Thumbnail
Αμυγδαλέζα

"Δεν την τελειώσαμε την προσευχή. Τους είπαμε σε παρακαλώ έλα σε μισή ώρα να μετρήσεις και μου λέει όχι, τι προσευχή, αρχίδια. Λέω μην βρίζετε, εγώ δεν βρίζω. Πιο πολλά ήταν τα παιδιά και μετά τα χτυπούσαν. Και τους έβγαλαν από όλα τα σπίτια και βαράγανε κλοτσιές και κεφάλια χτυπούσαν στα σίδερα. Πίνουν ουίσκι και μπίρες και μετά έρχονται να δουλέψουν και φωνάζουν και βρίζουν και τσακώνονται, μαλώνουν. Δυο μέρες ζητάμε να πάμε νοσοκομείο, δεν πήγαμε, ούτε γιατρό. Κάτσε σπίτι μέσα, κάτσε σπίτι μέσα, λένε. Ήταν δύο παρα τέταρτο. Καμιά 30-40αριά άτομα έκαναν προσευχή μέσα και βρίζανε 'αρχίδια, εδώ είναι φυλακή, τι προσευχή'". Με τα λόγια αυτά, ο Μ.Χ. -τα στοιχεία του είναι στην διάθεση της "Α"- περιγράφει πως αστυνομικοί διέκοψαν την προσευχή τους την περασμένη Τρίτη και τι επακολούθησε, μιλώντας επίσης για συχνά μεθυσμένους αστυνομικούς όταν πιάνουν δουλειά.

"Aυτά τα 13 άτομα που τα πήγαν δικαστήριο τα πήγαν γιατί τους βάραγε (σ.σ.: εννοεί ο διοικητής). Τους είπε έλα να βγείτε να σας πάμε νοσοκομείο. Από εδώ ακούσαμε ότι πήγανε αυτόφωρο. Έχουμε ζητήσει απέλαση. Σε 3 μέρες ένας από αυτούς έχει αεροπλάνο. Ενός του σπάσανε τη μύτη" εξηγεί ο Μ.Α. και συνεχίζει: "Μπήκε ο αστυνομικός για να μετρήσει. Του λένε λάθος είναι. Λέει σε συναδελφό του μπες να μετρήσεις εσύ, ο άλλος του λέει όχι περίμενε να τελειώσει η προσευχή για να μπούμε να μετρήσει. Ο άλλος λεει μπες κανονικά, στα αρχίδια μου η προσευχή. Ε, γι' αυτό έγινε. Άρχισε ο άλλος μετά, το βάραγε και είναι μικρό παιδί. Έβριζε για προσευχή για ράτσα. Την ώρα που ήλθε ο διοικητής όλα ήταν χαλαρά, έκατσαν έξω, τους είπε αφού αυτοί βαρούσαν μπείτε μέσα. Οι πράσινοι δεν μπήκαν καθόλου μέσα, μόνο οι μπλε. Είπανε του διοικητή να μπεις πρώτα εσύ, μετά θα μπούμε εμείς. Άρχισαν να βαράνε. Μπήκαν τα παιδιά στα δωμάτια, μετά γύρναγαν από δωμάτιο σε δωμάτιο, τους έβγαλαν έξω, άρχισαν να βαράνε. Ήρθαν και σε μένα, στο δωμάτιο, τους λέει ποιος μιλάει ελληνικά; Έδειξαν εμένα, ήλθε να με ρωτήσει γιατί γίνεται αυτό και μπαμ με βάραγε γιατί μετέφραζα από τα παιδιά, χωρίς λόγο, χωρίς τίποτα, γιατί έκανα μετάφραση. Ήλθαν και πήραν τους χτυπημένους".
 
Τα χτυπημένα πρόσωπα διαψεύδουν τις διαψεύσεις
 
Οι μελανιές στα πρόσωπα και τα πλευρά κρατουμένων του Α2 όπου έγινε το περιστατικό ήταν ορατά ακόμα κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κρατουμένων πήραν 7 άτομα από το Α2, ενώ από τον δίπλα τομέα -το Α1- πήραν 6 ακόμα άτομα.
 
Θυμίζουμε ότι η αστυνομία επισήμως διέψευδε την ύπαρξη τραυματιών κρατουμένων ενώ προχθές υψηλόβαθμοι αστυνομικοί ενημέρωσαν το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ότι τραυματίες είχαμε μόνο δύο αστυνομικούς από χαλίκια που πετάχθηκαν από τους μετανάστες - κρατουμένους. Όσο για τον διοικητή της Αμυγδαλέζας, που εμφανίζεται να δίνει την εντολή για συνέχιση της επιχείρησης και σε άλλα σπίτια - θαλάμους, πρέπει να σημειώσουμε ότι εις βάρος του είχε διατυπωθεί καταγγελία για ξυλοδαρμό εις βάρος συνδικαλιστών από το σωματείο ειδικών φρουρών προ δύο ετών, στις 4 Οκτωβρίου 2012.
 
Προς απέλαση για... Συρία;
 
Ανάμεσα στους κρατουμένους συναντήσαμε και δύο Σύρους. Ο ένας, όπως μετέφρασε συγκρατούμενός του, καθώς κυρίως μιλά κουρδικά και τον καταλαβαίνει όταν προσπαθούν να συνεννοηθούν κυρίως με λίγα αραβικά που ξέρει, είναι ένας 20χρονος Κούρδος από το Χαλέπι της Συρίας. Στον διπλανό τομέα ο Μ.Α., επίσης Σύρος, βρίσκεται 15 μήνες στην Αμυγδαλέζα, όπως μας εξηγεί, είναι στην Ελλάδα από το 1999 με άδειες παραμονής.
 
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν ήταν σπάνιο τα προηγούμενα χρόνια οι άδειες παραμονής να δίνονται ήδη ληγμένες από τις υπηρεσίες. Το τελευταίο ραντεβού του στο Αλλοδαπών για ανανέωση της άδειάς του τον βρήκε κρατούμενο στην Αμυγδαλέζα, διηγείται. Με λίγα λόγια, πριν από 15 χρόνια που ήλθε ήταν νόμιμος μετανάστης, στο μεταξύ εξέπεσε της νομιμότητας μην καταφέρνοντας να ανανεώσει εγκαίρως τα χαρτιά του, ενώ στην πατρίδα του έχει ξεσπάσει εμφύλιος, ωστόσο το ελληνικό κράτος τον κρατεί σε "προαναχωρησιακό" κέντρο μαζί με τον Κούρδο από το Χαλέπι. Αλήθεια, πού ακριβώς περιμένουν να τον απελάσουν, για πού πρόκειται να αναχωρήσουν οι άνθρωποι αυτοί, το Χαλέπι;
 
Πώς να γυρίσω στο Ιράκ;
 
Εκτός από τους Σύρους, υπάρχει και μια μικρή κοινότητα Ιρακινών, ένας εκ των οποίων μάλιστα είναι στους 13 διωκόμενους για στάση. Ο ξαδελφός του μας μίλησε: "Τον έχουν πάρει και τα πράγματά του είναι εδώ, ρούχα, όλα. Τι θα γίνει;". Και προσθέτει: "Μου λένε θα μείνεις εδώ δύο χρόνια ή θα πας στο Ιρακ. Τι να κάνουμε; Ούτε έξω να βγούμε, ούτε να γυρίσουμε στο Ιράκ. Αλλά και το Ιράκ έχει πρόβλημα, έχει πόλεμο εκεί".
 
Με τον ουροσυλλέκτη στα χέρια!
 
Από τους μη απελάσιμους που κρατούνται, το κλιμάκιο εντόπισε και Ερυθραίο καθώς και αρκετές δεκάδες κρατουμένους που έχουν ξεπεράσει τους 18 μήνες. Ο "αρχαιότερος", όπως συστήθηκε, έχει ημέρα σύλληψης 21 Νοεμβρίου 2012. Αλλά και Παλαιστίνιος εντοπίστηκε, που περιφέρεται με καθετήρα και τον ουροσυλλέκτη στα χέρια! Κρατούμενος επίσης κατήγγειλε την ύπαρξη οροθετικών κρατουμένων που δεν λαμβάνουν θεραπεία.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKPA metaptixiaka
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα και απόδοση τίτλου Μεγάλου Ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024 και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30)
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα και απόδοση τίτλου Μεγάλου Ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος