Thumbnail
Η διαμάχη κράτησε 43 ολόκληρα χρόνια

Ιστορική απόφαση, έπειτα από 43 χρόνια αγώνων για το «Βαρδινοπέδι». Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής δικαιώνει κατοίκους και δήμο για τα 54 χιλιάδες στρέμματα στη Σιθωνία που διεκδικούσαν μοναστήρια και εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη εξαιτίας μιας σκανδαλώδους παραχώρησης από τη χούντα!

Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό τον ισχυρισμό του Δήμου Σιθωνίας και του ελληνικού Δημοσίου, ότι οι Μονές Ξενοφώντος και Σίμωνος Πέτρας καθώς και η εταιρεία ΣΕΚΑ Α.Ε. δεν απέκτησαν ούτε δικαίωμα ιδιοκτησίας ούτε δικαίωμα κυριότητας επί της επίδικης έκτασης 53.800 στρεμμάτων μέσα στην οποία βρίσκονται 7 χιλιάδες μικροϊδιοκτησίες, κυρίως κατοίκων της περιοχής.

«Είναι μια ιστορική απόφαση που δικαιώνει τους αγώνες μας. Ευχαριστώ τους νομικούς του Δημοσίου και τους νομικούς του δήμου μας που βοήθησαν σε αυτή την απόφαση δικαίωσής μας», δήλωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος.

Πράγματι, επρόκειτο για ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που ταλάνιζε τους κατοίκους για περισσότερα από 40 χρόνια.

Στη συζήτηση της υπόθεσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής είχαν παρευρεθεί δεκάδες κάτοικοι από τις περιοχές Αγίου Νικολάου και Νικήτης.

Αξιοσημείωτο, ότι η υπόθεση εκδικάστηκε μετά δύο αναβολές.

Οι κάτοικοι επί δεκαετίες έκαναν λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο», που στα καφενεία το αποκαλούσαν «Βαρδινοπέδι». Μιλούσαν για «ιερές μπίζνες» της εταιρείας ΣΕΚΑ Α.Ε. με τα δύο μοναστήρια του Αγίου Ορους και κατάγγελλαν τις «ορέξεις αδηφάγων επιχειρηματικών συμφερόντων και μοναστηριών».

Η πραγματογνωμοσύνη

Νομικοί κύκλοι που γνωρίζουν την υπόθεση εκτιμούν ότι ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπ’ αριθμόν 52/2015 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής έπαιξε η πραγματογνωμοσύνη επιτροπής που διόρισε το δικαστήριο και η οποία αποδόμησε τα ερείσματα των Μονών, ότι έχουν δικαιώματα στην επίμαχη έκταση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, Γιώργο Παρδάλη, πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση.

Η εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη και τα δύο συγκεκριμένα μοναστήρια του Αγίου Ορους διεκδικούσαν επί 43 χρόνια ουσιαστικά το 1/3 του ποδιού της Σιθωνίας Χαλκιδικής, που περιλαμβάνει δημόσιο δάσος, καλλιέργειες, οικισμούς και εννέα νησιά!

«Από τα 54 χιλιάδες στρέμματα, τα 12 χιλιάδες είναι ιδιοκτησίες που ανήκουν κυρίως σε κατοίκους της Χαλκιδικής, με συμβόλαια, είτε από αγορές είτε από κληρονομιές.

Ερχονται, λοιπόν, τα μοναστήρια και η εταιρεία του Βαρδινογιάννη και τα διεκδικούν στηριζόμενοι σε οθωμανικά χρυσόβουλα και σε μια σκανδαλώδη παραχώρηση με απόφαση της χούντας, το 1973», αναφέρει στην «Εφ.Συν.».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, η περιοχή δόθηκε επί χούντας στον Βαρδινογιάννη για 2,7 ευρώ το στρέμμα (!), όταν κάθε στρέμμα εκεί αξίζει σήμερα τουλάχιστον 200-300 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την τοποθεσία.

«Παρότι η σκανδαλώδης αυτή παραχώρηση ανακλήθηκε από το Δημόσιο μετά την πτώση της δικτατορίας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας -40 χρόνια μετά (!)- δεν έχουν ακυρωθεί με αποτέλεσμα συνεχώς να εκκρεμούν δικαστικές διαμάχες, οι οποίες αφορούν τους τύπους αλλά όχι την ουσία της υπόθεσης», υποστηρίζουν.

Βέβαια, η εταιρεία και τα μοναστήρια έχουν δικαίωμα να ασκήσουν ένδικα μέσα προσφεύγοντας κατά της απόφασης αυτής στο Εφετείο και αν χρειαστεί ακόμη και στον Αρειο Πάγο.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι κάτοικοι πιστεύουν πλέον πως υπάρχει ελπίδα.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα