Σε μια πόλη τεσσάρων εκατ. κατοίκων γεμάτη πολυκατοικίες, λεωφόρους, αυτοκίνητα και θόρυβο μπορεί να υπάρχει άγρια ζωή; Κι όμως, μπορεί. Η προσπάθεια καταγραφής της, που πραγματοποιήθηκε το 2015 από την αντιδημαρχία Πρασίνου και Προστασίας Ζώων του Δήμου Αθηναίων, απέδειξε ότι η πόλη διαθέτει μια πλούσια άγρια πανίδα.
«Οι άγριοι “φίλοι” μας κρύβονται κυρίως στα άλση και στους λόφους που συντηρεί η Διεύθυνση Πρασίνου, φυλάσσοντας με προσοχή την παρουσία τους» εξηγεί στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αποστολόπουλος. «Υπήρχαν αρκετές αναφορές από δημότες για την παρουσία άγριων ζώων που σε ορισμένες περιπτώσεις επιβεβαίωναν και υπάλληλοι του δήμου, ωστόσο δεν είχε γίνει οργανωμένη ενέργεια για την καταγραφή της βιοποικιλότητας στην πόλη. Ετσι πήραμε την πρωτοβουλία και προχωρήσαμε σε συνεργασία και με άλλους φυσιολάτρες στην καταγραφή ειδών».
Οπως εξηγεί ο κ. Αποστολόπουλος, πριν από λίγο καιρό μία αλεπού έκανε την εμφάνισή της κοντά στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου «Ελπίς», στους Αμπελόκηπους. «Προερχόταν από τα Τουρκοβούνια και το Αττικό άλσος, όπου έχει επιβεβαιωθεί ένας μικρός πληθυσμός. Παλαιότερα ζούσαν και στον Λυκαβηττό, αλλά και στον Eλαιώνα. Κατά καιρούς, αλεπούδες κυκλοφορούν και στο φυτώριο του Δήμου στο Γουδί, προερχόμενες από τον Υμηττό». Σκαντζόχοιροι εμφανίζονται συχνότερα στα Τουρκοβούνια, στον λόφο του Φιλοπάππου και σε ορισμένα άδεια χωράφια του Ελαιώνα.
Ολοένα και περισσότερα σκιουράκια, παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια σε διάφορα σημεία του Εθνικού Κήπου, κυρίως πρωινές ώρες τα Σαββατοκύριακα. «Προφανώς κάποιος δημότης τα απελευθέρωσε εκεί κάποτε, αλλά το γεγονός ότι επιβίωσαν αποδεικνύει πως ο Κήπος διατηρείται ως βιότοπος, σε πολύ καλή κατάσταση». Σε όλη την πόλη πετούν τα βράδια νυχτερίδες, ενώ φήμες λένε ότι και ασβοί κρύβονται ανάμεσά μας.
Τα μεγάλα πάρκα της πρωτεύουσας, φιλοξενούν επίσης, αρκετά ερπετά: χελώνες κινούνται σχεδόν σε όλα τα μεγάλα άλση της Αθήνας. Υπάρχουν επίσης πολλές σαύρες, όπως τρανόσαυρες, αβλέφαροι, λιακόνια, σιλιβούτια και σαμιαμίδια αλλά και λίγα είδη φιδιών όπως τα σπιτόφιδα, λαφιάτες και αγιόφιδα.
Η πόλη διαθέτει και υδρόβια ζωή, βάτραχοι και νεροχελώνες επιβιώνουν στον Ποδονίφτη, ενώ παλαιότερα κολυμπούσαν και στον Ιλισό. «Πριν από λίγα χρόνια, ο Ποδονίφτης φιλοξενούσε και ψάρια όπως το ενδημικό σπάνιο αττικόψαρο». Στον Ηριδανό (Κεραμεικό) ζουν πράσινοι φρύνοι και κουνουπόψαρα. Στις λίμνες του Εθνικού Κήπου ζουν χρυσόψαρα, μεγάλοι κυπρίνοι, φρύνοι και νεροχελώνες. Η εντομοπανίδα είναι επίσης γνωστή, ενώ άγρια μελίσσια δημιουργούν κυψέλες σε πολυκατοικίες των Εξαρχείων.
Πλούσια ορνιθοπανίδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ορνιθοπανίδα της πόλης είναι ιδιαίτερα πλούσια, σύμφωνα με μαρτυρίες των παρατηρητών. Ο Λυκαβηττός φιλοξενεί 65 είδη πουλιών, γεράκια και κιρκινέζια, κουκουβάγιες, χουχουριστές, τσαλαπετεινούς, σπίνους, τσίχλες, ενώ τα Τουρκοβούνια 100 είδη, γεράκια και κιρκινέζια, πετρίτες, κοτσύφια, γκιώνηδες. Η λοφοσειρά Ακρόπολης-Φιλοπάππου 90 είδη, κούκους, καρδερίνες, αηδόνια, χρυσοβασιλίσκους, φλώρους. Ο Εθνικός Κήπος 60 είδη, κοκκινολαίμηδες, μπούφους, μυγοχάφτες, ψαρόνια, χελιδόνια. Ορισμένα είδη παρατηρούνται και σε μικρότερα άλση και δρόμους: Κιρκινέζια φωλιάζουν στα φουγάρα της «Τεχνόπολις» στο Γκάζι και στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Πλήθη πτηνών διαβιούν στον λόφο Στρέφη και στην Ακαδημία Πλάτωνος με χαρακτηριστικότερο όλων τους τσαλαπετεινούς που σίγουρα θα συναντήσει κανείς διασχίζοντας τους περιμετρικούς δρόμους. Σμήνη πράσινων μικρών παπαγάλων έχουν καταγραφεί στο άλσος Γουδί, στο Πεδίον του Αρεως, στον Κήπο του Μουσείου, στη Μεσογείων και στην Κηφισίας. Κοτσύφια θα ακούσει κανείς να κελαηδούν στις πλατείες Κολωνακίου, στη Νεάπολη Εξαρχείων και στη Φωκίωνος Νέγρη. Αρκετές καρακάξες θα δει κανείς σε καλώδια και κολώνες της ΔΕΗ σε όλη την πόλη, ενώ μερικές καρδερίνες έχουν παρατηρηθεί στα δέντρα έξω από το Δημαρχείο, στην οδό Λιοσίων.
«Εχοντας αυτά τα δεδομένα στα χέρια μας δεν μπορούμε παρά να προσπαθούμε να διατηρήσουμε την άγρια ζωή στην Αθήνα και όσο μπορούμε να την προστατεύουμε» καταλήγει.
Πηγή: kathimerini.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη