Thumbnail
Δείτε τι συμβαίνει εκεί που έχουν εφαρμοστεί

AlfaVita.gr - Χρήστος Κωστόπουλος

Τη συζήτηση για τα φοιτητικά δάνεια και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων υπογράμμισε στο λόγο του ο Αντώνης Σαμαράς, χθες στα πλαίσια της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Σχεδίου για την Ελλάδα.

Είπε συγκεκριμένα: «Πέρα όμως απ’ αυτές τις μεγάλες αλλαγές, υπάρχει μια κοσμογονία μεταρρυθμίσεων γύρω μας. Σας αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα. Τα φοιτητικά δάνεια. Και συνέχισε «Τι θέλουμε να προωθήσουμε; Να ενθαρρύνει το κράτος και να βοηθά τους φοιτητές να χρηματοδοτούν τις σπουδές τους.

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του σύγχρονου κόσμου. Με δάνεια που θα δίνονται εύκολα, εφ’ όσον ο φοιτητής περνάει κανονικά τα μαθήματά του. Θα είναι χαμηλότοκα και θα ξεπληρώνονται άνετα και θα ξεπληρώνονται όταν βρει δουλειά ο φοιτητής πλέον ως επαγγελματίας. Για να ανακουφιστούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί κι ο πονοκέφαλος των γονιών. Για να μην πάει κανένα μυαλό νέου ανθρώπου χαμένο. Για να έχουν κίνητρο οι φοιτητές να τελειώσουν μιαν ώρα αρχύτερα. Να μη χάσουν πολύτιμο χρόνο, μέσα σε Πανεπιστήμια παραλυμένα. Και γιατί να μη μπουν σε υψηλές ταχύτητες τα δικά μας τα Πανεπιστήμια; Να αναβαθμιστούν και να αντέξουν τον ανταγωνισμό τον διεθνή».

Η ομηρία των φοιτητών στις  χώρες "του σύγχρονου κόσμου" που έχουν εφαρμοστεί τα φοιτητικά δάνεια.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το χρέος των φοιτητών υπερβαίνει το ένα τρισ. δολάρια, ένα ποσό μεγαλύτερο από τα δάνεια των πιστωτικών καρτών σε μια χώρα που η κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι φοιτητές, με αυτό τον τρόπο, γίνονται όμηροι των δανείων τους για ολόκληρη τη ζωή τους και αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από τις πιο άθλιες εργασιακές συνθήκες για να μπορέσουν να τα αποπληρώσουν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι πολλοί από αυτούς που χρωστάνε - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Άρη Χατζηστεφάνου - πολεμούν στο Ιράκ για να τα ξεπληρώσουν.

Πριν από λίγες μέρες, ακτιβιστής από τη Χιλή έκαψε έγγραφα χρεών ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα χρέη ανήκαν σε φοιτητές πανεπιστημίου της Χιλής.

Προφανώς,  ο κ. Σαμαράς ξέρει ότι με αυτή τη διαδικασία θα ξεμπερδέψει και με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Είναι δεδομένο ότι ο βραχνάς των δανείων δεν θα τους επιτρέπει την παραμικρή απόκλιση από το πρόγραμμα σπουδών τους.

Το ποσοστό των φοιτητών που αναγκάζονται να δανείζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Δεν αρκέστηκε όμως μόνο σε αυτό αλλά πρόσθεσε την ανάγκη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ειδικότερα ανέφερε: 

«Θέλω μιαν Ελλάδα που δεν θα είναι η μόνη πια χώρα στην Ευρώπη, που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για να σπάσουν τα στεγανά και τα μονοπώλια στην έρευνα.

Και θέλω μιαν Ελλάδα που θα βρίσκεται στις πρώτες σελίδες της έρευνας, της καινοτομίας σε όλους τους τομείς! Όχι μιαν Ελλάδα που παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις. Και εισάγει τα «αποφόρια» των άλλων…

Είναι όλοι εκείνοι που είχαν μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε «άσυλα» παράνομων και τρομοκρατών. Όπου κακοποιούσαν καθηγητές και φοιτητές. Όποιος δεν συμφωνούσε με τους ακραίους και δεν ήταν καν ως είδηση πουθενά αυτό, ήταν μια συνήθεια, ένα δεδομένο γεγονός. Τώρα όλα αυτά τα καθαρίζουμε».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Σαμαράς ονειρεύεται μια παιδεία που θα χρεώνεσαι μέχρι το λαιμό για να την αποκτήσεις, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια τριετούς φοίτησης και θα δουλεύεις με τις πιο άθλιες συνθήκες για να την αποπληρώσεις. Νεολαίος, στρατιωτάκι ακούνητο, αμίλητο, αγέλαστο. Και αυτό λέγεται ανάπτυξη!

 

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

άντρας παγκάκι
Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο ηλικιωμένος που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον γιό του
Ο γιος του 82χρονου είχε συλληφθεί με την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης και της ενδοοικογενειακής βίας
Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο ηλικιωμένος που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον γιό του
toyrismos
Αλλάζει το πλαίσιο για τον τουρισμό: Ξενοδοχειακές μονάδες σε ακατοίκητα νησιά και «φρένο» στο Airbnb
Ανοίγει ο δρόμος για την τουριστική αξιοποίηση ακατοίκητων νησιών και τη μετατροπή οικισμών σε τουριστικές μονάδες - Τί ορίζει το νέο Χωροταξικό...
Αλλάζει το πλαίσιο για τον τουρισμό: Ξενοδοχειακές μονάδες σε ακατοίκητα νησιά και «φρένο» στο Airbnb