Thumbnail
Τα σημεία ρήξης της κυβέρνησης με το κείμενο Ντάισελμπλουμ

Την απόφασή της να μείνει προσηλωμένη στην αναζήτηση αμοιβαίας επωφελούς λύσης διαμηνύει η κυβέρνηση μια μέρα μετά το Eurogroup το οποίο έληξε εσπευσμένα ύστερα από την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με το σχέδιο ανακοινωθέντος. 

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του Μαξίμου οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ενώ η επίτευξη αμοιβαία επωφελούς λύσης θεωρείται «απολύτως εφικτή».
Σε αυτό το πλαίσιο, λένε, η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να δεχτεί τελεσίγραφα» αλλά είναι αποφασισμένη «να τιμήσει τη λαϊκή εντολή και την ιστορία της δημοκρατίας στην Ευρώπη». 

Επίσης, απέναντι στο αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το Μαξίμου διαμηνύει ότι «ο πρωθυπουργός θα ενημερώνει για τις εξελίξεις όποιον πολιτικό αρχηγό το επιθυμεί». 

Απαντώντας στις θέσεις πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δε μπορεί οι εκλογές σε μια χώρα να επιβάλλουν αλλαγή στους ευρωπαϊκούς κανόνες το Μαξίμου τονίζει ότι τον τερματισμό του μνημονίου το οποίο έχει επιφέρει ανθρωπιστική κρίση και οικονομικό αδιέξοδο, τον επιβάλει όχι μόνο το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και η κοινή λογική. Προκειμένου να ενισχύσει το επιχείρημά του το Μαξίμου παραπέμπει στις επισημάνσεις του νομπελίστα οικονομολόγου Πωλ Κρούγκμαν στους NewYork Times:

«Στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι κρίσιμης σημασίας για τους ηγέτες της Ευρώπης να φέρουν στη μνήμη τους τη σωστή ιστορία. Εάν δεν το πράξουν το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη και τη δημοκρατία μέσω της ευημερίας δεν θα επιβιώσει (…) Όσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων από τη νεοϊδρυθείσα Γερμανική Δημοκρατία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή αντιμετωπίζονταν τότε όχι ως ένας εν δυνάμει εταίρος, αλλά ως ένας ηττημένος εχθρός από τον οποίο υπήρχε η απαίτηση να αποκαταστήσει τις πολεμικές ζημιές που υπέστησαν οι σύμμαχοι (…) Η απαίτηση των δανειστών για την πλήρη αποπληρωμή των χρεών τους από κατεστραμμένες από την ύφεση οικονομίες (το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26% από το 2007 ως το 2013, ενώ αντίστοιχα το γερμανικό είχε μειωθεί κατά 29% από το 1913 ως το 1919), καταστρέφουν την οικονομία των χωρών αυτών (…)  Η επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα θα την οδηγούσε σε βαθειά ύφεση. Για να επιτύχει επιπλέον αύξηση του πλεονάσματος αυτού κατά 3%, θα κοστίσει στην οικονομία της χώρας όχι 3%, αλλά 8% του ΑΕΠ». 

Τα μη αποδεκτά σημεία στο κείμενο που κατατέθηκε 

Σύμφωνα με το Μαξίμου στο κείμενο που κατάθεσε στο Eurogroup o κ. Γ. Ντάισελμπλουμ υπήρχαν σημεία που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση:

·Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
·Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.

·Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα.

Τα «προωθητικά» σημεία στο κείμενο Μοσκοβισί

Αντιστοίχως, τα σημεία που η ελληνική πλευρά θεωρούσε «προοωθητικά» στο κείμενο που αποσύρθηκε και το οποίο, όπως τονίζεται «θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup», με την ελληνική πλευρά να είναι  «καταρχήν θετική», ήταν τα εξής:

·Η ελληνική κυβέρνηση (…) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.

·Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

·Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

Πηγή: Το Ποντίκι

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eksetasi.jpg_b2_1.jpg
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας Ελλήνων Εξωτερικού
Πρόγραμμα εξετάσεων για τις Πανελλήνιες 2024, υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας των Ελλήνων του εξωτερικού
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας Ελλήνων Εξωτερικού