ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Να σημειώσουμε ότι όλες οι β απαντήσεις των θεμάτων είναι βασισμένες στις εκφρασμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα θέματα παιδείας, όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα προέρχονται από 1)την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία-Νοέμβριος 2014 2)επίσημες δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικών με τα θέματα παιδείας ,όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Θέμα 1. Ποιά είναι η γνώμη σας σχετικά με μια νέα αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών ;
α) Το θέμα της αύξηση των ωρών διδασκαλίας θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο, καθώς είναι θέμα διαλόγου και όχι επιβολής.(Ν. Φίλης 2015)
β) Όχι μόνο δεν τίθεται θέμα 2ης αύξησης ωραρίου αλλά είναι υποχρέωσή μας να αναιρέσουμε και την 1η αύξηση ωραρίου που είχε επιβληθεί το 2013 αφού αυτή παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος (Παιδεία, τέχνη, επιστήμη). (ΣΥΡΙΖΑ 2014)
Θέμα 2. Ποιά είναι η γνώμη σας σχετικά με την εθελοντική εργασία των εκπαιδευτικών ;
α) Η εθελοντική εργασία στα κρατικά «φροντιστήρια», δηλαδή στα προγράμματα πρόσθετης διδακτικής στήριξης πρέπει να είναι ένα από τα κριτήρια στο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. (Ν. Φίλης 2015)
β) Καταρχάς δεν πρόκειται για εθελοντική εργασία αφού περιέχει αντάλλαγμα ( μόρια αξιολόγησης).Κατά δεύτερον υποκρύπτει μια νέα αύξηση ωραρίου, αφού ουσιαστικά πρόκειται για μη αμειβόμενη επιπλέον εργασία. Επίσης στρέφεται εναντίον αδιόριστων εκπαιδευτικών που θα μπορούσαν να προσληφθούν σε αυτές τις θέσεις. Η εθελοντική εργασία είναι ο δούρειος ίππος για την επικράτηση της μη αμειβόμενης ή της υπο-αμειβόμενης εργασίας και την καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η φιλανθρωπία βάλλει εναντίον των κινημάτων αλληλεγγύης. Πίσω από τη μάσκα της ευαισθησίας του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας, τις περισσότερες φορές, κρύβεται το αδίστακτο πρόσωπο ιδιωτικών συμφερόντων.
Θέμα 3. Ποιά είναι η γνώμη σας σχετικά με την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών και νεοφιλελευθέρων πολιτικών- βασισμένων στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ- στην εκπαίδευση ;
α) Μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της εκπαίδευσης και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αρκεί να είναι επικαιροποιημένες.(Μνημόνιο 3-ΟΟΣΑ, 2015)
β)Νεοφιλελευθερισμός και μνημόνια = η διάλυση της παιδείας (ΣΥΡΙΖΑ 2014)
Θέμα 4 .Ποιά είναι η γνώμη σας για την εφαρμογή της αξιολόγησης στην εκπαίδευση ;
α)Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. (Μνημόνιο 3-ΟΟΣΑ 2015)
β)Είναι ένα βασικό εργαλείο μετατροπής του δημόσιου σχολείου σε ένα ανταγωνιστικό σχολείο που διέπεται από τους νόμους της αγοράς , που εξυπηρετεί τα σχέδια ιδιωτικοποίησής του και εντέλει θα οδηγήσει στο σχολείο της αγοράς (ΣΥΡΙΖΑ 2014) .Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας έχουν σκοπό να λειτουργούν τα σχολεία σαν αυτόνομες επιχειρήσεις με τιμαριθμοποιημένα τα προϊόντα τους όπου θα αφήνονται στην αυτό-ρύθμιση της ελεύθερης οικονομίας, ελαφρώνοντας φυσικά τον κρατικό προϋπολογισμό.
Θέμα 5. Ποιά είναι η γνώμη σας σχετικά με την σύνδεση των αποδοχών των εκπαιδευτικών με την «απόδοσή» τους ;
α) Είναι ένα θετικό μέτρο γιατί κινείται στα πλαίσια της αξιοκρατικής αμοιβής. Συμφωνώ ότι το ύψος των αποδοχών πρέπει να συνδέεται με τις «δεξιότητες, τις επιδόσεις, τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού». (Μνημόνιο 3-ΟΟΣΑ ,2015)
β) Το κριτήριο «Να παίρνει ο καθένας αυτό που του αξίζει» μπορεί να διαβαστεί και αλλιώς : «δεν αξίζουν όλοι το ίδιο» και ως εκ τούτου αντιβαίνει στη βασική αρχή της αριστεράς περί ισότητας και ότι οι αποδοχές πρέπει να είναι βάσει αναγκών και όχι βάσει αποδόσεων. Επίσης, το κίνητρο του υλικού κέρδους με βάση την απόδοση είναι μια πρακτική που αφορά επιχειρήσεις και κερδοσκοπικά ιδρύματα και όχι τα δημόσια σχολεία. Η ύπαρξη τέτοιων κινήτρων σίγουρα θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό και σε διχόνοια μεταξύ των εκπαιδευτικών, προκαλώντας αρνητικές συνέπειες στα σχολεία και στους μαθητές.
Θέμα 6.Πιστεύετε ότι λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης το δημόσιο σχολείο θα μπορούσε να βοηθηθεί εξασφαλίζοντας πόρους από τον ιδιωτικό τομέα;
α) Ναι πιστεύω ότι ο εκπαιδευτικός, μπορεί να αποτελέσει με τη δουλειά του μια μαρτυρία υπέρβασης της κρίσης, αρκεί να βρει συμπαραστάτες και από τον ιδιωτικό τομέα. (Ν. Φίλης 2015)
β)Όχι ,πιστεύω ότι η δημόσια και δωρεάν παιδεία πρέπει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αποδοχή πόρων και από τον ιδιωτικό τομέα είναι μια σαφής μέθοδος κρυφής ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης όπου οι χορηγοί πέρα από την διαφήμιση των προϊόντων τους αποκτούν δικαιώματα στη διοίκηση των δημόσιων εκπαιδευτηρίων. Πρόκειται σαφώς για μορφές νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχουν σαν βασικό στόχο την παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο ολόκληρων τομέων, κλάδων και υπηρεσιών της εκπαίδευσης που ακόμη παρέχονται δημόσια και τη συνακόλουθη εμπορευματοποίηση της γνώσης. Ήδη έχουν εφαρμοστεί τέτοιες πολιτικές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας. Πρέπει κανείς να αναρωτηθεί τι σημαίνει ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο μπορεί με την χορηγία του να ελέγχει την παραγωγή νέας γνώσης και τα αποτελέσματα νέων ερευνών.
Θέμα 7.Ποιά είναι η γνώμη σας για τις ευέλικτες μορφές εργασίας (αναπληρωτές ,ωρομίσθιοι) ;
α)Πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάρχουν με τη σημερινή τους μορφή και η χρηματοδότησή τους να γίνεται από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ(Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων).
β)Είμαι υπέρ της κατάργησης της «εργασιακής εφεδρείας» και των ευέλικτων μορφών εργασίας στην εκπαίδευση (ΣΥΡΙΖΑ 2014)με ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών που μέχρι σήμερα, ως αναπληρωτές ,κάλυπταν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες. Έχουμε χρέος ως πολιτεία να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τους αναπληρωτές ως μια μάζα ευέλικτων, απασχολήσιμων εργαζόμενων προς ανάλωση.
Θέμα 8.Ποιός είναι κατά τη γνώμης σας ο κοινωνικός ρόλος του εκπαιδευτικού ;
α) Του αφανούς κοινωνικού εργάτη (Ν. Φίλης 2015)
β)Θα όφειλε να είναι εκείνου του επιστήμονα και πρωταγωνιστή της παιδείας που έχει λόγο στην διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής ,που συμμετέχει στη κατάρτιση των αναλυτικών προγραμμάτων και που δεν παίρνεται καμία απόφαση αιχμής χωρίς να ζητείται πρώτα η άποψή του.
Θέμα 9.Ποιά είναι η γνώμη σας σχετικά με την έντονη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά πάνω στα θέματα της εκπαίδευσης ;
α)Αγγίζει τα όρια της συκοφαντίας και προέρχεται κυρίως από αντιδραστικούς παράγοντες ή από πολιτικούς αντιπάλους.
β) Η κριτική απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές, σύμφωνα και με τις βασικές αρχές της αριστεράς, είναι απαραίτητη και μπορεί να παίξει ωφέλιμο ρόλο στην προστασία του λαού από την ηθελημένη ή μη καταπάτηση των ελευθεριών και δικαιωμάτων του καθώς επίσης και στον έλεγχο της εξουσίας. Επίσης θεωρώ ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι το πιο πολύτιμο αγαθό μιας κοινωνίας. Στο κάτω κάτω τι άλλο θα περιμένατε να σας απαντήσει κάποιος που ασκούσε έντονη κριτική τόσα χρόνια ως δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Αυγής;
Δημήτριος Τσιριγώτης. Φυσικός
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση