Thumbnail

Ένας φαλακρός συνταξιούχος, ξαφνικά, πρόβαλε μέσα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου,  το βραδάκι της Κυριακής,  σε πλήρη ταραχή και ανασφάλεια, μασουλώντας τα λόγια του…

-Έχω νευρικό κλονισμό κάτι θα πάθω! Τσακώθηκα , άγρια, με τη γυναίκα μου, βοηθήστε με!

Να και μια απόδειξη σκέφτηκα! Θυμήθηκα τη συζήτηση περί της επιθετικότητας και του bullyinhg που παρακολούθησα  μεταξύ δύο κορυφαίων ψυχοθεραπευτών στο κατάμεστο υπόγειο της Στοάς Βιβλίου στην Αθήνα, του π. Φιλόθεου Φάρου και του Ματθαίου Γιωσαφάτ.

Άραγε ποιος από τους δυο μες το ζευγάρι έκανε την αρχή, ήταν η αιτία του καυγά; Σύμφωνα με τους ειδικούς η επιθετικότητα είναι έμφυτη στον άνθρωπο, σχετίζεται με τον αγώνα-ένστικτο της  επιβίωσης και οφείλεται στην ανδρική ορμόνη που ονομάζεται τεστοστερόνη. Η ορμόνη αυτή εκκρίνεται στους άνδρες στα νεανικά τους χρόνια, μειώνεται αισθητά όμως καθώς μεγαλώνουν και αντίστροφα αυξάνεται στις γυναίκες. Γι αυτό παρατηρούμε άντρες που στη νεανική τους ηλικία ήταν ατίθασοι κι επιθετικοί να μετατρέπονται σε  άκακα, πράα γεροντάκια, ενώ αντιθέτως γυναίκες μεγάλης ηλικίας συνεχώς να φωνάζουν και να γκρινιάζουν με οτιδήποτε, συνήθως ξεσπούν στους συζύγους και στις νυφάδες τους. Μάλιστα οι έρευνες δείχνουν ότι το οικογενειακό-ανδρικό νταηλίκι είναι εντονότερο τα σαββατοκύριακα που οι άντρες δεν δουλεύουν και έχουν χρόνο να χαρτοπαίξουν, να πιουν και να μεθύσουν και με την επιστροφή τους στο σπίτι ξεσπούν στις γυναίκες και στα παιδιά τους. Είναι φυσικό κι εκείνα ν΄ ακολουθήσουν το παράδειγμά τους όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες…Στην παράδοσή μας και στους ανατολίτες γενικότερα, η πειθαρχία και το αντίθετό της εσωτερικεύεται με την κουλτούρα του παραδείγματος.

Βασικοί λόγοι επέκτασης του bullying είναι οι παντοειδείς οθόνες που μολύνουν την όρασή και την ακοή μας, ιδιαίτερα δε τα δελτία ειδήσεων που προβάλλουν οτιδήποτε βίαιο στην πολιτική, την κοινωνία και τον αθλητισμό, κι  εθίζουν τον άνθρωπο στο να διασκεδάζει απαθής με τέτοια συμβάντα. Όσον αφορά  στην πολιτική αρκεί να παρακολουθήσει κανείς πολιτικές συζητήσεις στη Βουλή ή στα πολιτικά τραπέζια των τηλεοπτικών καναλιών: απόρριψη, αγένεια, μένος, μίσος, χυδαιότητα είναι κάποιες από τις μορφές του πολιτικού bullyihg. Χαρακτηριστικά παρηκμασμένης δημοκρατίας μες στο ανισόρροπο καπιταλιστικό σύστημα θα μου πείτε… Στην αξιοκρατική δημοκρατία, οι πολιτικοί της πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση προκειμένου να την εμπιστεύονται οι πολίτες, ειδάλλως το πολιτικό νταηλίκι εκτρέφεται επικίνδυνα.  Ο πολιτικός ηγέτης και ο κάθε ηγέτης μιας οποιασδήποτε  ομάδας δηλώνει κάτι παραπάνω από τη φυσική του ύπαρξη!

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ επέμεινε πολύ, σ΄ εκείνη τη συζήτηση, στο γεγονός ότι βασικότερη αιτία είναι η εξωσπιτική εργασία  της γυναίκας-μάνας.  Εκεί που θα ΄πρεπε να ανασταίνει και να φροντίζει τα παιδιά της από οικονομική ανάγκη ή από τη μόδα της επαγγελματικής καριέρας απουσιάζει.  Τουλάχιστον τα ένα-δύο χρόνια της ζωής του παιδιού είναι απαραίτητη η αγκαλιά, ο θηλασμός, η φωνή, η μυρωδιά της μάνας για να έχει το μικρό ηρεμία, να νιώθει ασφάλεια και να μην αναπτύξει επιθετικότητα καθώς ανεβαίνει τα σκαλοπάτια του χρόνου και της ζωής. Η αφοσίωση των γονέων στα παιδιά τους με στοργή και αγάπη, και όπου χρειάζεται με αυστηρότητα, καθώς και η διαλογική συζήτηση παραδειγματίζουν, δημιουργούν ισορροπίες.

          Και οι δύο ομιλητές επέρριψαν μεγάλες ευθύνες σε ορισμένους δασκάλους και καθηγητές που  αδιαφορούν, απορρίπτουν,  συμπεριφέρονται άπρεπα και αυταρχικά στους ζωηρούς μαθητές, είτε πολύ περισσότερο αγνοούν τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Είναι γεγονός ότι το περιεχόμενο σπουδών των σχολών από τις οποίες αποφοιτούν οι μελλοντικοί δάσκαλοι είναι πολύ φτωχό σε ψυχολογία και παιδαγωγικά και δεν συμπληρώνεται από επιμορφώσεις κατά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Το εξετασιοκεντρικό σύστημα εξάλλου, που εφαρμόζεται στη χώρα μας, δεν επιτρέπει την πολυτέλεια του χρόνου για θέματα που είναι πολύ πιο σοβαρά από την αποστήθιση γνώσεων. Είναι αυτονόητο ότι η ευθύνη της πολιτείας  είναι ανυπολόγιστη. Οι δάσκαλοι χρειάζονται επιμορφωτικά σεμινάρια και τα σχολεία ψυχολόγους.

          Ο π. Φιλόθεος Φάρος τόνισε με έμφαση την περίπτωση του bullyihg στην εκκλησία. Αρχιερείς και γενικότερα οι κληρικοί με τον εγωισμό, την αυστηρότητα, τις απαγορεύσεις και τις τιμωρίες τους αποτελούν μια ακόμα πηγή. «Εμείς οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι, είπε, χρειαζόμαστε ώρες, μέρες, μήνες ίσως και χρόνια για να καταλάβουμε και να θεραπεύσουμε τους ασθενείς μας. Πώς είναι δυνατόν ένας ιερέας –εξομολογητής όρθιος ,για δέκα το πολύ λεπτά της ώρας, σε μια ακρούλα της εκκλησίας να μπορεί να διαγνώσει και να συμβουλέψει τους πιστούς; Τον ενδιαφέρει συνήθως η σεξουαλική τους ζωή για να επιβάλει στη συνέχεια τις τιμωρίες, χωρίς να θίξει τα σοβαρά θέματα των σχέσεων των ανθρώπων. Αλλά και οι γονείς όταν γενούν τα παιδιά τους, δεν φοβούνται τόσο μήπως γίνουν επιθετικά κι εγκληματίες, αλλά τρέμουν μήπως γίνουν ομοφυλόφιλοι…!»

          Στο απυρόβλητο δεν έμειναν και οι γιατροί που είτε εκβιάζουν με το φακελάκι, είτε που με τις μηδαμινές γνώσεις ψυχολογίας τραυματίζουν τους ασθενείς τους, όταν τους αντιμετωπίζουν σαν μηχανές ή πειραματόζωα χωρίς να τους προσεγγίζουν συναισθηματικά για να τονώσουν την ψυχολογική τους αδυναμία που μπορεί να είναι και η αιτία της ασθένειας .

          Πάμπολλες λοιπόν οι αιτίες του bullying που όταν το κοινωνικό περιβάλλον το διδάσκει με την πρακτική όλων εκείνων που ηγούνται σε ευαίσθητους θεσμούς της και είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ας ελπίσουμε ότι όσο περισσότερο εντοπίζονται οι αιτίες τόσο πιο εύκολο γίνεται να τις θεραπεύουμε,   παραδειγματιζόμενοι από τους αγωνιστές  από τις εξαιρέσεις που είναι πάντα οι  φωτεινοί σηματοδότες στο ομιχλώδες τοπίο.

Καλή χρονιά με λιγότερο νταηλίκι και περισσότερη συναισθηματική νοημοσύνη, ευαισθησία και αλληλεγγύη!

Παύλος Φουρνογεράκης

Ζάκυνθος , Γενάρης 2016

Σημείωση  1 Το Bullying  δηλαδή το νταηλίκι είναι μια μορφή κακοποίησης,  πιο συγκεκριμένα εκφοβισμού ή εξαναγκασμού. Αυτή συνεπάγεται περιοδικά επαναλαμβανόμενες πράξεις που σκοπό έχουν την επιβολή ενός ατόμου ή μιας ομάδας πάνω σε ένα άλλο άτομο ή ομάδα, επομένως μια «ανισορροπία δυνάμεων».     

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 31/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παστίτσιο
Θεσσαλονίκη: Ο «αλγόριθμος του αρχαίου παστίτσιου», 4.500 χρόνια επαναλαμβάνεται σήμερα στην τεχνητή νοημοσύνη
Από την απλή πρόσθεση και διαίρεση στη βέλτιστη πτήση ενός drone
Θεσσαλονίκη: Ο «αλγόριθμος του αρχαίου παστίτσιου», 4.500 χρόνια επαναλαμβάνεται σήμερα στην τεχνητή νοημοσύνη
esiea_11.jpg
ΕΣΗΕΑ: Το ΔΣ καταδικάζει τις εκδικητικές απολύσεις στον Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο» των Ναταλί Χατζηαντωνίου και Τζούλη Τσίγκα
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
ΕΣΗΕΑ: Το ΔΣ καταδικάζει τις εκδικητικές απολύσεις στον Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο» των Ναταλί Χατζηαντωνίου και Τζούλη Τσίγκα