Είναι η μόνη λύση για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας μέσα από τέτοιες αλληλέγγυες πρωτοβουλίες. Το συνεταιριστικό φροντιστήριο πρέπει να έχει αυτή τη στιγμή 30-35 μαθητές, αλλά έχουμε και το δωρεάν φροντιστήριο όπου συμμετέχουν πάνω από 70 μαθητές. Επίσης, άλλη μία δράση μας είναι το λαϊκό ηλεκτρολογείο, όπου κάθε Τετάρτη στην οδό Αβέρωφ 7Α στο Χαλάνδρι, επισκευάζονται δωρεάν ηλεκτρικές μικροσυσκευές και μία φορά την εβδομάδα, ζωγράφοι κάνουν αφιλοκερδώς μαθήματα ζωγραφικής».

Η δράση δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτιστικό τομέα. Δηλαδή «Προσπαθούμε να κάνουμε διάφορες δράσεις, που πρώτα να είμαστε μαζί και να περνάμε καλά, αλλά δεύτερο και σημαντικότερο μέλημά μας είναι να μπορούμε να προσφέρουμε πολιτισμό ή ό,τι άλλο μπορούμε στην κοινωνία του Χαλανδρίου.», συμπληρώνει ο κύριος Κουράσης. Ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά στις προσκλήσεις της συλλογικότητας. Σε πολλές πολιτιστικές έχει τύχει να προσέλθουν πάνω από 70 άτομα, αλλά το θέμα της προσέλευσης καθορίζεται από τη θεματολογία της εκδήλωσης, την επικαιρότητα του θέματος και την εποχή.

Ο κύριος Κουράσης σχολιάζει ότι αν και υπάρχει σχετική ανταπόκριση από τον κόσμο, στόχος τους είναι «Να μπορούνε μέσα από τις δράσεις της συλλογικότητας να συμμετέχουν και άλλοι πολίτες, γιατί και εμείς που συμμετέχουμε, συμμετέχουμε με το σκεπτικό ότι μπορεί και εμείς να χρειαστούμε κάποια στιγμή τη βοήθεια του άλλου κόσμου. Και αυτό για εμάς είναι αλληλεγγύη. Προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο για να πάρω από αυτό. Και πρέπει φυσικά να βρούμε κανάλια επικοινωνίας, για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με περισσότερο κόσμο για να γίνουν αυτές οι συλλογικότητες μεγαλύτερες. Πιστεύουμε ότι η κοινωνία, τέτοιες δράσεις τις έχει ανάγκη.»

Το προφίλ των εθελοντών

Όσον αφορά τους εθελοντές, μετά από κάθε δράση αυξάνονται. Στις συνελεύσεις της συλλογικότητας μαζεύονται γύρω στα 30 με 40 άτομα, αλλά αυτοί που συμμετέχουν είναι περισσότεροι. Δεν πηγαίνουν όλοι στις συνελεύσεις, αλλά ο καθένας από αυτούς μπορεί να κάνει κάποια δουλειά, όπως να μοιράσει το φυλλάδιο της συλλογικότητας ή να βοηθήσει την ημέρα της διανομής, προσφέροντας το έργο του, όπου είναι απαραίτητο. Στη συλλογικότητα συμμετέχουν περίπου 70 εθελοντές,που ανήκουν σε όλες τις ηλικίες, φοιτητές, πολίτες ηλικίας 30 με 40 ετών, αλλά και άνθρωποι 50 ετών και μεγαλύτεροι. Στόχος της συλλογικότητας είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι άνθρωποι, γιατί έχουν περισσότερη ενέργεια αλλά και καλύτερες ιδέες.

Ο κύριος Κουράσης δηλώνει φανερά ευχαριστημένος ότι στην τελευταία διανομή προσήλθαν πάνω από 2000 άτομα και είχαν πάνω από 1000 παραγγελίες. «Θα ήταν πολύ καλό για εμάς ένα μικρό ποσοστό του κόσμου να έρθει να μας βοηθήσει εθελοντικά, προσφέροντας το έργο του.»

Στόχος : η κοινωνία αλληλεγγύης

Ο πιο σημαντικός στόχος της συλλογικότητας είναι να μπορέσουν οι πολίτες και οι εθελοντές να αποκτήσουν αυτή την επικοινωνία της αλληλεγγύης και μέσω της φύσης της ίδιας της συλλογικότητας, ο κόσμος να κατανοήσει ότι από μόνοι μας μπορούμε να φτιάξουμε τέτοιες δομές, ώστε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη μέσα σε αυτή την κρίση.

Πολλές φορές η αλληλεγγύη μένει στα λόγια και παίρνει τη μορφή της συμπόνιας του ανθρώπινου πόνου. Παρόλα αυτά, αν όλοι γίνουμε ένα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες που θα μπορούσε να γνωρίσει η ελληνική πραγματικότητα. Η αλληλεγγύη δεν χωρά λόγια, ούτε συμπόνια. Χωρά μόνο πράξεις, θέληση, ευαισθητοποίηση και αγώνα, στοχεύοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Ας γίνει λοιπόν η συλλογικότητα παράδειγμα σε όλους μας, αποδομώντας  την κοινωνία που τόσα χρόνια χτιζόταν, λόγω της κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής κατάστασης σε σαθρά θεμέλια και δημιουργώντας μία νέα κοινωνία πιο ανθρώπινη για όλους. Γιατί δεν τα φάγαμε μαζί τους και σε όλους τους πολίτες αξίζει να ζουν συλλογικά, ειρηνικά, με ίσες αξίες και ευκαιρίες στην εργασία, την παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό. Η ανθρωπιά δεν είναι προνόμιο, αλλά ανήκει σε όλους.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συλλογικότητα «Μαζί να τα φάμε», αναζητήστε στις σελίδες:

Ιστοσελίδα Συλλογικότητας - Facebook

Επιμέλεια: Ράνια Παπαδοπούλου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

famellos
ΣΥΡΙΖΑ: Επαννεκίνηση με Φάμελλο (49,9%) - Ενωτικό κλίμα για την επόμενη μέρα
Ο νέος πρόεδρος καλείται να οδηγήσει το κόμμα στη «μετά-Κασσελάκη εποχή», έχοντας χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.
ΣΥΡΙΖΑ: Επαννεκίνηση με Φάμελλο (49,9%) - Ενωτικό κλίμα για την επόμενη μέρα
monaxo
Απόγνωση από τους ομογενείς – Κινδυνεύει να κλείσει το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο
Το κτήριο που στεγάζει το σχολείο έχει συμβόλαιο 10 χρόνια με την ελληνική πλευρά. Το συμβόλαιο λήγει τον Ιούλιο του 2025 και για να ανανεωθεί, ο...
Απόγνωση από τους ομογενείς – Κινδυνεύει να κλείσει το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο
mitsotakis-ypourgiko
Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο - Τα θέματα που θα συζητηθούν
Σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στις 11:00 το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου
Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο - Τα θέματα που θα συζητηθούν