Thumbnail
Ο εγκέφαλος σταδιακά μεγάλωσε και επηρέασε τη νοημοσύνη και οδήγησε στον homo sapiens

Πώς αναπτύχθηκε ο ανθρώπινος εγκέφαλος και πόσο επηρέασε την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους;

Από την πτωματοφαγία μέχρι την μετανάστευση και την επικοινωνία, ο εγκέφαλος βοήθησε τον άνθρωπο να επιβιώσει και να εξελιχθεί.

Είναι ίσως το πιο ανεκτίμητο και πολύπλοκο όργανο του ανθρώπου. Ο εγκέφαλος μας έδωσε το πλεονέκτημα να διαφοροποιηθούμε και να εξελιχθούμε ως είδος. Αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα και αναπτύσσεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Από τη διάθεση μέχρι τη σωστή βάδιση και την καθαρή σκέψη, αποτελεί την πυξίδα του ανθρώπινου σώματος, καταλαμβάνοντας το 2% της μάζας του και καταναλώνοντας πάνω από το ένα πέμπτο της ενέργειας του.

Πριν από δυο εκατομμύρια χρόνια τα δεδομένα του εγκεφάλου ήταν εντελώς διαφορετικά, με αποτέλεσμα το μέγεθος του να μην διαφέρει από αυτό του πιθήκου. Με το πέρασμα του χρόνου οι ανθρώπινες ανάγκες άλλαξαν και ο εγκέφαλος σταδιακά μεγάλωσε. Τι τον ώθησε όμως να αναπτυχθεί; Και τι άλλαξε ύστερα από αυτή τη διεύρυνση;

EGEFALOS-EXELIXI 3

Μια μερίδα της επιστημονικής κοινότητας που έχει εξετάσει και ερευνήσει την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου από τον «Αυστραλοπίθηκο» μέχρι τον «Homo» υπήρξε σταθερά ανοδική, δίνοντας στον Homo το προβάδισμα, αφού η νοητική του εξέλιξη ήταν καταλυτική για να καταφέρει να επιβιώσει. Αυτό το κομμάτι της επιβίωσης περιελάμβανε τη δημιουργία λίθινων εργαλείων, την ανάπτυξη των κυνηγετικών του ικανοτήτων που τον απομάκρυναν από την πτωματοφαγία, την εύρεση συνδυαστικά με το μαγείρεμα της τροφής και την επικοινωνία.

Η εύρεση της τροφής και κυρίως το μαγείρεμα είναι η επικρατέστερη αιτία της εγκεφαλικής εξέλιξης και αυτό γιατί οι πρωτεΐνες του κρέατος ήταν πολύτιμες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

EGEFALOS1

Ενδοσκοπικό επιμεταλλωμένο κρανιακό εκμαγείο ενός Homo Sapiens που έζησε περίπου πριν 130.000 χρόνια. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. (Πηγή φωτογραφίας: National Geographic)  

Το επόμενο μεγάλο βήμα ήταν η σωστή χρήση της φωτιάς

Ήταν το μέσον για να ζεσταθούν, να έχουν φως και να προστατευθούν από τα θηρία μέσω του καπνού. Μια ακόμα λεπτομέρεια είναι ότι η φωτιά έκανε πιο γευστική και ασφαλή την τροφή τους, αφού σκότωνε παράσιτα και βακτήρια που ίσως είχαν αναπτυχθεί.

Φτάνοντας ένα βήμα πριν από την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου, η πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ανεπτυγμένης νοημοσύνης του, τον θέλει να χρησιμοποιεί τα ζώα όχι μόνο για να χορτάσει αλλά και για να ντυθεί χρησιμοποιώντας γούνες και δέρματα.

Φώτο 4: Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πάνω από 350 αρχαία εργαλεία στην Konso, της Αιθιοπία που χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους προγόνους του ανθρώπου. Τα εργαλεία καλύπτουν 1.000.000 χρόνια εξέλιξης και δείχνουν την σταδιακή εξέλιξη σε πιο εκλεπτυσμένες γραμμές. (Πηγή φωτογραφίας: http://www.livescience.com/26637-ancient-handaxes-discovered.html)

Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πάνω από 350 αρχαία εργαλεία στην Konso, της Αιθιοπίας που χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους προγόνους του ανθρώπου. Τα εργαλεία καλύπτουν 1.000.000 χρόνια εξέλιξης και δείχνουν την σταδιακή εξέλιξη σε πιο εκλεπτυσμένες γραμμές

Ο μεγαλύτερος εγκέφαλος των Homo τους βοήθησε να οργανώνονται, να συνεννοούνται ακόμα και να θυμούνται αναπτύσσοντας έτσι κοινωνικούς χαρακτήρες γεγονός που τους βοήθησε στο στάδιο της μετοίκησης σε μέρη με καλύτερο κλίμα και συνθήκες διαβίωσης.

Πηγή:  livescience.com / nationalgeographic.com via mixanitouxronou.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ψάρια
Ανησυχία για εκατοντάδες νεκρά ψάρια στο Αιγαίο: Ιογενής εγκεφαλοπάθεια σε ροφούς και σφυρίδες
Οι μαζικοί θάνατοι ψαριών έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες, καθώς έχουν εντοπιστεί πάνω από 350 σε περιοχές της Ελλάδας και εκατοντάδες στην Κρήτη
Ανησυχία για εκατοντάδες νεκρά ψάρια στο Αιγαίο: Ιογενής εγκεφαλοπάθεια σε ροφούς και σφυρίδες
peripoliko.jpg
Παλλήνη: «Χειροπέδες» σε τρεις ανήλικους μαθητές για ληστεία
Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ μετά από αναζητήσεις εντόπισαν τους τρεις κατηγορούμενους και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Παλλήνης όπου...
Παλλήνη: «Χειροπέδες» σε τρεις ανήλικους μαθητές για ληστεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζέττα Μακρή: Φέρνουμε τροπολογία για τη διαδικασία συγγραφής διδακτικών βιβλίων -Τι προβλέπει
Τροπολογία κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, προς ψήφιση, στη Βουλή
Ζέττα Μακρή: Φέρνουμε τροπολογία για τη διαδικασία συγγραφής διδακτικών βιβλίων -Τι προβλέπει
texniti noimoisini
AI Ethics Officer: Ο νέος καθοριστικός ρόλος που θα διαμορφώσει το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η ταχύτατη εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) δεν είναι πλέον απλώς θέμα επιστημονικής φαντασίας—είναι μια ζώσα πραγματικότητα που διαμορφώνει την...
AI Ethics Officer: Ο νέος καθοριστικός ρόλος που θα διαμορφώσει το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης