Thumbnail
Επιμέλεια: Ζωή Καραθανάση 

Επιμέλεια: Ζωή Καραθανάση 

Κανείς δε  μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι πολλοί απ’ τους διάσημους συγγραφείς του περασμένου κυρίως αιώνα έληξαν τη ζωή τους. Τα αίτια ποικίλουν ανάλογα με τα βιώματα του καθενός. Ωστόσο θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει μια αναφορά σ’ ορισμένους από αυτούς.

1.Πηνελόπη Δέλτα (1874-1941)

Η Ελληνίδα συγγραφέας υπήρξε μία από τις διασημότερες παρουσίες του 20ου αιώνα. Παρόλα αυτά, δε σημαίνει ότι η ζωή της δεν ήταν δύσκολη. Στην εποχή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, οι γυναίκες δεν είχαν μεγάλο λόγο στη ζωή τους πόσο μάλλον σε αυτόν που θα παντρεύονταν. Επομένως, η Δέλτα παντρεύτηκε αυτόν που της διάλεξε ο πατέρας της για επιχειρηματικούς λόγους. Βέβαια, αυτό δεν την εμπόδισε να αναπτύξει σχέση με τον Ίωνα Δραγούμη, ο οποίος μετέπειτα γνώρισε την Μαρία Κοτοπούλη με αποτέλεσμα να διακόψει τη σχέση του με την Δέλτα. Στην ηλικία των 67 χρόνων, η Πηνελόπη Δέλτα προσπάθησε να αυτοκτονήσει με δηλητήριο την ημέρα όπου τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αθήνα(27/04/1941). Πέθανε 5 μέρες αργότερα, ενώ είχαν ήδη προηγηθεί άλλες δύο αυτοκτονίες στο παρελθόν.

2. Virginia Woolf (1882-1941)

Η Αγγλίδα συγγραφέας έπασχε από σοβαρές νευρικές κρίσεις, αυτό που σήμερα ονομάζεται διπολική διαταραχή. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τα ετεροθαλή αδέρφια της στο παρελθόν ενέτεινε τα ψυχολογικά της προβλήματα. Στην ηλικία των 59 χρόνων της, τον Μάρτιο του 1941 πνίγηκε στο ποτάμι Ouse γεμίζοντας της τσέπες του παλτού της με πέτρες. Στο σύντροφό της άφησε το παρακάτω σημείωμα:

«Αγαπημένε, έχω τη βεβαιότητα ότι παραφρονώ ξανά. Νιώθω ότι δεν μπορούμε να περάσουμε πάλι αυτές τις τρομερές στιγμές. Και δε μπορώ να θεραπευτώ αυτή τη φορά. Αρχίζω να ακούω φωνές και δε μπορώ να συγκεντρωθώ. Επομένως, κάνω αυτό που μου φαίνεται σωστό. Μου έδωσες τη μεγαλύτερη δυνατή ευτυχία. Ήσουν με κάθε τρόπο όλα όσα μπορούσε να είναι κάποιος. Δε νομίζω ότι δύο άνθρωποι μπορούσαν να είναι τόσο ευτυχισμένοι μέχρι που ήρθε αυτή η ασθένεια. Δε μπορώ να το καταπολεμήσω άλλο. Ξέρω ότι σου καταστρέφω τη ζωή, ότι χωρίς εμένα θα μπορείς να δουλέψεις. Και θα μπορείς το ξέρω. Βλέπεις δε μπορώ καν να γράψω καταλλήλως. Δε μπορώ να διαβάσω. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι χρωστάω όλη την ευτυχία της ζωής μου σε εσένα. Υπήρξες εντελώς υπομονετικός μαζί μου και εξαιρετικά καλός. Θέλω να πω ότι- όλοι το ξέρουν. Εάν μπορούσε κάποιος να με σώσει, αυτός θα ήσουν εσύ. Όλα μ’ έχουν αφήσει εκτός από τη βεβαιότητα της καλοσύνης σου. Δε μπορώ να συνεχίσω να σου καταστρέφω τη ζωή. Δε νομίζω ότι δύο άνθρωποι μπορούσαν να υπάρξουν πιο ευτυχείς από εμάς. Β»

3.Ναπολέων Λαπαθιώτης (1888-1944)

Ο Έλληνας ποιητής του μεσοπολέμου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της νομικής, όπου και πήρε το δίπλωμά του το 1909. Βέβαια, ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα. Αυτοκτόνησε τον Ιανουάριο του 1944, φτωχός και καταπονημένος από τα ναρκωτικά, με το πιστόλι του πατέρα του. Στα τελευταία του ποιήματα κυριαρχεί η μελαγχολία και το αίσθημα της νοσταλγίας. Στο ποίημα του Θάνατος γράφει: «Κι όπως κυλά στα βάθη του κενού μου, σαν άστρο φλογερό στον άξονα του, δε νιώθω πια παρά το Νου μου στην Απεραντοσύνη του Θανάτου».

4.Κωνσταντίνος Καρυωτάκης (1896-1928)

Ο Έλληνας ποιητής και πεζογράφος, απόφοιτος της νομικής, θεωρείται ο βασικότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης, ενώ τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα βάζοντας το πιστόλι στην καρδιά τον Ιούλιο του 1928. Πολλοί ισχυρίζονται ότι κύριος λόγος της αυτοκτονίας του ήταν η αδυναμία του να δεχτεί ότι έπασχε από σύφιλη. Στις τελευταίες του σημειώσεις γράφει: «Και για να αλλάξουμε τόνο. Συμβουλεύω όσους ξέρουν κολύμπι να μην επιχειρήσουνε ποτέ να αυτοκτονήσουν δια θαλάσσης. Όλη τη νύχτα απόψε επί δέκα ώρες, εδερνόμουν με τα κύματα. Ήπια άφθονο νερό, αλλά κάθε τόσο, χωρίς να καταλάβω πως, το στόμα μου ανέβαινε στην επιφάνεια. Ορισμένως, κάποτε, όταν μου δοθεί η ευκαιρία, θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγμένου».

5. Ernest Hemingway (1899-1961).

BRAND_FYI_BSFC_116472_SFM_000_2997_15_20140905_001_HD_768x432-16x9.jpg

Ο Αμερικάνος συγγραφέας κατείχε μία σημαντική θέση στον 20ο αιώνα ενώ είχε τιμηθεί το 1953 με το βραβείο Πούλιτζερ και το 1954 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Υπήρξε εθελοντής στον Ερυθρό Σταυρό με αποτέλεσμα να έρθει σε επαφή με τον πόλεμο. Συγχρόνως, η ανεπιτυχή κατάληξη ενός ειδυλλίου τον επηρέασε σημαντικά δημιουργώντας του μεγάλο ψυχικό τραύμα. Το 1928 ο πατέρας του αυτοκτόνησε και τα χρόνια μετά τη βράβευσή του καταφεύγει στο αλκοόλ. Αργότερα, εμφάνισε κατάθλιψη και παράνοια με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί και να υποβληθεί σε θεραπείες με ηλεκτροσόκ, που όμως του προκάλεσαν απώλεια μνήμης. Τον Ιούλιο του 1961 αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, όπως ακριβώς αυτοκτόνησε και ο πατέρας του.

6. Arthur Koestler (1905-1983)

Arthur-Koestler-001.jpg

Ο  Βρετανός-Ούγγρος συγγραφέας και δημοσιογράφος αυτοκτόνησε το Μάρτιο του 1983 μαζί με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στο Λονδίνο. Ο Koestler έπασχε από πάρκινσον και λευχαιμία. Τα δύο πρόσωπα άφησαν ένα σημείωμα αυτοκτονίας όπου ο συγγραφέας εξηγούσε ότι δε μπορούσε να ζήσει κανονικά εξαιτίας της ασθένειας, ενώ η γυναίκα του δε μπορούσε να συνεχίσει τη ζωή της χωρίς τον σύντροφό της. Παρόλα αυτά, ειρωνεία ως προς τον ίδιο αποτελούν τα λόγια του: «Θάρρος είναι να μην αφήνεις ποτέ τους φόβους σου να επηρεάζουν τις πράξεις σου».

7. Robert E. Howard (1906-1936)

Ο Howard υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς συγγραφείς φαντασίας και δημιουργός του Κόναν (Conan: The Barbarian). Ο συγγραφέας, όμως, ήταν πολύ συνδεδεμένος με τη μητέρα του με αποτέλεσμα να μην άντεχε τη σκέψη να ζήσει χωρίς εκείνη. Όταν, λοιπόν, η μητέρα του, ετοιμοθάνατη, έπεσε σε κώμα, μπήκε στο αυτοκίνητό του και αυτοπυροβολήθηκε. Βρέθηκε ένα κομμάτι χαρτί στη τσέπη του που έγραφε: «Όλα φύγανε- όλα γίνανε, λοιπόν, στην πυρά ας με βάλουν. Το γλέντι τέλειωσε, και τα λυχνάρια σβήσαν».

8. Alice Sheldon (1915-1987) 

tiptree_03.jpg

Η Αμερικανίδα συγγραφέας ήταν περισσότερο γνωστή με το όνομα James Tiptree, Jr. Ένα όνομα που χρησιμοποίησε για το επάγγελμα της από το 1967 έως το θάνατό της. Μία πολυβραβευμένη συγγραφέας που αυτοκτόνησε τον Μάιο του 1987 αφού χάρισε στον ηλικιωμένο 80 χρονών, άρρωστο και τυφλό σύζυγό της την ευθανασία. Ο λόγος που έπραξε με αυτόν τον τρόπο ήταν είτε επειδή τα δικά της προβλήματα υγείας τής δυσκόλευαν τη ζωή καταστρέφοντας το νόημά της είτε επειδή δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τη δίκη για το θάνατο του άντρα της. 

9. Sylvia Plath (1932-1963)

Στα έργα της Αμερικανίδας συγγραφέας κυριαρχεί το θέμα του θανάτου. Εξάλλου, κάποιες φορές δινόταν με την έννοια της «αναγέννησης», αλλά ορισμένες φορές σήμαινε το «τέλος». Η συγγραφέας ήταν γνωστή στους συναδέλφους της για την παρορμητικότητα και τις διάφορες εναλλαγές στη διάθεσή της. Στο παρελθόν είχε επιχειρήσει πολλές αυτοκτονίες χωρίς επιτυχία. Στην ηλικία των 30 χρόνων, όμως, μόνη με τα παιδιά της, αφού είχε αφήσει τον άντρα της λόγω της εξωσυζυγικής της σχέσης, άφησε τα παιδιά στο δωμάτιό τους κι ενώ μόνωσε καλά την κουζίνα έβαλε το κεφάλι της στην κουζίνα και άναψε το γκάζι.

10. Hunter S. Thompson (1937-2005)

Ο Αμερικάνος συγγραφέας του «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας» (Fear and loathing in Las Vegas) αυτοκτόνησε στο σπίτι του με πυροβόλο όπλο το Φεβρουάριο του 2005. Η αιτία δεν ήταν κάποια συγκεκριμένη ψυχική νόσος, αλλά τα επαναλαμβανόμενα ιατρικά προβλήματα που τον ταλάνιζαν και η επώδυνη αντικατάσταση ισχίου. Όπως οι περισσότεροι συγγραφείς άφησε κι εκείνος ένα σημείωμα που έγραφε: «Όχι άλλα παιχνίδια. Όχι άλλες βόμβες. Όχι άλλο περπάτημα. Όχι άλλη διασκέδαση. Όχι άλλο κολύμπι. 67. Αυτό είναι 17 μετά από το 50. 17 περισσότερα απ’ ότι χρειαζόμουν ή ήθελα. Βαρετό. Πάντα είμαι εριστικός. Όχι διασκέδαση- για τον οποιονδήποτε. 67. Γίνεσαι άπληστος. Να φέρεσαι όπως αρμόζει στην (μεγάλη) ηλικία σου. Ηρέμησε- Αυτό δε θα πονέσει.»

11. David Foster Wallace (1962-2008)

Ο Wallace αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και καινοτόμους συγγραφείς της εποχής μας. Ωστόσο υπέφερε από βαριά κατάθλιψη σε όλη περίπου τη ζωή του. Όταν, λοιπόν, τα χάπια του σταμάτησαν να δρουν, κρεμάστηκε. Βέβαια, είχε τοποθετήσει στο γκαράζ του σπιτιού του το τελευταίο του χειρόγραφο μαζί με ένα σημείωμα δύο σελίδων.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

meth
Χολαργός: Βγήκε από τη ΜΕΘ ο 12χρονος που παρασύρθηκε από ΙΧ ενώ οδηγούσε πατίνι
H γυναίκα που χτύπησε το παιδί με το αυτοκίνητό της, επιμένει πως πέρασε το φανάρι με πράσινο, ενώ δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής στο νοσοκομείο...
Χολαργός: Βγήκε από τη ΜΕΘ ο 12χρονος που παρασύρθηκε από ΙΧ ενώ οδηγούσε πατίνι
kardiologos_2.jpg
Στην τελική ευθεία οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά – Τι πρέπει να ξέρουμε
Όσα προβλέπει Κοινή Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης
Στην τελική ευθεία οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά – Τι πρέπει να ξέρουμε