Thumbnail
Φωτογραφίες από την εμπόλεμη ζώνη

Εκεί που υπάρχει πόλεμος, εκεί που άνθρωποι ξεριζώνονται καθημερινά για να αποφύγουν βόμβες και όλμους, εκεί φτιάχτηκε μια δωρεάν βιβλιοθήκη όπως θα δείτε παρακάτω

Στο προάστιο της Δαμασκού Daraya, φτιάχτηκε μια βιβλιοθήκη  15.000 τόμων για να κρατήσει τις ελπίδες των ανθρώπων που ζουν εκεί ζωντανές.

Ανάμεσα στο βομβαρδισμένο τοπίο, στα ετειμώροπα κτίρια, μέσα σε ένα υπόγειο ενός ενός συγκροτήματος κατοικιών, υπάρχει ένα μέρος μάθησης ένας φωτεινός φάρος.  Οι άνθρωποι που ζουν εκεί κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε μια αυτοσχέδια βιβλιοθήκη 15.000 τόμους που έχουν διασωθεί από τα συντρίμμια.

"Με όλη την καταστροφή, πρέπει να κρατήσουμε τον πολιτισμό μας», δήλωσε ο Αχμάντ, ένας από τους κύριους οργανωτές και ο εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης.

Η βιβλιοθήκη Fajr (Αυγή), όταν δεν είναι κλειστή λόγω των βομβαρδισμών λειτουργεί από τις 11:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα και καθημερινά την επισκέπτονται περίπου 25 άτομα. Διαβάζουν συχνά υπό το φως των κεριών καθώς οι διακοπές ρεύματος είναι συνεχείς. 

«Τα βιβλία αυτά ανήκουν στο λαό της πόλης. Σε καθηγητές, σε ανθρώπους που σκοτώθηκαν, σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους. Όταν ο πόλεμος τελειώσει μπορούν να αφήσουν τα βιβλία τους σε εμάς ή να τα ζητήσουν πίσω αν σημαίνουν κάτι γι’ αυτούς» σημειώνει ο εκπρόσωπος της βιβλιοθήκς Αχμάντ ενώ τονίζει πως την βιβλιοθήκη αυτή την λειτουργούν περίπου 40 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς είναι φοιτητές που εγκατέλειψαν τις σπουδές τους το 2013 λόγω του Πολέμου.

Σύμφωνα με τον Αχμάντ ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία της βιβλιοθήκης ειναι ο αλχημιστής του Πάολο Κοέλιο. Ο εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης μας εξηγεί ότι ίσως αυτό συμβαίνει γιατί το βιβλίο αναπαριστά την "τέλεια απόδραση" για κάποιον που ζει σε μέρος που γίνεται πόλεμος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια