Thumbnail
Αλλάζει ο Βορίδης;

Τις πρώτες μέρες του Ιουλίου 2015 δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «Science» μια αρκετά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη στο πεδίο της Φυσικής. Σύμφωνα με τους ερευνητές τού Εργαστηρίου Φυσικής «Κάβεντις» του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η κατανόησή μας όσον αφορά στις ιδιότητες και τη συμπεριφορά πολλών υλικών θα πρέπει να αλλάξει ριζικά, και, λίγο-πολύ, θα πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε, ή όσα νομίζαμε ότι ξέραμε, εφόσον επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις που πρόσφατα έγιναν σε ένα νέο υλικό, το οποίο φέρει την ονομασία «εξαβορίδιο του σαμαρίου».
Σαν άλλος Ιανός, το εξαβορίδιο του σαμαρίου άλλοτε επιτρέπει και άλλοτε εμποδίζει τη ροή των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό του, δηλαδή άλλοτε λειτουργεί ως αγωγός και άλλοτε πάλι ως μονωτής, ή, για να το πούμε με άλλα λόγια, το υλικό αυτό συμπεριφέρεται σαν να έχει δύο προσωπικότητες. Φανταστείτε ένα καλώδιο που τη μία στιγμή αποφασίζει να επιτρέψει στο ηλεκτρικό ρεύμα να φωτίσει τη λάμπα του δωματίου σας, και την άλλη αποφασίζει να βυθίσει στο σκοτάδι τον χώρο σας.

Η ανακάλυψη του νέου αυτού υλικού «έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει δεκαετίες συμβατικής σοφίας σχετικά με τη θεμελιώδη διχοτόμηση ανάμεσα στα μέταλλα (καλούς αγωγούς) και στους μονωτές», δήλωσε η επικεφαλής των επιστημονικών εργασιών, Σ. Σεμπάστιαν.
Τα νέα αυτά είναι, χωρίς αμφιβολία, λαμπρά, μολονότι δεν είναι σαφές αν κομίζουν κάτι το ολότελα καινούριο στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του κόσμου. Μπορεί να μην έχουμε συνηθίσει προσωπικότητες τύπου …«Τζέκιλ και Χάιντ» σε σωματίδια, αλλά στην καθημερινότητά μας τις έχουμε εμπεδώσει.

Δηλαδή, αντί να αναζητούμε στον μικρόκοσμο συμπεριφορές Ιανού, μπορούμε ίσως να στρέψουμε απλά το βλέμμα μας στο κοινωνικό πεδίο αλλά και στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αντί να γυρεύουμε διπρόσωπες συμπεριφορές σε νέα υλικά, μπορούμε ενδεικτικά να ανατρέξουμε σε γνώριμό μας «υλικό» και στις εξελίξεις που δρομολογούνται μετά το δημοψήφισμα στις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις. Αντί να κυνηγάμε με ηλεκτρονικά μικροσκόπια το εξαβορίδιο του σαμαρίου, ας ρίξουμε μια ματιά στη μάχη ηγεσίας στη ΝΔ, με κεντρικά πρόσωπα τον Σαμαρά και τον Βορίδη.
Αλήθεια, ποιο καταλληλότερο παράδειγμα θα μπορούσε να βρει κανείς, για να μελετήσει μια οβιδιακή (πολιτική) μεταμόρφωση, από εκείνο του Μάκη Βορίδη;

Ο σημερινός μειλίχιος πολιτικός ξεκίνησε την καριέρα του ολίγον τι αντιδραστικά, ηγούμενος σε πανελλαδικό επίπεδο της εθνικιστικής μαθητικής οργάνωσης «Ελεύθεροι Μαθητές». Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Κολέγιο Αθηνών, διορίστηκε γενικός γραμματέας νεολαίας της ΕΠΕΝ, του κόμματος που είχε ιδρύσει μέσα από τη φυλακή ο ίδιος ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ας σημειωθεί απλώς εγκυκλοπαιδικά ότι ο Βορίδης πήρε τα σκήπτρα της διαδοχής για τη θέση του γραμματέα νεολαίας της ΕΠΕΝ, από τον παραιτηθέντα τότε Νίκο Μιχαλολιάκο, τον σημερινό αρχηγό της Χρυσής Αυγής. Στα φοιτητικά του χρόνια ο Βορίδης «διακρίθηκε» για το δραστήριο εθνικιστικό έργο του: στα 1985 διαγράφηκε από τον Σύλλογο Φοιτητών Νομικής για την ακροδεξιά του δράση (με απόφαση στην οποία συμφωνούσε μάλιστα και η ΔΑΠ, πρόεδρος της οποίας ήταν ο νυν βουλευτής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης) ενώ το 1986 η ίδια η ΕΦΕΕ υπέβαλε μήνυση εναντίον του για φασιστικές επιθέσεις εναντίον φοιτητών της Νομικής. Πολύ γνωστή εξάλλου είναι και η φωτογραφία της περιόδου, με τον Βορίδη να συμμετέχει σε περιπολία τραμπούκων σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, κραδαίνοντας αυτοσχέδιο τσεκούρι.
Όλα αυτά όμως, αποτελούν μακρινό παρελθόν.

Άλλοτε ροπαλοφόρος και ένθερμος υποστηρικτής της βίας, τον είδαμε τα τελευταία χρόνια σε πάνελ να διεκδικεί από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να …«καταδικάσουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται», αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα σε βάρος το ΚΚΕ, το οποίο υποτίθεται θέλει να καταλύσει το Σύνταγμα και την αστική δημοκρατία επιβάλλοντας τον σοσιαλισμό και τη δικτατορία του προλεταριάτου.

Άλλοτε μετρ των τρομοκρατικών περιπολιών και λοιπών τραμπούκικων πρακτικών, αλλά και διαπρύσιος κήρυκας της βίας «εναντίον των μαρξιστών», τον είδαμε τους τελευταίους μήνες σε πάνελ να δίνει ώριμες συμβουλές ενάντια …στον σχολικό εκφοβισμό και στο bulling.
«Ακροδεξιός εγώ; Απλώς φιλελεύθερος» δήλωνε επισήμως στον αστικό Τύπο, ήδη από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, ο Μάκης Βορίδης. Η μεταμόρφωση είχε ήδη συντελεστεί. Εκείνοι που περίμεναν να δουν τον αρχηγό των Ελεύθερων Μαθητών, τον γραμματέα της ΕΠΕΝ, τον πρόεδρο του εθνικιστικού κόμματος Ελληνικό Μέτωπο, και μετέπειτα βουλευτή του αντιδραστικού ΛΑΟΣ, να βαδίζει στα χνάρια του Λεπέν, έπεσαν έξω. Ο άνθρωπος είναι, πλέον, απλώς «φιλελεύθερος».

Σήμερα γραβατωμένος και καθόλα αξιότιμος, ήπιος, πραγματικός τζέντλεμαν, μέχρι πρότινος μάλιστα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (με σπρώξιμο και ευλογίες του Σαμαρά) αν και προϊόν μεταγραφής από άλλο κόμμα, ο Μάκης Βορίδης διεκδικεί με πολλές αξιώσεις την προεδρία της γαλάζιας παράταξης.

Με τα τωρινά δεδομένα, και με επίσημους αντιπάλους του τον Τατούλη και τον Δένδια, μάλλον δεν αναμένεται κάποια συγκλονιστική μάχη για την αρχηγία στη ΝΔ. Αν μάλιστα η ΝΔ διατηρεί τα πολιτικά κριτήρια με τα οποία ανέδειξε και τον Σαμαρά αρχηγό του κόμματος (πραγματοποιώντας την «πιο εθνικιστική» δυνατή επιλογή), ο Βορίδης έχει τη νίκη στο τσεπάκι του.

Μελετώντας κανείς την περίπτωση του Βορίδη, μπορεί κανείς να διαγνώσει τη «φιλελευθεροποίηση» ενός ακροδεξιού πολιτικού. Ο ροπαλοφόρος έγινε αρνάκι, με την λαμπρή καθοδήγηση βέβαια του Σαμαρά. Πρόεδρο «Βορίδη εκ του Σαμαρά»  ίσως φέρει η κάλπη στη ΝΔ, και έναν νέο αρχηγό που (θέλει να) δείχνει ότι άλλαξε ριζικά, σαν άλλο «εξαβορίδιο του σαμαρίου».

Ασφαλώς, κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα, εφόσον στις πολιτικές αυτές εξελίξεις θα είναι δυνατό να διαγνώσει μια σταθερή (άλλοτε συγκαλυμμένη και άλλοτε ολοφάνερη) ενίσχυση της ακροδεξιάς πτέρυγας και πολιτικής της ΝΔ. Κι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο.
Και κάποιος τρίτος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να προσθέσει ότι εν πάση περιπτώσει τα πολιτικά πρόσωπα και οι πολιτικές τους στην πραγματικότητα παραμένουν ως είχαν, με δραστικές αλλαγές μόνο σε επίπεδο ταμπέλας και ονομάτων.

Αλλάζει ο Βορίδης;

Αλλάζει η ΝΔ;

Αλλάζουν οι όροι που προσ­­διορίζουν τις ίδιες πολιτικές;

Ας συμφωνήσουμε ότι κά­­τι, τέλος πά­ντων, αλλάζει.

 

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 31/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φοιτητής μουσική
Φοιτητική στέγη: Εστίες για λίγους, ενοίκια «στον θεό» και φοιτητές …σε αδιέξοδο!
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ για τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των ενοικίων που επιβαρύνουν τους φοιτητές
Φοιτητική στέγη: Εστίες για λίγους, ενοίκια «στον θεό» και φοιτητές …σε αδιέξοδο!
litrivi
ΔΟΕ: Δέσμευση της Υφυπουργού Παιδείας ότι δεν υπάρχει πρόθεση για προσλήψεις καθηγητών στα δημοτικά σχολεία στις θέσεις δασκάλων
ΔΟΕ: Δεν θα επιτρέψουμε να βρουν πεδίο εφαρμογής τέτοια ακραία αντιεπιστημονικά, αντιπαιδαγωγικά σχέδια που σκοπό έχουν να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία...
ΔΟΕ: Δέσμευση της Υφυπουργού Παιδείας ότι δεν υπάρχει πρόθεση για προσλήψεις καθηγητών στα δημοτικά σχολεία στις θέσεις δασκάλων