Thumbnail
Δημήτρης Τρίμης

Η επιτροπή «Πόθεν Έσχες» της Βουλής στέλνει στον Εισαγγελέα τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, για την υπόθεση των χρηματικών εμβασμάτων που έβγαλε στο εξωτερικό, λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ο κ. Χαρδούβελης ελέγχεται για την περίοδο 2011 και 2012 όταν ήταν διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος εκείνη την περίοδο έβγαζε (εκτός ωραρίου εργασίας, τα βράδυα από το σπίτι του) μέσω e-Banking, τμηματικά τα χρήματά του στο εξωτερικό, ενώ δεν κατέθεσε δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012, παρότι ήταν υποχρεωμένος.

Ειδικότερα, στον πρώην υπουργό αποδίδεται ότι:

* Κατά το έτος 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα. Και

* Το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει εντοπιστεί να μην έχει καταθέσει, ως όφειλε, δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης κατά τα έτη 2011 και 2012. Το άλλο αδίκημα της συμμετοχής και της πρόκλησης bank run, που προκάλεσε την οικονομική ασφυξία στην ελληνική οικονομία και μας φέσωσε με τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, έχει μάλλον παραγραφεί...

Σύμφωνα με το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής της σχολής Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος το εξάμηνο Ιούνιος 2014 - Ιανουάριος 2015. Διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής & Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της EUROBANK (2005-2011, 2012-2014). Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε. 2011 - Μάιος 2012) χρημάτισε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley της Καλιφόρνιας (1983) και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard της Μασαχουσέτης (1978).

Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University της Νέας Υόρκης (1989-1993). Την τετραετία 2000-2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Έχει υπάρξει πρόεδρος και έπειτα μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπός της στο EBF-EMAC (έως 05/2014) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ (2012-2014).

Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993). Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων των American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά. Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, «Applied Econometrics Rankings: 1989-1995», Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις ΗΠΑ.

Με τόσες δουλειές και επιστημονικές ευθύνες είναι βέβαιο ότι αμέλησε να ασχοληθεί με τις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες», όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι αφηρημένοι λόγω φόρτου εργασιών, οικονομικοί, διοικητικοί, πολιτικοί, δικαστικοί και βεβαίως δημοσιογραφικοί παράγοντες της χώρας που καθόρισαν τη μοίρα της χώρας...

 

Υ.Γ. Ένας συνάδελφος που γνωρίζει καλά το τραπεζικό και το οικονομικό ρεπορτάζ, έλεγε ότι η καλύτερη διαφήμιση για τις σύγχρονες υπηρεσίες e-Banking των ελληνικών τραπεζών είναι η εικόνα του κ. Χαρδούβελη να μεταφέρει από το σπίτι του με το πάτημα ενός κουμπιού και με απόλυτη ασφάλεια και εχεμύθεια, ηλεκτρονικά τα λεφτά του όπου ήθελε στο εξωτερικό.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

karamanliskwstas
Καραμανλής: Έντονη κριτική σε Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά - «Ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει η θέση του ΠτΔ»
Καραμανλής: Έντονη κριτική σε Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά - «Ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει η θέση του ΠτΔ»
Καραμανλής: Έντονη κριτική σε Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά - «Ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει η θέση του ΠτΔ»