Thumbnail
Όπως καταγγέλλουν Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού

Σε μια αιφνίδια και ριζική αλλαγή στρατηγικής, που εξισώνει του Ισλαμικού Κράτους με τους Κούρδους αυτονομιστές, τουρκικά άρματα μάχης βομβάρδισαν το χωριό της βόρειας Συρίας Ζουρ Μάγκαρ (στο Χαλέπι) που τελεί υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.

Όπως καταγγέλλουν Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση, τα «πυρά που εκτοξεύτηκαν από άρματα μάχης» τραυμάτισαν αντάρτες συμμάχους των Κούρδων και πολλούς κατοίκους, ενώ αυτός ήταν ο δεύτερος βομβαρδισμός του χωριού.

«Αντί να επιτεθούν στις θέσεις που κατέχουν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται στις αμυντικές μας θέσεις», ανέφεραν οι YPG σε ανακοίνωσή τους, καλώντας τους Τούρκους ηγέτες να θέσουν τέρμα σε αυτή την επίθεση και να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες: «Λέμε στον τουρκικό στρατό να σταματήσει να πυροβολεί τους μαχητές μας και τις θέσεις τους».

Τους βομβαρδισμούς κατέγραψαν και ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). Η μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Βλήματα που ερρίφθησαν από τουρκικά άρματα μάχης έπεσαν στο χωριό Ζου Μάγκαρ, το οποίο ελέγχεται από τις YPG».

 

26 Ιουλίου, Κωνσταντινούπολη: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αλληλέγγυων προς τους Κούρδους 26 Ιουλίου, Κωνσταντινούπολη: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αλληλέγγυων προς τους Κούρδους |AP Photo/Cagdas Erdogan

Στενοί δεσμοί YPG και PKK «θορυβούν» την Τουρκία

Σύμφωνα με τον διευθυντή του OSDH, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, πρόκειται προφανώς για την πιο σοβαρή επέμβαση της Τουρκίας στις ζώνες που τελούν υπό κουρδικό έλεγχο στη συριακή σύγκρουση.

Διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν, όμως ο βομβαρδισμός της χθεσινής νύχτας είναι ιδιαίτερα σημαντικός λόγω των περιστάσεων, υπογραμμίζουν μαχητές.

«Η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στον Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και στο PKK», δήλωσε ο μαχητής Μουσταφά Εμπάντι. «Τώρα οι YPG υφίστανται τις επιθέσεις του ΙΚ και της Τουρκίας».

Οι YPG είναι η πιο οργανωμένη και αποτελεσματική εναντίον του ΙΚ δύναμη στη Συρία, όμως η Τουρκία βλέπει την προώθησή της με κακό μάτι λόγω των δεσμών της κουρδικής αυτής οργάνωσης της Συρίας με το PKK.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στον τουρκικό Τύπο, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει η Τουρκία μπορεί να «αλλάξουν την ισορροπία» στη Συρία και στο Ιράκ.

Αλλαγή ισορροπίας στην περιοχή «βλέπει» ο Νταβούτογλου

«Η παρουσία μιας Τουρκίας ικανής να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη δύναμη μπορεί να επιτρέψει να αλλάξει η ισορροπία στη Συρία, στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή. Όλος ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε μια μακρά συζήτηση με αρθρογράφους και διευθυντές σύνταξης τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο επικεφαλής της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης πως η χώρα του δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα στη Συρία.

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου διέψευσε ότι η Τουρκία θα στείλει χερσαία στρατεύματα σε συριακό έδαφος, | 

«Δεν θα στείλουμε χερσαία στρατεύματα» στο συριακό έδαφος, δήλωσε ο Νταβούτογλου, αλλά «δεν θέλουμε να δούμε τον Ντάες κοντά στα τουρκικά σύνορα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ έγινε μετά τη φονική επίθεση αυτοκτονίας στη Σουρούτς (νότια Τουρκία) πριν από μία εβδομάδα, η οποία αποδόθηκε στο ΙΚ, και τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη που σκοτώθηκε στις 24 Ιουλίου από τους τζιχαντιστές.

«Θέλαμε να είμαστε βέβαιοι πως η οργάνωση θα πληρώσει ακριβά τον θάνατο 32 ανθρώπων ώστε να μην επαναλάβει ποτέ μια τέτοια επίθεση. Ο θάνατος του στρατιώτη μας επιτάχυνε απλώς την αντίδρασή μας», είπε.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα