Thumbnail
Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για τη μη πραγματοποίηση των μεταθέσεων 

Αν ο διορισμός στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί το «φωτεινό αντικείμενο του πόθου» για χιλιάδες πτυχιούχους σχολών που οδηγούν στην εκπαίδευση (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, θεολόγοι, γυμναστές κ.λπ.), η μετάθεση-επιστροφή στην «Ιθάκη», στον τόπο διαμονής, ισοδυναμεί με μια πολύχρονη περιπέτεια, μια σύγχρονη «Οδύσσεια» για χιλιάδες διορισμένους εκπαιδευτικούς. Κραυγή απελπισίας βγάζουν δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν πολλά χρόνια εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, καθώς τα έξοδα διαβίωσης υπερβαίνουν πλέον κατά πολύ τον πενιχρό μισθό τους. Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει αναγκαστικές μαζικές μετακινήσεις εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας εκπαιδευτικών για να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τη δραματική μείωση μόνιμων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Οι πρόσφατες πρακτικές του υπουργείου Παιδείας έχουν ρίξει στην απελπισία περισσότερους από 20.000 εκπαιδευτικούς. Κι αυτό γιατί πλέον το υπουργείο Παιδείας ικανοποιεί πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων εκπαιδευτικών. Λιγότεροι από δύο στους δέκα καθηγητές και δασκάλους που κάνουν αίτηση για μετάθεση την παίρνουν χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έρχονται επιτέλους στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Ωστόσο, φέτος, για πρώτη φορά, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει ούτε καν την Εγκύκλιο για τους όρους μεταθέσεων - αποσπάσεων εκπαιδευτικών. Κι ενώ η απελπισία έχει ζώσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς με 3, 4 ή και 10 χρόνια υπηρεσίας, τα φίδια έχουν ζώσει το σύνολο των εκπαιδευτικών καθώς αποκαλύπτονται τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για αναγκαστικές μετακινήσεις. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος κατανοώντας την αγανάκτηση και την αναστάτωση που έχουν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης λόγω της τραγικής καθυστέρησης των μεταθέσεων από το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. Η ΔΟΕ μηνύει τον υπουργό Παιδείας κ. Κων. Αρβανιτόπουλο για την προκλητική του στάση απέναντι στους εκπαιδευτικούς. 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είχε επισημάνει, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με την απόφασή του στις 6 Δεκεμβρίου 2013 τη σημαντική καθυστέρηση που υπήρχε στη διαδικασία πραγματοποίησης των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών αφού σύμφωνα με το Π.Δ. 50/96 (άρθρο 6, παράγραφος 2) οι αιτήσεις μετάθεσης των εκπαιδευτικών υποβάλλονται μέσα στο μήνα Νοέμβριο κάθε έτους και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η εγκύκλιος για τις μεταθέσεις δεν είχε εκδοθεί στο χρόνο που ορίζει το Π.Δ. 50/96, χωρίς μάλιστα να συντρέχουν οι λόγοι καθυστέρησης της περσινής χρονιάς.

Με νέα απόφαση στις 9 Ιανουαρίου 2014 το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επανήλθε τονίζοντας την αναστάτωση και την ανησυχία που προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα η συνεχιζόμενη παραβίαση των ημερομηνιών που ορίζει ο νόμος για την έκδοση της σχετικής με τις μεταθέσεις εγκυκλίου. Επισημάναμε για μια ακόμη φορά ότι η στάση αυτή είναι απαράδεκτη και αντιπροσωπευτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία την εκπαίδευση και τους λειτουργούς της και ζητήσαμε από τον Υπουργό Παιδείας να υπογράψει άμεσα την εγκύκλιο των μεταθέσεων. Μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε καμία θετική ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Επειδή τα περιθώρια έχουν ήδη εξαντληθεί και η στάση του Υπουργείου είναι προκλητική απέναντι στους εκπαιδευτικούς, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προχώρησε σήμερα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, για τη μη πραγματοποίηση των μεταθέσεων, ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να προχωρήσει, έστω και τώρα, στην πραγματοποίηση των μεταθέσεων σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και να σταματήσει τον εμπαιγμό κατά των εκπαιδευτικών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καφές μανιταριών
Υπουργείο Παιδείας: Απευθείας ανάθεση 10.620,00€ για ...βουτήματα, καφέδες, χυμούς, νερά για να κερνούν τους επισκέπτες
Στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών Δημοσίων Σχέσεων (συναντήσεων – συσκέψεων)
Υπουργείο Παιδείας: Απευθείας ανάθεση 10.620,00€ για ...βουτήματα, καφέδες, χυμούς, νερά για να κερνούν τους επισκέπτες