Thumbnail
Τον έριξαν λιπόθυμο

Θύμα ρατσιστικής επίθεσης έπεσε μέρα μεσημέρι στη Λεωφόρο Κηφισίας ο 52χρονος Μοχάμεντ Χαΐρι όμως μήνυση δεν κατάφερε να καταθέσει, γιατί του έλειπαν 100 ευρώ...

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ντίνας Δασκαλοπούλου στην Εφημερίδα των Συντακτών, το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, όπως κάθε πρωί τα τελευταία 29 χρόνια που ζει στην Ελλάδα, ο Μοχάμεντ ετοιμάστηκε για να πάει στη δουλειά του. Φίλησε τη γυναίκα του και τους τρεις γιους του και βγήκε στον δρόμο. Για να φτάσει από το Παγκράτι στη Φιλοθέη, χρειάζεται να αλλάξει δύο λεωφορεία -το δεύτερο το περιμένει στην Κηφισίας απέναντι από το Γηροκομείο. Εκεί για πρώτη φορά συναντήθηκε με τους φασίστες, εκεί ένιωσε τι σημαίνει ρατσισμός.

Όπως επισημαίνει η Ντίνα Δασκαλοπούλου, οι φασίστες οδηγούσαν ένα λευκό αμάξι που σταμάτησε στη στάση. «Νόμιζα ότι ήθελαν να ζητήσουν κάποια πληροφορία», μας λέει ο 52χρονος. «Ανοιξαν τις πόρτες, με πλησίασαν. Ο ένας μου επιτέθηκε με τη σιδηρογροθιά. Ο άλλος κρατούσε τσίλιες». Ο φασίστας χτυπούσε τον Μοχάμεντ στα μάτια, στα αυτιά, στα πλευρά, χωρίς να βγάζει λέξη. Κάποια στιγμή τον έριξε κάτω λιπόθυμο. Μόλις ο Μοχάμεντ ξανάνοιξε τα μάτια του, άρχισε να τον κλοτσάει. Ο Μοχάμεντ προσπάθησε να σηκωθεί, τρεκλίζοντας και τότε ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος χτυπημάτων. «Ξανάπεσα κάτω και δεν σηκώθηκα, ήμουν σίγουρος πως θα με ξαναχτυπούσαν», αφηγείται ο Μοχάμεντ.

«Πάγωσαν»

«Στη σκηνή υπήρχαν 5 Φιλιππινέζες που τα είδαν όλα», λέει ο Μοχάμεντ. «Πάγωσαν από τον φόβο τους; Νόμιζαν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών; Πάντως ούτε αντέδρασαν ούτε κατέγραψαν τον αριθμό του αυτοκινήτου». Μόλις οι φασίστες αποχώρησαν, ο Μοχάμεντ σηκώθηκε, σκούπισε τα αίματα από το πρόσωπό του και πήγε στη δουλειά. «Φοβόμουν μήπως με απολύσουν. Το μεσημέρι μίλησα με τη γυναίκα μου κι αυτή με πήγε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς». Οι γιατροί του έκαναν όλες τις εξετάσεις και στη συνέχεια πήγε στο αστυνομικό τμήμα. «Ηθελα να κάνω μήνυση κατά αγνώστων, για να κινητοποιηθούν οι αρχές, αλλά δεν τα κατάφερα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.». «Ακόμα και για ένα τέτοιο περιστατικό, για να κάνεις μήνυση, χρειάζεσαι 100 ευρώ. Κι εμένα δεν μου περισσεύουν...».

«Τουλάχιστον θα καταγραφεί στα περιστατικά ρατσιστικής βίας και θα δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε», μας λέει ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Αχμέτ Μοαβία. «Ο Μοχάμεντ είναι παλιός μετανάστης, έχει έρθει απολύτως νόμιμα στην Ελλάδα, εργάζεται, τα παιδιά του γεννήθηκαν εδώ και πάνε σχολείο». Ομως οι φασίστες δεν κάνουν διακρίσεις.

«Ποτέ δεν φοβηθήκαμε στην Ελλάδα, κυκλοφορούσαμε παντού ελεύθερα ακόμα κι αυτά τα τελευταία δύσκολα χρόνια», μας λέει η γυναίκα του. «Δεν κατηγορούμε κανέναν, αφού δεν ξέρουμε τίποτα γι΄ αυτούς τους ανθρώπους που επιτέθηκαν στον άνδρα μου, αλλά πού να πάει το μυαλό μας; Δεν τον έκλεψαν και δεν είχε τίποτα να χωρίσει με κανέναν. Τώρα για πρώτη φορά νιώθουμε φόβο. Χτες πήγαμε όπως κάθε βράδυ τα παιδιά μας στο πάρκο. Μετά από αυτό κοιτάζουμε πίσω από την πλάτη μας. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας, πρέπει πια να μάθουμε να προσέχουμε τα παιδιά μας».


Γράψου στο Newsletter του Carrefour και κέρδισε δωροεπιταγές αξίας 2.000€

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

synodos prytanevn
106η Σύνοδος Πρυτάνεων: Τα 7 κρίσιμα ζητήματα που "τέθηκαν στο τραπέζι"
Ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια που συζητήθηκαν στην 106η Σύνοδο Πρυτάνεων
106η Σύνοδος Πρυτάνεων: Τα 7 κρίσιμα ζητήματα που "τέθηκαν στο τραπέζι"