Thumbnail
Το προεκλογικό τοπίο έκφραση της γενικότερης ιδεολογικής και πολιτικής σύγχυσης

Το προεκλογικό τοπίο έκφραση της γενικότερης ιδεολογικής και πολιτικής σύγχυσης. Και δύο –ενδεχόμενα- «πονηρά» ερωτήματα .

Ένα νέο θεματικό πάρκο, το Dismaland, μια παρωδία των θεματικών πάρκων με ένα ετοιμόρροπο κάστρο και βαρκούλες σε μια λίμνη γεμάτη με πρόσφυγες, έχει στηθεί στη Βρετανία,  χάρη σε μια πρωτοβουλία του Μπάνκσι, του Βρετανού καλλιτέχνη δρόμου που έγινε γνωστός για τις ειρωνικές τοιχογραφίες του σε αναπάντεχα σημεία. Το "Πάρκο της Σύγχυσης", στο Γουέστον-σούπερ-Μέιρ, μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στη γενέτειρα του Μπάνκσι, το Μπρίστολ, αυτοαποκαλείται "Το πιο απογοητευτικό νέο αξιοθέατο της Βρετανίας"..Ο ίδιος ο Μπάνκσι ανέφερε ότι το σόου αυτό είναι "κάπως διαφορετικό" επειδή η τέχνη του δρόμου με την οποία έγινε διάσημος σε όλον τον κόσμο έχει γίνει "τόσο καθησυχαστικά λευκή, μεσοαστική και χωρίς γυναίκες, όπως και οποιοδήποτε άλλο καλλιτεχνικό κίνημα" .Οι επισκέπτες του "πάρκου" που στήθηκε σε μια εγκαταλειμμένη πισίνα μπορούν να φωτογραφηθούν με φόντο το καμένο κάστρο τύπου Ντίσνεϊλαντ ή με τη νεκρή Σταχτοπούτα, η οποία σκοτώθηκε σε τροχαίο με την άμαξά της. Την ίδια ώρα, κατσούφηδες υπάλληλοι κυκλοφορούν στο χώρο κρατώντας μπαλόνια με τη φράση "Είμαι ηλίθιος". Οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να δουν φουσκωτά στα λερά σιντριβάνια γεμάτα πρόσφυγες και απειλητικές τορπιλάκατους.
Η «τέχνη που μεγεθύνει» δεν μπορούσε με καλύτερο τρόπο να αποδώσει και να εκφράσει την σημερινή οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.: Σύγχυση σε δοσολογία ισχυρή με την απογοήτευση- αποθάρρυνση.
Από τη μια η ασφυκτική ανάγκη των λαϊκών μαζών να υπερασπιστούν στοιχειώδη δικαιώματα τους (το παράδειγμα της ανατροπής στο ασφαλιστικό στη χώρα μας ,ανατροπή που σε τέτοιο βαθμό επιχειρήθηκε μόνο επί Πινοσέτ, μέρες που ναι) ,είναι χαρακτηριστικό.
Μάζες που «δεν μπορούν να κυβερνηθούν με τον παλιό τρόπο» αλλά και που- ταυτόχρονα- δεν βρίσκουν τον τρόπο και τους δρόμους να βγουν στο προσκήνιο της ιστορίας.
Αλλά και στα «πάνω πατώματα», στους ισχυρούς του ιμπεριαλιστικού κόσμου που «δεν μπορούν να κυβερνήσουν με τον παλιό τρόπο» οι απαντήσεις δεν είναι καθόλου δεδομένες. Το μόνο δεδομένο ως κατεύθυνση είναι η επέκταση της βαρβαρότητας και της φρίκης των ακρωτηριασμών λαών και χωρών.
Τι άλλο πιο γλαφυρό θα μπορούσε να περιγράψει της σύγχυση της εποχής από τις μεγάλες πορείες απελπισίας των προσφύγων στα Αυστροουγγρικά σύνορα; Η σύγχυση εδώ δεν είναι αυτό καθαυτό το γεγονός. Μάλλον το γεγονός αποκαλύπτει με τον πιο καθαρό τρόπο την ιστορική συνέχεια του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Η σύγχυση καταγράφεται στα πορτρέτα των μακελλάρηδων τους που κρατούν οι απελπισμένοι πρόσφυγες ως σωτήρες …
Ούτε σύγχυση προκαλεί το άλλο γεγονός, του εγκλεισμού τους σε γνωστό για τις φρικιαστικές θανατώσεις χιλιάδων πειραματανθρώπων πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης. Κατάλληλα διαμορφωμένου προς την κατεύθυνση των άμεσων βιοτικών αναγκών βεβαίως και ρετουσαρισμένου.
Κάτι τέτοιο αποτελεί τρανό παράδειγμα της ίδιας συνέχειας.
Η σύγχυση και η απελπισία περιγράφονται από δηλώσεις προσφύγων
πως κάτι τέτοιο δεν τους απασχολεί…
Ζούμε σε μια εποχή που αυτό που ήταν δεν… είναι πια και αυτό που το αντικαθιστά δεν πείθει ότι… είναι.

Το ελληνικό προεκλογικό σκηνικό είναι ίσως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχυσης που περιγράφτηκε.
Και δεν εννοούμε τις περιπέτειες της μεγαλοαστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού με τον πολιτικό τους προσωπικό…. Αυτό το πρόβλημα τους το… χαρίζουμε. Μας ενδιαφέρει η σύγχυση που εμφιλοχωρεί στο… δικό μας στρατόπεδο, σε αυτό του λαού:
•    Μία κυβέρνηση της «αριστεράς» που υπόσχεται να μην μας… πονέσει όσο οι «άλλοι» για να εφαρμόσει την πιο δεξιά πολιτική.
•    Τις αμαρτίες της συγκυβέρνησης που τις επωμίζεται το σύνολο της αριστεράς αφού δεν ξεπροβάλλει καιρό τώρα μία αριστερά της διαφοροποίησης από τις επιλογές και τις νόρμες του συστήματος.
•    Τις πιο μαύρες, βάρβαρες και αντιδραστικές δυνάμεις του κεφαλαίου που κυνικά αναλαμβάνουν την ευθύνη πολιτικών δολοφονιών και θέλουν να εκφράσουν μέσα από την στοχοποίηση της αριστεράς-και δυστυχώς ως ένα βαθμό το καταφέρνουν (μαύρη έκφραση κυριολεκτικά!)- τη διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια.
•    Την χαρακτηριστική εμμονή του συνόλου της αριστεράς (ενδό -εξωκοινοβουλευτικής) στην ίδια αποτυχημένη … αδιέξοδη  συνταγή  μιας τάχα άλλης κεντρικής πολιτικής πρότασης. Εδώ και τώρα ή κάπου στο μέλλον. Μέχρι όμως στιγμής «χαμός και πανικός» γίνεται από την βάρβαρη επίθεση του συστήματος και όχι εκεί που μας υπόσχονται τα «άγρια» συνθήματα που ακούγονται στις συγκεντρώσεις. Δυστυχώς, για όλους μας,  το «εμείς ή αυτοί» παίρνει μία τροπή καθόλου επιθυμητή από αυτούς που το δημιούργησαν ως σύνθημα και το κότσαραν σε κάθε συνδικαλιστική αφίσα τα τελευταία χρόνια. Γιατί αιρετικά εδώ θα υποστηριχτεί πως η αριστερά είναι… ενωμένη ! Δεν ζούμε «αλλού» μην ανησυχείτε: Ενωμένη όμως γύρω από ένα κοινό πυρήνα απόψεων που γεννήθηκε από την ήττα του κομμουνιστικού κινήματος, «θήλασε» από αυτήν και έφερε το γερασμένο της σώμα μέχρι τις μέρες μας. Γι αυτό και οι διασπάσεις και οι ανασυγκολλήσεις που οδηγούν σε νέα… διάσπαση δεν έχουν καν την προωθητική ώθηση εκείνων των διασπάσεων του προηγούμενο αιώνα που δημιούργησαν τις μεγάλες ενότητες και τα συμπαγή μέτωπα.
Γι αυτό οδηγούν εντός εκτός και δυστυχώς επί τα.., αυτά!

Εδώ βέβαια χωράνε δύο «πονηρά» ερωτήματα.
Το ένα είναι: «Ποια είναι η τοποθέτηση σας για την ΑΠΟΧΗ;».
Είναι αλήθεια πως εμείς που υποστηρίζουμε την εκλογική συνεργασία ΚΚΕ (μ-λ)&Μ-Λ ΚΚΕ δεν κατακεραυνώνουμε την ΑΠΟΧΗ. Και όχι γιατί πρόσφατα ΑΠΕΙΧΑΜΕ –και δικαιωθήκαμε γι αυτό- από το κάλπικο δημοψήφισμα που μεταμόρφωσε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού σε μνημονιακό ΝΑΙ. Ξέρουμε πως εκλογικά Η ΑΠΟΧΗ μας θίγει όπως επίσης γνωρίζουμε πως εκτός από την αντίθεση του λαού στους εκβιασμούς είναι ταυτόχρονα και έκφραση αποθάρρυνσης και απογοήτευσης. Ούτε επίσης έχουμε στο… εικονοστάσι μας (για την ακρίβεια δεν διαθέτουμε τέτοιο) τις εκλογές όπως το σύνολο της αποδέλοιπης αριστεράς. Όμως θα την συναθροίσουμε (μαζί με τα άκυρα-λευκά) σε έναν μαζικό πολιτικό επαναπατρισμό των αριστερών ψήφων (και όχι μόνο στη δική μας συνεργασία) αλλά και ως εκδήλωση αμφισβήτησης του σκηνικού που πάει να στηθεί. Σε όσους μάλιστα μιλούν για «απολιτίκ» μάζες  απαντάμε να κάνανε καλύτερα τη δουλειά τους οι αριστεροί «πολιτίκ» ινστρούχτορες.
Βέβαια πριν κάποιος αγωνιστής ή προοδευτικός άνθρωπος οδηγηθεί στη λύση της ΑΠΟΧΗΣ τον καλούμε ,στο μέτρο που φτάνει η φωνή μας σε  αυτόν- να επανεξετάσει αυτό που εμείς προτείνουμε ως διέξοδο. Και να δυναμώσει τη φωνή μας ΚΑΙ με τη δική του ψήφο.
Το δεύτερο πονηρό ερώτημα αφορά κατά πόσο συμμετέχουμε και εμείς στη σύγχυση.  Και φυσικά η σκέψη-πιο γοργή και από την ταχύτητα του φωτός- πηγαίνει στο περίεργο όνομα με τα «μπρος και τα πίσω» που διαβάζονται και… ανάποδα.
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραδεχτούμε πως και αυτή η συνεργασία δεν συναντιέται συχνά και όχι μόνο ως όνομα. Πως αντανακλά εκτός από τις δυστυχώς τραγικά επιβεβαιωμένες εκτιμήσεις μας και την ευθύνη της δικής μας αδυναμίας τόσα χρόνια (γιατί και η αδυναμία να παρέμβεις αποφασιστικά στη σύγχυση είναι και μια συμβολή… υπέρ της) για ζητήματα -και όχι μόνον ονόματα-που βέβαια που έπρεπε να έχουν απαντηθεί σε προηγούμενες φάσεις. Όμως το βασικό πρόβλημα δεν βρίσκεται στο όνομα τόσο όσο στο περίφημο δεύτερο «Κάπα» που συναντάς και στις δύο οργανώσεις. Που αν και διατρανώνουν πως αποτελούν οργανώσεις και όχι κόμματα, πως το κόμμα της εργατικής τάξης και η τάξη για τον εαυτό της έχουν δρόμο κλπ ακόμα ωστόσο διαβάζονται τυπικά ως κόμματα. Αυτή είναι η αναντιστοιχία που πρέπει να απαντήσουν και στη δική τους πορεία. Να προσδιορίσουν το δικό τους δρόμο, τη πιο οργανική συμμετοχή τους στην ταξική πάλη, στις εστίες αντίστασης και στα αναγκαία λαϊκά μέτωπα που πρέπει να οικοδομηθούν.   Στην κοινή δράση των δυνάμεων που μπορούν να ενωθούν αλλά και στην οικοδόμηση ταυτόχρονα μιας πιο μόνιμης, στερεής βάσης αναμέτρησης με τις πολιτικές και τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού.
Τότε ίσως φανεί πως ακόμα και η σύγχυση να ήταν ένα αναγκαίο στάδιο ,για μία πιο απλόχερη αποκάλυψη.

Δημήτρης Μάνος εκπαιδευτικός μέλος της εκλογικής συνεργασίας ΚΚΕ (μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 31/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ρευμα επιδότηση
Επιδότηση στο ρεύμα: Έκτακτη εισφορά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο
Στη Βουλή η τροπολογία για την εισφορά σε μονάδες παραγωγής
Επιδότηση στο ρεύμα: Έκτακτη εισφορά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο
Παιδί
Ο μάγκας και ο τσίφτης δήλωναν την απαρχή μιας κοινωνικής φιλελευθεροποίησης!
«Το να προσέχεις το ποιους κάνεις φίλους και να μην κάνεις κακές παρέες, ήταν το «ψωμοτύρι» γονέων, δασκάλων, παπάδων, παππούδων, γιαγιάδων,...
Ο μάγκας και ο τσίφτης δήλωναν την απαρχή μιας κοινωνικής φιλελευθεροποίησης!