Thumbnail
Γεμάτο θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας

Τη λύση σε ένα μυστήριο που είναι από τα πιο δημοφιλή και σχετίζεται με την εγκληματική πορεία των Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ισχυρίζονται ότι βρήκαν δύο κυνηγοί θησαυρών στην Πολωνία με τις αρχές της χώρες να ανακοινώνουν ότι είναι και οι ίδιες σχεδόν βέβαιες.

Ο λόγος για το τρένο των Ναζί που υποτίθεται πως χάθηκε σε μια σήραγγα προς τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και φημολογείται ότι ήταν γεμάτο με όπλα και θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας.

«Είμαι κατά 99% βέβαιος ότι ένα τέτοιο τρένο υπάρχει όμως οι πληροφορίες για το περιεχόμενό του είναι προς το παρόν αδύνατον να επιβεβαιωθούν» είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού Πιοτρ Ζουκόφσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών που έχει το ρεπορτάζ, το «τρένο των Ναζί» που ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν πρόσφατα στο Βάλμπζιχ ένας Πολωνός και ένα Γερμανός κυνηγοί θησαυρών αναθέρμανε τον θρύλο των αμαξοστοιχιών που, γεμάτες με χρυσό και κοσμήματα, κατευθύνονταν στο Βερολίνο προς τα τέλη του πολέμου.

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με ειδικό ραντάρ δείχνουν κάτω από το έδαφος κάτι που μοιάζει με τρένο και το μήκος του ξεπερνά τα 100 μέτρα. Τα βαγόνια του ήταν θωρακισμένα, γεγονός που ενδεχομένως να μετέφερε ειδικό φορτίο «ίσως στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά ίσως και κοσμήματα, έργα τέχνης ή αρχεία», είπε ο Ζουκόφσκι στους δημοσιογράφους.

Οι αρχές άρχισαν να ψάχνουν μόλις πρόσφατα για το τρένο αυτό, αφότου ενημερώθηκαν από τους δύο κυνηγούς θησαυρών ότι το εντόπισαν στη νοτιοδυτική Πολωνία και ζητούν το 10% της αξίας του ως αμοιβή.

Επί δεκαετίες κυκλοφορούσαν φήμες ότι ένα τρένο των Ναζί είχε «εξαφανιστεί» μέσα σε μια σήραγγα κοντά στα σύνορα της Πολωνίας με τη Γερμανία, ενώ πλησίαζαν στην περιοχή οι δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού. Ο Ζουκόφσκι αποκάλυψε ότι η αρχική πηγή των θρύλων αυτών ήταν ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι βοήθησε το «κρύψιμο» του τρένου. «Στο νεκροκρέβατό του, έδωσε την πληροφορία μαζί με ένα σχεδιάγραμμα του πού μπορεί να βρισκόταν», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ζουκόφσκι είπε ότι οι ειδικοί αναζητούν τρόπους για να φτάσουν στο θαμμένο τρένο. Το υπουργείο Πολιτισμού προειδοποίησε την Πέμπτη ότι μπορεί η περιοχή να είναι παγιδευμένη με εκρηκτικά και κάλεσε τυχόν κυνηγούς θησαυρών και φιλοπερίεργους να μην την πλησιάζουν.

Η Marika Tokarska, αξιωματούχος στο περιφερειακό συμβούλιο του Walbrzych, δήλωσε στο ΑΡ πως πιστεύουν ότι οι ισχυρισμοί των ανδρών είναι αυθεντικοί και πως «λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτήν την πληροφορία», εν μέρει λόγω του ότι οι δυο άνδρες προσέλαβαν δικηγόρους. Οι Αρχές έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν την αμοιβή για το τρένο εάν οι άνδρες τους αποκαλύψουν το μέρος όπου βρίσκεται, μετέδωσε το ΑΡ.

Η Tokarska είπε στο CNN ότι η αξία του τρένου θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη του «1.000.000 δολαρίων». Οι πολωνικές Αρχές έχουν ήδη συναντηθεί με τους επικεφαλής των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, προκειμένου να διερευνηθεί ο ισχυρισμός, είπε η Tokarska στο CNN. Η τοποθεσία όπου βρίσκεται το τρένο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη, πρόσθεσε η Tokarska, διότι είναι πιθανό να είναι γεμάτο μεθάνιο και πιθανώς βόμβες που δεν έχουν εκραγεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια